屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
老實講,熟手外傭基本上一定唔會做,責任太大,呢d錢太難賺。 辭職照顧都唔係咁易,就算屋企人都係咁話。

我諗上面好多人都未試過,要每3個鐘幫老人家放尿,經常扶出扶入,換片,抺身,買餸煮野食,可以揀種類又唔多,老人家有病痛實有脾氣,又未必聽你講。日日如是,情況只會越來越差,唔會好轉,真係會身心疲累。唔係點解成日都有新聞,殺左要長期照顧親人既新聞。

言歸正轉,如果有錢,就請私家看護,唔夠錢,真係得番老人院呢個選項,當然你要抽時間去睇下佢,唔係擺低就算。最少老人家有人照顧,你又可以放心,發生意外既機會大減。
由頭到尾都唔係講緊入院舍有問題

係班仆街呃呃氹氹昆鳩個老人家既問題
入到去又唔開心
明明可以有第二啲方法解決
又嫌麻煩
唔想對著老人家
怕自己精神壓力大
十萬個原因
講到尾又味自私撚
認撚左佢啦
仲開口埋口為老人家好
約束衣呢 係要子女簽署同意之下先會比佢著既
社署有哂指引 你可以上去睇

用既原因係因為怕d老人家行動不便 好容易整親隻腳 佢地夜晚有時會訓教自己爬左落床 尤其有腦退化個d仲以為自己後生 落地隻腳一沒力就好易整親要入院 到時仲麻煩。
拿拿聲搵附近中心社工排隊先啦
入左隊多D服務support住好過無
咪係, 收得貴就代表好咩
私院出名無規管, 人手不足, 職員職系唔齊, 環境差(臭, 光線不足), 空間細
上面位人兄有心幫但唔好比錯誤資訊先得架
有時唔係移唔移民唔理
而係啲仔女都會老
我老豆+佢啲兄弟姐妹
人人都登六有多
個個都自己開始有長期病患
要覆診食藥咁
主要照顧者佢地就做唔到
就錢同埋輪流去同個老人家食飯傾偈、安排覆診就ok
有時啲覆診呀嗰啲都開始由孫輩接手
因為佢地都唔太明白醫生講咩
無很有錯 所以咪話 價格同質素成正比既
劍x個d就係例子啦

而家私院福利開始慢慢追得上津院啦
過多幾年 可能唔同講法呢
咁你想點
送佢入殯儀館囉
無得唔想
請佢打科興咪搞掂曬囉
私院都五花百門
又唔可以武斷一定係差既
不過最緊要既係班呀姐既態度人品
呢D津院私院都無得點規管
佢既case 佢想郁既能力都無
要約束衣把L咩
間屋本來就係佢
分政府資助同私人院舍
前者就二三千月一個月包食宿住
但排好鬼死耐無三四年都走唔甩
後者就有平有貴,七八千去到二三萬都有

院舍無任何津貼,唔駛資產審查,淨係睇老人家身體狀況過唔過到評估
老人家立場先行,邊識分析嘢
自己上網搵返方東昇 有集講老人院
請外傭,唔鍾意屋企多個人就請本地傭工,但可以話畀你聽貴好多倍,而冇咁好使好用。
樓主pin this
你咁講所有人都應該home school啦
教仔都外判
請賓賓直頭要死全家
邊個咁on9話私院一定好過津院
十萬個冇可能
分分鐘自己份人工都唔夠比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞