[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
[quote]

For formal suit 我自己唔鍾意加contrast color 嘅buttonhole, 因為可能會limit 咗 tie 同 pocket square 嘅顏色
.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

Thanks
我對西裝既資歷好淺
最近整左套
揀左意大利料同整埋米蘭扣同鈕
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩

因為好少接觸 睇下有無巴打對廠有研究

For formal suit 我自己唔鍾意加contrast color 嘅buttonhole, 因為可能會limit 咗 tie 同 pocket square 嘅顏色
.
.
我都係新手

你都有道理
小弟無玩Pocket Square

不如你著上身影張相?
最近整左套
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩

.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

其實入門級VBC 同 GV 比應該點揀?GV好似針數高D
最近整左套
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩

.
.
我都係新手

你都有道理
小弟無玩Pocket Square

不如你著上身影張相?

無謂獻醜

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩

.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩

.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Why

影個tag做乜鳩

.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Why

無body
滑潺潺
Hand feeling似紙巾仲要係得兩層果隻
易起鏡
唔襟

一無是處

影個tag做乜鳩

.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Why

無body
滑潺潺
易起鏡
唔襟

一無是處

下次再整時留意下先

.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Why

無body
滑潺潺
易起鏡
唔襟

一無是處

下次再整時留意下先

我做咁耐衫
無一件過百一支
絕大部分非精紡

.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Why

無body
滑潺潺
易起鏡
唔襟

一無是處

學到嘢

.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Why

無body
滑潺潺
易起鏡
唔襟

一無是處

學到嘢

明白
我見好多對係刮痕以為係

因為你兩張相個defect位都幾明顯

影相係 實際冇咁深色
當係personality算

唔係色既問題,就相睇其中有兩個burnishing 左既位d皮上野時出左問題damage左,所以格硬再上野遮。另外有個位d皮近肚腩,好鬆。

去廠鋪買野固然幾抵,但亦好睇眼光,因為入面既野defect既多少同水平都有幾大分別。但都有一個共通點,就係「賣唔出」或「無辦法用正價擺鋪賣」既野先會擺factory shop。

廠唔係傻仔,可以賣到400鎊既野佢唔會無啦啦減到半價,尤其C&J 全世界都等緊要貨,如果唔係件貨真係接受唔到都唔會彈番廠。

多謝指教
呢d真係上網見唔到有人教
想知多d點睇皮質好壞
呢d紋代表近肚腩?

影埋深色左既位 反光有d難睇
點分係上色衰左定遮瑕

圖一似係青筋,不過都係等牛肉乾解答

圖一係生長紋,似血管青根。呢個唔算太大問題,由crust leather整出黎既burnished leather多少會有,只要唔密集、數量唔多就唔係大問題。

圖二皮質好鬆散,所有有大量冰裂狀細紋,似新肚腩位,呢個位響正vamp位,著左之後crease附近容易出現大量嚴重既winkles。

圖三應該係bunish時太重手fuck up左,再格硬靠上一層蠟去遮,所以你睇到個位個光澤明顯同周圍唔同好似矇左咁。

圖四個位你對對你對鞋左右腳,係一隻有做深色一隻無,一係就上色時fuck up左格硬遮,一係就兩對唔同鞋左右腳放埋左一齊。

呢d野其實唔難睇得出,只不過新手無乜會留意,一見到平就狗衝,自然就會忽略左。

交學費
多謝巴打賜教
難怪見到幾對都係呢d位有冰裂紋
皮質鬆散係咪會好影響對鞋壽命?
用shoe tree有冇幫助
左腳深色個位岩岩好係摺位 著耐希望冇咁顯眼
Btw左右深淺不同都有見過 平野果然多伏

唔知仲有冇其他買factory second要注意既伏位?
整理一下應該放上首頁

.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Why

無body
滑潺潺
易起鏡
唔襟

一無是處

牛肉乾巴打,想問你點睇H Lesser 8/9oz?
會唔會有上面堆缺點?

.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Why

無body
滑潺潺
易起鏡
唔襟

一無是處

會唔會有上面堆缺點?

Lesser 8/9oz 都唔係高支數

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Why

無body
滑潺潺
易起鏡
唔襟

一無是處

會唔會有上面堆缺點?

我都唔知,因為好似冇寫出黎

最憎高支

Why

無body
滑潺潺
易起鏡
唔襟

一無是處

會唔會有上面堆缺點?

我都唔知,因為好似冇寫出黎

Lesser 8/9oz 係body弱少少,對我來講冬天倫敦著都得
利申 著緊
是日頹著
是日頹著

是日頹著 in SH
是日頹著

是日頹著 in SH

好毒好想訂
是日頹著

是日頹著 in SH

好毒好想訂

窮矮毒柒既我唔毒d點得

因為你兩張相個defect位都幾明顯

影相係 實際冇咁深色

唔係色既問題,就相睇其中有兩個burnishing 左既位d皮上野時出左問題damage左,所以格硬再上野遮。另外有個位d皮近肚腩,好鬆。

去廠鋪買野固然幾抵,但亦好睇眼光,因為入面既野defect既多少同水平都有幾大分別。但都有一個共通點,就係「賣唔出」或「無辦法用正價擺鋪賣」既野先會擺factory shop。

廠唔係傻仔,可以賣到400鎊既野佢唔會無啦啦減到半價,尤其C&J 全世界都等緊要貨,如果唔係件貨真係接受唔到都唔會彈番廠。

多謝指教
想知多d點睇皮質好壞
呢d紋代表近肚腩?

點分係上色衰左定遮瑕

圖一係生長紋,似血管青根。呢個唔算太大問題,由crust leather整出黎既burnished leather多少會有,只要唔密集、數量唔多就唔係大問題。

圖二皮質好鬆散,所有有大量冰裂狀細紋,似新肚腩位,呢個位響正vamp位,著左之後crease附近容易出現大量嚴重既winkles。

圖三應該係bunish時太重手fuck up左,再格硬靠上一層蠟去遮,所以你睇到個位個光澤明顯同周圍唔同好似矇左咁。

圖四個位你對對你對鞋左右腳,係一隻有做深色一隻無,一係就上色時fuck up左格硬遮,一係就兩對唔同鞋左右腳放埋左一齊。

呢d野其實唔難睇得出,只不過新手無乜會留意,一見到平就狗衝,自然就會忽略左。

交學費
多謝巴打賜教

整理一下應該放上首頁

有好多野係靠經驗睇出黎
睇得多就識唔洗人教
如果睇得唔夠
寫一萬字出黎都未必get到我講緊乜
所以我愈黎愈懶得寫野

唯一一句要擺低既係
當你愈想上網刨文搵窿路慳錢
反而愈容易中伏蝕錢
你點知網上講野邊個真邊個假?

與其上網刨聖經
不如正正經經買野交學費
有好多野你用慣左
一眼就知好唔好

咪入門VBC囉
有咩特別

最憎高支

Why

無body
滑潺潺
易起鏡
唔襟

一無是處

會唔會有上面堆缺點?

我同呢個牌子既香港agent有過節唔方便講野。
是日頹著

是日頹著 in SH

好毒好想訂

窮矮毒柒既我唔毒d點得

等你條褲

影相係 實際冇咁深色

多謝指教
想知多d點睇皮質好壞
呢d紋代表近肚腩?

點分係上色衰左定遮瑕

交學費
多謝巴打賜教

整理一下應該放上首頁

有好多野係靠經驗睇出黎
睇得多就識唔洗人教
如果睇得唔夠
寫一萬字出黎都未必get到我講緊乜
所以我愈黎愈懶得寫野

唯一一句要擺低既係
當你愈想上網刨文搵窿路慳錢
反而愈容易中伏蝕錢
你點知網上講野邊個真邊個假?

與其上網刨聖經
不如正正經經買野交學費
有好多野你用慣左
一眼就知好唔好

巴打你都講得岩
交學費固然重要
可惜新手銀彈有限 經驗尚淺
如果能夠有前人指引
即使get唔到十成 就算只有一半
已經可以走少好多錯路
當初見巴打能一眼指出對鞋既問題
相信你必定有研究 所以希望可以盡量學習
如果巴打覺得困擾 請見諒

交學費重要 但係冇一個好老師
只會事倍功半 白交學費
之前玩音響見唔少
遲左半年買,對B&L真係無得頂
尋晚見Carmina Outlet有對Loafer岩,遲左步無左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞