[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Facebook ads
Carlos Tailor有冇知有冇伏?

需要擺Facebook ads or instagram ads 既你自己都知咩事啦
想買西裝for interview 有冇啲咩介紹
想問下1500同2000個啲分別大唔大?
諗緊budget ~1500
第一次訂造西裝
預6-7k budget 去dream bespoke 整返套
For fresh grad 見工用
同埋平時都有啲場合要著西裝
會唔會太貴?
第一次訂造西裝
預6-7k budget 去dream bespoke 整返套
For fresh grad 見工用
同埋平時都有啲場合要著西裝
會唔會太貴?

做衫一分錢一分貨. 與其問貴唔貴, 我會覺得係睇你自己budget有幾多, 同你係咪afford得起.

如果係買的話, 平的話可以正正常常去g2000 買套. 如果可以比多小小可以去m and s睇. 反正都係買rtw, 差嗰五百幾應該分別不大.
大家著皮鞋行足一日(e.g. 10-22)其實對腳(前掌/腳踭)會唔會痛/攰?

我對Meermin loafer著幾個鐘就痛
腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
本身我扁平足 可能我著d cheap皮鞋arch support唔夠
著耐左腳板底會攰

我可能個人重/肥
著等耐腳踭會痛
前掌會攰

如果著toebox較闊同高嘅last會唔會無咁辛苦?
我想請問sea island cotton算唔算頂級布
因為我頭先訂造完恤衫 上網google左
發現啲人講到好掂
但個間只係收我五百幾件 同埋佢話呢隻係大陸布

咁其實sea island cotton到底係咩級數?
同埋師傅指仲有堆意大利布會左貴多六成左右
多數會係咩牌子

當然我揀布個陣以我筆直計好滿意個隻布
大家著皮鞋行足一日(e.g. 10-22)其實對腳(前掌/腳踭)會唔會痛/攰?

腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
本身我扁平足 可能我著d cheap皮鞋arch support唔夠
著耐左腳板底會攰

我可能個人重/肥
著等耐腳踭會痛
前掌會攰

其實都係差唔多
因為去旅行行足一日
坐低抖嘅時間都唔多
著波鞋都會有啲攰/痛
暫時最舒服係著Alden crepe sole
真係好似著波鞋咁
我想請問sea island cotton算唔算頂級布
因為我頭先訂造完恤衫 上網google左
發現啲人講到好掂
但個間只係收我五百幾件 同埋佢話呢隻係大陸布

咁其實sea island cotton到底係咩級數?
同埋師傅指仲有堆意大利布會左貴多六成左右
多數會係咩牌子

當然我揀布個陣以我筆直計好滿意個隻布

sea island cotton係原料嘅一種, 就如埃及綿或新疆綿, 只係代表塊布原料嘅種類. 靚唔靚, 頂唔頂級其實都要睇翻係邊間布廠織.

所以個人覺得如果你自己著得舒服, 打理又容易, 總體價錢又滿意的話, 唔好諗咁多同呢隻同嗰隻比較, 當係比自己有個開心發現仲好.

腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
著耐左腳板底會攰

我可能個人重/肥
著等耐腳踭會痛
前掌會攰

其實都係差唔多
因為去旅行行足一日
坐低抖嘅時間都唔多
著波鞋都會有啲攰/痛
真係好似著波鞋咁

叫得all day walker唔係浪得虛名.
如果朝你咁講, 我本來想講著tennis sneaker, 但可能對你而言鞋底會太貼地行成日會腳版受罪. 如果類似alden barrie lasted嘅all day walker的話你可以睇下trickers 4444 last, 用vibram底嘅bourton, 我對上有幾次著commando底行成日都唔覺太辛苦, 因為個last實在太圓. 加上個vibram底, 感覺上應該類似plantation crepe sole.

如果係買的話, 平的話可以正正常常去g2000 買套. 如果可以比多小小可以去m and s睇. 反正都係買rtw, 差嗰五百幾應該分別不大.

G2k有冇得度身?
自己想可能買Dark Navy 個種
寶藍好似會太搶
星期二要in仲未買
黎唔黎得徹

G2k有冇得度身?
寶藍好似會太搶
星期二要in仲未買
黎唔黎得徹

navy呢啲穩陣嘅色應該會有, 通常黑灰藍呢啲實實淨淨嘅色都走唔甩.

唔明度身咩意思. 佢地啲衫全部擺晒係架你可以試到啱size為止. 我反而擔心袖長同褲長如果要改短的話未必改得切, 不過你可以問鋪內職員改衫要幾耐.

腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
著耐左腳板底會攰

我可能個人重/肥
著等耐腳踭會痛
前掌會攰

其實都係差唔多
因為去旅行行足一日
坐低抖嘅時間都唔多
著波鞋都會有啲攰/痛
真係好似著波鞋咁

如果朝你咁講, 我本來想講著tennis sneaker, 但可能對你而言鞋底會太貼地行成日會腳版受罪. 如果類似alden barrie lasted嘅all day walker的話你可以睇下trickers 4444 last, 用vibram底嘅bourton, 我對上有幾次著commando底行成日都唔覺太辛苦, 因為個last實在太圓. 加上個vibram底, 感覺上應該類似plantation crepe sole.

有對4497 皮底
主要係腳踭太硬
或者學樓上巴打話齋
買對heel pad試下

Btw snow哥對regal Goodyear welt 皮鞋點睇?
係新宿睇到對 calf nst derby
http://www.regalshoes.jp/shop/g/g706RBH_____B____235/
2.5k 都好似幾吸引
想請教各位巴打300蚊恤衫,500蚊西褲應該係第一頁既邊個價位既舖會係咁上下,本身係屋企附近洋服舖整開,想試下其他,唔該哂
想問下巴打們有冇tie推介? budget around 700 for one

腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
著耐左腳板底會攰

我可能個人重/肥
著等耐腳踭會痛
前掌會攰

其實都係差唔多
因為去旅行行足一日
坐低抖嘅時間都唔多
著波鞋都會有啲攰/痛
真係好似著波鞋咁

有對4497 皮底
主要係腳踭太硬
或者學樓上巴打話齋

Btw snow哥對regal Goodyear welt 皮鞋點睇?
http://www.regalshoes.jp/shop/g/g706RBH_____B____235/
2.5k 都好似幾吸引

Regal就係值個個價囉,World Footwear Gallery多d野試下

腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
著耐左腳板底會攰

我可能個人重/肥
著等耐腳踭會痛
前掌會攰

其實都係差唔多
因為去旅行行足一日
坐低抖嘅時間都唔多
著波鞋都會有啲攰/痛
真係好似著波鞋咁

有對4497 皮底
主要係腳踭太硬
或者學樓上巴打話齋

2.5k 都好似幾吸引

Regal就係值個個價囉,World Footwear Gallery多d野試下

睇到呢款心郁郁
拎上手幾聚手
鞋頭個nst位啲車線都好似唔錯咁
加上膠底又有goretex 防水
不過睇真啲隻色麻麻

G2k有冇得度身?
寶藍好似會太搶
星期二要in仲未買
黎唔黎得徹

navy呢啲穩陣嘅色應該會有, 通常黑灰藍呢啲實實淨淨嘅色都走唔甩.

唔明度身咩意思. 佢地啲衫全部擺晒係架你可以試到啱size為止. 我反而擔心袖長同褲長如果要改短的話未必改得切, 不過你可以問鋪內職員改衫要幾耐.

因為我想係度身搞哂所有野
唔係買完先改 所以唔太鍾意g2k
其實分別係味唔大
如果想度身訂做有邊間推介?

G2k有冇得度身?
寶藍好似會太搶
星期二要in仲未買
黎唔黎得徹

其實分別係味唔大

度身做同買現成改嘅分別當然係大. 不過你星期二要著, 基本上係無可能一兩日就起到貨, 話得嗰啲都係攞件現成嘅改小小比你.

度身訂造嘅推介請睇翻第一頁第一個post.

腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
著耐左腳板底會攰

我係稍扁同瘦,道力去左兩邊腳指,加埋突骨,於是骨痛加踭痛

試過3/4 gel insole有用,頂arch既pad就似乎太勁。有套日本買Arch Pad多,你試唔試?

我驚加左pad/insole就到腳背舊骨痛
腳背痛應該係因為對鞋instep個位唔夠?
係唔係冇得解決架?
次次著對loafer都痛 Meermin d皮又硬到死

腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
著耐左腳板底會攰

我係稍扁同瘦,道力去左兩邊腳指,加埋突骨,於是骨痛加踭痛

試過3/4 gel insole有用,頂arch既pad就似乎太勁。有套日本買Arch Pad多,你試唔試?

我驚加左pad/insole就到腳背舊骨痛
腳背痛應該係因為對鞋instep個位唔夠?
係唔係冇得解決架?
次次著對loafer都痛 Meermin d皮又硬到死

拿去試下先

G2k有冇得度身?
寶藍好似會太搶
星期二要in仲未買
黎唔黎得徹

其實分別係味唔大

度身做同買現成改嘅分別當然係大. 不過你星期二要著, 基本上係無可能一兩日就起到貨, 話得嗰啲都係攞件現成嘅改小小比你.

度身訂造嘅推介請睇翻第一頁第一個post.

前提係間野似樣
香港好多「自稱」bespoke做出黎仲衰過rtw
想問下巴打們有冇tie推介? budget around 700 for one

berg and berg
Shibumi
HN White
H記咩事冇左推介? 之前唔係腸仔包巴打係個度做咩? 仲諗住上去睇睇。
H記咩事冇左推介? 之前唔係腸仔包巴打係個度做咩? 仲諗住上去睇睇。

涉及到山系女生事件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞