[鬥智] 【獅子山恩仇記】. 仇敵已成權貴,誓要復仇到底

1001 回覆
82 Like 9 Dislike
司長失業姐
今時今日AO都唔夠差佬黎
早知樓主你寫費生係做警察啦即刻華麗轉身做局長 政界明日之星當之無愧
跟唔切佢個斯路
別離公子本來還想說甚麼,但也被別離公子在桌下踹了一腳著他別作聲。

btw係咪打錯字
係,踢佢個個係徐乞兒

成日直接貼上人名
垃圾可以比你寫到變末日 解咒師 方舟,咁你都幾強力,我都會睇下啲奇怪嘢,但從來都無咁嘅靈感
灰到仆街 我一律建議聽serrini let us go then you and i
依家難些,秀才遇著兵
要有腦有錢好打勢力大夠狠先有得打
啫係要個勢力大又有錢嘅施子雄(解咒師反派,未睇過可以睇下)
蒙面獅子俠有錢嘅咩?
終於睇完末日故
入黎留個名先
我指要加埋有錢同勢力
施子雄就算做到會長都唔係個個信同ok
講得衰sorry

第十五章:滿盤皆落索

因為我從中作梗,別離公子和徐乞兒也沒受甚麼重傷,被包紮過後就離開了急症室,反倒是徐乞兒對護士毛手毛腳差點再被人家揍第二頓。

這晚的事情第二大的受害者是Fiora,可說是花容失色,平日的刁蠻完全消失,呆著的坐在那兒待別離公子出現,雙眼盡是淚痕。

不過當我出現時她的父親費勝嵐已經趕到,梅黛琪亦是。

「Fiora,你有無事?」

「伯…伯爵…」她回頭看看我,同時站著正搭著她肩膊的費勝嵐也回首看我,至於坐在她旁邊的梅黛琪就只是以眼角餘光看看我,好像故意避開我似的。

「我個女麻煩到你唔好意思,伯爵。」費勝嵐向我點點頭。

「唔麻煩,最緊要Fiora無事。」我揚揚召來亞娜,「去睇下佢兩個情況。如果需要既轉去私家醫院,Fiora,你使唔使去私家醫院睇下?我有相熟醫生幫你驗傷。」

「係。」亞娜點點頭,向分流站走去。

「唔…唔使,多謝你,伯爵。」Fiora搖搖頭

要多謝我的話可以自己去死啊。

接著我忍不住觀察梅黛琪的反應,因為我注意到費勝嵐的對答,眉頭眼額,全部都沒有任何異常,完完全全的正常—按道理來說他得悉我就是鄧泰思的話他不應會這樣反應。

他…不知道?

為甚麼沒有說?

想到這兒我望向梅黛琪,但她完全不與我對上眼,感覺完全沒法讀懂她的心思。

這女人,到底在盤算著甚麼。

「費小姐。」兩名警員出現,「如果你唔介意既話,我地想同你落一份口供。」

我不悅地擋在她與警員之間:「費小姐好攰,而且驚魂不定,依加唔係時候。」

「伯爵,無所謂。」費勝嵐說,「口供愈早錄愈可信,公民責任黎,Fiora,乖。」

「…嘁。」

明顯不滿的Fiora卻沒有發作,只是點點頭。

「我陪你,唔使驚。」梅黛琪說。

「咁兩位,呢邊。」警員說,「唔該你,費生。」

那傢伙一邊這樣說樣,一邊狠瞪我一眼,因為對他來說我就是阻礙他工作的人。

Fiora與梅黛琪站起來,消失在急症室的警崗後。

「知唔知係咩人?」我板起臉地問,「無仇無怨無理由會打到咁樣。係咪政治上費生你既敵人?」

「未必。」費勝嵐說,「我無咩敵人。」

你肯定?

「咁…係別離公子同徐乞兒?」

「嗯,我睇左片,班古蠱仔一黎就叫Fiora退後,即係佢地清楚知道襲擊既目標。」費勝嵐沉聲說,「絕對唔係點錯相—郁手既人,應該係唐老板…」

我正想發言。

「…既敵人。」

「嗯?」

「大庭廣眾下襲擊,而且連骨都無斷一條,明顯就唔係要傷害,而係要發出訊息。佢兩個係網上既財經節目成日吹唐老板係吸血鬼,唐老板身為商會主席,商界代表,真係要搞佢地既有無數個方法,根本唔使搵人打佢地,就算打都唔係大庭廣眾。」費勝嵐認真分析的樣子與十多年前一模一樣,分別就是我們也老了。

「換句話說,有人想嫁禍。」

「無錯,黑手想利用佢地既言行,再咁樣當街當巷打佢地,嫁禍俾唐老板,我已經係網上睇左,所有風向都話佢係兇手,到佢地聽朝出聲明澄清都無用。你有冇咩頭緒或樣睇法?伯爵。」

不愧是當年曾與我並駕齊驅的男人,其分析力與當年不相伯仲。

「當然無,我係屋企同亞娜練緊琴,而且唐老板佢樹敵唔少。」我說,「收窄範圍唔係咁易。」

「只好靠警察去查。」費勝嵐說,「但係睇佢地似乎都係黑社會既職業打手,知道點晒點樣避開追查,要捉人唔易。」

「我都叫識一啲江湖人,可以收下風。」我道,「但係你唔好抱太大期望,唐老板的敵人都一定有反咁上下權力財力。」

「財力唔敢講。」費勝嵐似乎生氣了,「但權力既話我都有少少。」

他絕對是生氣了。

「咁我盡力。」我說。

「我都會搵人去查下,但係風向壓向唐老板似乎難以避免。」

「你地識左好耐?」我明知故問,「聽Fiora講你地係世交。」

「佢啊。」費勝嵐雙眼望向過去,「可以咁講。只但係—我係官,佢係商,始終我地唔可以行得太埋既。」

至少表面上不行。

「咁有個老朋友都好既。」我輕描淡寫。

「老朋友…」費勝嵐頓一頓,「可以咁講,我會提醒佢有人係度計劃對佢做D咩,不過…既然係佢自己既事,我除左提醒都唔做得D咩。」

似乎想自保呢,不過放任Fiora有份的頻道這樣攻擊唐老板,二人之間一定存在著私怨吧。

最好給我同歸於盡,兩個人渣。

「我呢個局外人都唔太幫到咩。」我站起來,「咁我去睇一睇別離公子佢點樣先。」

「…個後生仔,幫我問候佢。」

費勝嵐走向警崗,我走向急症室,我們背道而馳的別過對方。

別離公子與徐乞兒正在離開,徐乞兒正坐著輪椅,根本是在裝模作樣。二人看到我後別離公子相當高興,向我揮手:「伯爵!你可唔可以送我返Studio?我即刻要拍片!」

「無問題…」

徐乞兒正凝視著我。

「亞娜,你同別離公子去叫車先。」

「…係。」

別離公子與亞娜離去,與我交錯的一瞬亞娜擔憂的看著我,我向她眼神表示不用擔心,她才安心地從我背後離開急症室。

「…你有野想講?」

「定係你應該有野要同我講?」徐乞兒走向我。

「哦?我要同你講咩?」

「仲扮傻?」他壓下聲線,「根本就係你搵人打我地。」

我微微一笑:「你講乜野?」

「唔怪得你話要復仇既話,今晚就一定要見個仆街唐老板個女。」他咬牙切齒地說,「原來係黎做沙包。」

沙包?我怎麼會這樣看你。

你啊,只是一坨炮灰。
樓主set每章啲名幾文雅好有feel
係,讀者應該睇目錄都會覺得好吸引。
伯爵啲心底話好正
電腦無定向死機岩岩撻返著要觀察
等陣打完文無撚晒我會直接中風
等出糧換SSD
用GOOGLE DRIVE 照出
由於本星期四係假期,當日唔停文
多謝大家60正皮
分享少少經驗,如果用 Google 文件,不斷自動儲存時,有時會 load 得好慢,尤其是某些輸入法 。

反而用 Google Mail,自動儲存時會 load 得流暢好多,至少我用時是這樣。
樓主好波
「擊的」係GOOGLE DRVIE 自己加唔知JN9
根本沒死過人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞