[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
由舊登到而家,相信大家都對呢個皮鞋post有上下嘅印象同概念,基本上呢個post希望可以比到大家係連登入面有個地方可以交流對classic menswear(如西裝或皮鞋),皮具及保養(我見之前嘅post有巴打問過如workboot都歡迎交流心得經驗),以至grooming嘅心得。係開始呢個post前,希望新入黎嘅巴打可以花小小時間睇咗第一個post啲資訊先,而如果你可以追翻之前嘅post就更佳。

首先係討論之前,希望大家可以將心比心,睇睇下面既幾條規則,令討論氣氛可以更好 ︰

1. 和和氣氣,唔好嘈交,理性討論,無論打扮、工藝上都可以傾。

2. 希望各位新朋友可以將第一頁既內容先睇一睇,有個基本認知,會比較好討論,而且第一頁內有麻甩皮鞋拎巴打既Blog同FB入面會定期分享資訊同常識,有興趣可以先入去睇睇。

3. 此PO歡迎提供折扣資訊、購買方式等討論,如果有買錯Size之類,係度搵人轉手可以接受,但請唔好明目張膽做生意。

【西裝去邊度訂或做?可以參考以下:】

$1000以下:G2k,Zara,旺中,兆萬,荷里活,羅湖商業城,廣州婚紗街。
$1000~1500:佐敦龍將,中環祥興,黃大仙佳藝
$1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興。
$2500~3500:荃灣華達, 灣仔超雅 。
$3500~6000:中環Jantzen,尖沙咀Peter Lee 。
$6500~10000:中環Dream Bespoke,尖沙咀Browns Tailor。中環Practical Tailor。尖沙咀William Yu。
$10000以上:Ascot Chang (AC),WWChan,Baroman,A-Man Hing Cheong
(AMHC),Gordan Yao (GY)。

【舊post連結:】
https://lihkg.com/thread/5577/page/1
https://lihkg.com/thread/77665/page/1
https://lihkg.com/thread/119111/page/1
https://lihkg.com/thread/148033/page/1

以下開放討論,歡迎分享圖、心得或以上資訊之更正。
有無人去過東京 Igarashi trousers 做褲?
留名
有少少想響第一頁廢up
有少少想響第一頁廢up

有少少想響第一頁廢up

唔好拖稿
上面西裝參考無左The Hackney
係唔係唔太值得再去個邊造衫
有少少想響第一頁廢up

唔好拖稿

我驚俾人屌我離地
上面西裝參考無左The Hackney
係唔係唔太值得再去個邊造衫

H記而家under new management,我自己就未試過新人士嘅手勢,所以唔敢謀然推介,如果其他巴打近期有試過歡迎分享經驗。
有少少想響第一頁廢up

唔好拖稿

我驚俾人屌我離地

適當時候要飛下天
起碼呢度正常過01
想整人生第一套西裝
黎呢一度取下經先
有少少想響第一頁廢up

麻甩個個post都話打文
等左好撚耐都未有新文睇
有少少想響第一頁廢up

等左好撚耐都未有新文睇

不嬲走開數
有少少想響第一頁廢up

等左好撚耐都未有新文睇

不嬲走開數

出住少少野黎j下先啦!

最後都係A記買左把fox

最後都係A記買左把fox

咩wood同pattern? How much
新手想做番2件cufflink 白shirt有冇邊度推介? 自己睇過下brown's tailor好似幾正
有少少想響第一頁廢up

唔好拖稿

我驚俾人屌我離地

你都離開地㗎啦 怕乜吖

無人理
我覺得要去買六合彩,兩對shell都中招乜事呀

我覺得要去買六合彩,兩對shell都中招乜事呀

個扣

無人理

你問osaku就可能會有人答你

無人理

你問osaku就可能會有人答你

我個朋友同igarashi合作緊,有咩幫到你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞