[鬥智] 【獅子山恩仇記】. 仇敵已成權貴,誓要復仇到底

1001 回覆
82 Like 9 Dislike
我們超時了,我與別離公子,文俊二人在討論各自追求對象的方法,本來應該在晚餐前完結的課堂直接弄到了晚上。

「呀呀呀呀白先生,對唔住!我訓過左龍!今晚個餐我…」

亞娜衝門而進,看到是傻眼的二人和正在向她打招呼的我。

「早晨,亞娜,定晚安?」

亞娜滿臉通紅,竟然不知所措呆站著。

「就…晚餐既話,我地決定左叫PIZZA…」文俊道。

「白先生,對唔住,對唔住,我…」

「亞娜。」我說,「係我叫你休息,你道咩歉?」

「但我…係咪阻到你地?」滿臉通紅的她也很可愛。

「唔緊要啦,我地都完。」我掏出手機一滑,關閉投影機,電腦之類,「之後就睇佢地自己造化。」

…和我的推波助瀾之能有多大用處。

第一個分出勝負的日子暫定是Fiora的生日派對,那是別離公子表白的最好機會,在那之前我要把他塑造成Fiora會看得上眼的人。

至於文俊那邊,既然他的能力才華也強差人意,只能透過「事件」來使二人走在一起,最老土的就是英雄救美之類,這更要從長計議。

而且,還有Fiora和Jesscia之間的關係也是留不得。

「你兩個。」我說,「有一件事係最重要,唯獨呢件事你地唔可以忘記。」

她,們,必,須,決,裂。

「個日拍賣會之外,你地兩個唔可以對外公開你地之間既關係,別離公子你根本唔識文俊,文俊你亦唔識別離公子,你地只係有一個叫白梓爵既共同朋友,個日去過一個拍賣會,係咁多。」

「咦…?」

「今晚講既其他野都可以忘記,唯獨呢件事絕對要記住!」

二人點點頭,似乎明白了,亞娜對我的計劃略知一二,所以也不作聲。

嘿。

當他們在努力的時候我也沒有閒著,亞娜由「審視」那些財務報告改成「加工」,果然這種功夫對她來說更輕鬆,她把文件塗改,修改,使其沒法被確認來自那一家公司,又再加上魚目混珠的垃圾資訊作煙幕和那些保密協議,我算是同意把亞娜加工好的文件送到銀行後勤班的核數師和會計師們處理。

而我也不忍看到亞娜這個疲倦樣子,我心疼她。

而在她處理文件的時間,小事就我自己處理,例如說買樓。

「白先生,如果你真係鐘意村屋既話,」地產經理開始自把自為的建議,「我有好多盤,認真,你鐘意山景又得,樓景又得,海景都得!得左!」

「點解你就咁唔想我買呢間?」我喝一口他準備的罐裝凍齋啡,難喝死了,還是亞娜泡的好喝。

「呢間係凶宅黎…」經理面露難色。

「哦?」我說,「自殺?意外?」

「其實係…他殺。」

「他殺?」我說,「係咩事?」

我明知故問。

「17年前,有個黑社會係住呢度。」經理開始講起故來,「大概係黑幫仇殺,總之就幾日無人黎搵佢,有臭味傳出,差佬黎到爆門就見到佢伏係花園棵樹腳到。」

「個棵?」坐在二樓小偏廳的我舉手指向樓下花園的唯一的大樹,大樹在花園中間,而花園三面是圍牆,另一邊就是通往客廳的趟門,伏屍這兒還挺難發現。

「係…附近啊…有人話夜晚會聞到血腥味,聽到有人叫救命,抬頭一睇見到樹葉係人樣咁。」經理故作恐怖的說。

我壓住笑意:「所以就咁多年黎都無人敢租,敢買?」

「一黎啦,二黎村屋唔係個個岩,嗯…好多潛規則,利害關係。」

「我以為你會幫我處理?」我瞪向經理冷笑道,「當然我買其他地方你慳好多功夫。」

「唔係!唔唔唔係!」經理連忙說,「只係實在無買呢度既理由…」

我站起來:「太遲,如果我睇完決定唔買,傳出去之後啲人話我係驚鬼咁點?定你想獅子山伯爵五個字無面?」

「都唔係…」

「呢度我買硬,錢會俾你,同我搞掂佢,你有我助理電話,架屋落佢名,呂雅娜,雅典個雅,女那娜。」

「咦?咁樣會…好,我照做就係。」這傢伙總算明白。

區區一座村屋換一個驗證我有沒有猜中的機會,值得。

17年前,就是我被騙到菲律賓的那一年。

這才不是巧合呢。

亞娜今天回銀行辦事件,似乎是核數師們有進展,她要去親自取文件。

「喂,亞娜?」

「白先生,我岩岩拎到文件啦,我拆過黎睇,但係唔係好明…佢地話你就會明架啦喎,你今晚教我睇得唔得?」

「唔得。」我一邊駕車一邊用耳機道,「今晚你要收工,教你既話聽日先。」

「…好,咁我聽日再學。」

「但你收工之前,我有件事要你幫我做。」

「係?」

「我要知道17年前一單凶殺案既來龍去脈。」

「請交俾我去做…有冇詳細資料?」

「凶案發生係之前同你提過個間村屋,17年前。」

「明白。」

「然後仲有,搵我搵設計公司,我要拎到匙既個日馬上開工裝修。」我的P牌跑車漂亮地過彎,
「我要盡快證實到個件事。」

亞娜馬上把案件交到私家偵探手上,至於核數師那邊果真有了進展,只是還需部署……一切攻勢都在無聲無色中成形。

也十多年了,不急於這一時。

凶殺案當年的調查詳情幾天後變成一套文件放到我的書房中,那是一個冬天的晚上,有人嗅到那村屋的花園傳出惡臭,於是報警。警察知道那是黑幫一個字頭老大的居所大為緊張,馬上派人破門,結果發現他死在樹下,似乎是在逃跑時被人從後刺穿肺部。

凶器是廚房的刀,只有死者日常使用留下的指紋,有打鬥痕跡,因為死者仇家眾多沒法鎖定疑犯的身份,動機,當年沒這樣多車CAM,閉路電視之類,這附近還是田野,郊野公園,最後變成了懸案。

當然警察也查不出的事,我也不會查到—但我可能猜到。

而猜一件事,需要的就是證明。

————————————————————————
敬啟者

新居將於下月尾入伙,特意來信邀請閣下至寒舍出席入伙晚宴,歡迎攜眷出席。

日期時間已告知閣下之助理,地址因不想被傳媒得知,當日會有司機接送閣下前來。

獅子山伯爵

第七章:蛤蟆天鵝肉

第八章:修合無人見

尋晚突發停文好對唔住
個黑社會大佬就係收唐老闆數個個?
星期一無文
冇文
好,到呢邊…

第八章:修合無人見

首先映入眼簾的會是屋子面向道路的那一面,古典復興主義的設計使石材上的雕花恰到好處,既不會過於華而不實,又不會好像現代主義的枯燥無味。從下照向上的燈光使石雕相當立體,任何路過的人都會被馬上吸引過去。

前往接待各賓客的銀行車隊準時地來到,我站在露台上俯視下方一架又一架最新的勞斯萊斯Phantom 超豪華房車駛向這兒,開始期待接下來的發展。

「亞娜,我地行。」

「係。」

我拿起手杖,亞娜幫我拉開有雕花的特色玻璃門,我們走向樓下。我對於那間設計公司是「豪華,但又要看得出這座東西的原貌」,他們完美的達成了我的要求,這要歸功於亞娜,因為是她負責跟進的,我的口味要求她全盤了解。

穿過廳堂,穿過樓梯井,穿過偏廳,客廳,酒吧,飯廳,來到了玄關。

「歡迎諸位前來拜訪寒舍。」

在上流社交圈的初次露面是那晚的紅酒拍賣會,已經是個兩個多月前的事,除了那次的訪問外獅子山伯爵一直都沒有露面,這樣的神秘感是我確保今晚他們會出現的原因。另外那晚的參與者除了唐老板和費勝嵐外其他也不是甚麼這圈子中的活躍人物,那次也是我「被動」的登場,所以我需要一個向各名門望族發帖的場面。

「晚安白…伯爵。」

他們也對我這突然出現的鉅富相當好奇,很好,你們不上勾我才會頭痛呢。

「別離公子,我地又見面,咦你同Fiora一齊黎既?」我明知故問。

「今日岩岩拍完片啦…你今晚可唔可拍片?我想影下你間屋!」

「當然無問題。」我笑道,「請當呢度係自己屋企,有咩想掂想玩既亦請便,呢件屋無野係我買唔返。」

「WOW…」別離公子說,「Fiora,我地去睇下?」

「同你?都得,你都唔識野,等陣伯爵有啲咩好野你唔識笑大人個口就唔好啦!」Fiora硬要這樣說。

「離我地花園中既晚宴仲有少少時間,你地開始之前返到花園就可以,如果搵唔到路既請大聲叫亞娜佢就會黎為你地帶路。」我說著的時候旁邊的亞娜輕拉晚裝兩角的裙角。

好了—

少年少女拿著手機去拍攝離去後,我轉身望向一同前來的唐老板和唐太。

「唐老板,唐太,晚安。」

「…晚,晚安。」唐太在強顏歡笑。

很好,猜中了。

如果預先知道是這兒的話這二人很可能會不來,但同樣藉口也不少,我沒法分辦。可是看到二人到達這兒的反應,我就知道自己沒有猜錯…果然不是巧合!

「伯爵晚安。」至於這邊就是費勝嵐和梅黛琪,後者在看我的眼神我沒法看穿其心思,不知道她是否還對我存疑。

「Fiora佢頭先已經黎到,我諗應該係一落車就同別離公子跑過黎。」我說,「佢地對我間屋有興趣所以我都俾佢地去影,放心,呢度無咩危險野。」

「打搞到伯爵你,我唔好意思至岩。」費勝嵐說,「柏榮,叫人啦。」

「啊,伯爵,HI。」Fiora的弟弟相當冷漠,似乎對身邊的事都不感興趣,樣子疲憊。

這個樣子,難道…

「無禮貌…伯爵你唔好見怪。」

「當然唔會。」我笑道,「黎,隨便坐,齊人之後我地會係花園晚宴,當自己屋企就可以。」

之後又是那些上流的公子千金們,而父母們都在一個個的來找我搭訕,似乎想與和我巴結,當然我也禮貌地回應了他們。

我一定都在留意唐老板和唐太,一切都在我意料之中。

「就黎開始,唐老板,唐太,請坐呢度。」我故意的,「係呢,Jessica今晚唔黎?」

「佢約左文俊。」唐老板吞一吞口水,看著椅子心不在焉地坐下說,「就上次個個男仔…」

我說:「喔,佢。」

當然也是我的安排,我只是在明知故問,畢竟我說過了—我要保護Jessica,因為她是亞娜視為姊妹的人。

「不過佢都唔太鐘意呢種場合。」被我安排坐在花園樹下的他看看四周的水晶吊燈,看看在角落悠悠演奏的小型弦樂團。

「同費太一樣?係遺傳?」我說。

「咦?」他錯愕,而費太臉色刷一下發白。

「因為司機話佢接費太既時候倒仲好精神。」我說,「但一黎到呢度附近,費太就好似唔太舒服…係咪我呢度有咩問題?定係招呼唔到?亞娜,你點做野既?!」

「費太,伯爵,雖然我唔知道邊度出左問題,但真係好對唔…」亞娜連忙低頭道歉。

「唔唔唔好,唔關你事既亞娜。」費太連忙扶起亞娜,「係我自己唔舒服啫,你地呢度招呼好好,每個侍者都有禮大方得體。」

「咁就好,費太,你平時有冇睇開中醫?因為我識個醫生係調理身體上相當有一手。」

我從路過的侍者手上接過紅酒交到她手上。

「真係?」

「如果有興趣我可以介紹佢俾你識。」我舉起紅酒輕呷一口凝視著他,「佢叫鄧有德。」

「砰啦!」

費太手上的紅酒摔到地上,與當日梅黛琪一樣,鮮紅如血的酒隨著草坪滲向座位後的樹下,酒液中的腥紅擴散開去,從每條草之間的細縫滲到泥土中—

—如十七年前一模一樣。

「你…你係咩人…」唐太壓下抖震的聲線道。

「我?我咪伯…白梓爵啊,獅子山伯爵只係別稱。」我看著她的反應,品嚐著美酒,看到這個樣子的她我感到滑過咽喉的佳釀份外甜美。

「啊,當然…當然…」

「老婆你見點?」唐老板道。

「亞娜,即刻叫人黎清理,60秒內。」

「已經黎到。」亞娜點點頭,兩個侍者出現清理樹下的玻璃渣,但酒液已滲到泥中形成了一片暗紅,不知還以為這是凶殺現場。

不過唐家伉儷應該知道一清二楚吧。

「我聽過傳聞。」我乘勝追擊,「17年前呢間屋發生過命案…之後有唔好既傳聞,但我唔信邪,更唔信我獅子山伯爵治唔住呢度似有還無既妖魔鬼怪,睇黎唐太可能氣色唔太好,我自問無做過虧心事,無害過咩人,所以我唔怕呢啲野。」

言下之意,就是你們做了虧心事,你們害過了人。

「我地都唔驚…伯爵你仲知幾多野?」

我搖搖頭避掉他的試探:「無咩,都係買屋個時地產經紀講過下,法律上佢地係要交代呢度係凶宅。」

面對我無懈可擊的解釋,唐老板也只能折服。
「啊,伯爵,HI。」
仆街連續出兩邊文太眼訓又出事
上面既對答係唐老板同唐太
冇費太呢個人 因為泰思會直接稱呼做梅黛琪
聽日停文
星期四考試要溫書
Freelance 又有野做,又準備考車今星期出文出到一塌胡塗sorry
加油
咁快進攻得咁chur嘅
Push
大家好我係陳立正~多謝大家一直追睇獅子山恩仇記到依加,今日呢篇係完全唔諗要寫咩唔睇錯字既情況下講下自己最近

話說自從返左新工後大家發現我出文都好似幾穩定,咁既因為我放棄左自己做DESIGN狗呢個志向,轉左做超超超超超無聊既一份工,根本上就係返工等放工既HEA工黎,唔想努力了SOR

呢份工係度做既,所以幾穩定下,問題就係要好早返工 依加我係一個早睡早起既人黎,根本上放工後食埋飯做下運動就返屋企出文,所以都無咩大問題。呢一星期出得特別亂係因為有兩個考試啫

停文日其實係上堂,得閒左後好想增值自己呀,做下運動咁,暫時學緊日文,學緊拳,學緊樂理,遲下會玩下唔同運動,話說寫故真係咩都要涉獵下咁,所以其實停文日我多數係上堂啦,打副連載啦咁…小朋友先俾老豆老母用興趣班塞爆,大人都係自己用興趣班塞爆自己的。

今日個試我覺得衰左,不過次次考之前考緊個時考之後到派卷前我都咁覺既。過幾日考車,如果考得到既下個原創故會取消提早出末日3

同朋友見到,佢地話我係屋企HEA左個幾月,返返工個人仲活潑過以前真係難得,我都覺,我自己真係活潑左歐高榮左,對寫故幾有幫助。

仲有咩呢…都好似無乜,放下理想其實無想像中咁痛,可能俾理想折磨過自己就會放棄LOL, 寫故係所餘無幾既理想黎,希望繼續寫落去。

呢排想寫劇本,主要係睇到人地寫到嘛嘛咁…覺得自己寫應該會好過佢,但都暫時停係寫既階段,有人想拍片搵編劇寫故佬搵我啊

下套睇既戲應該係誣罪審判

聽日連載再見啦,呢篇野真係寫到邊諗到邊,而且完全唔理讀者有冇興趣知 本身寫左預告既,但係感覺嘛嘛,唔出啦,寧願無野出都唔會hea出係我難得既堅持黎,反正考車無得溫既

多謝大家一直支持。
多謝樓主寫左呢個故

想問下個故有無話進度大概去到幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞