[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
H記咩事冇左推介? 之前唔係腸仔包巴打係個度做咩? 仲諗住上去睇睇。

涉及到山系女生事件

其實發生咩事
H記咩事冇左推介? 之前唔係腸仔包巴打係個度做咩? 仲諗住上去睇睇。

涉及到山系女生事件

其實發生咩事

我淨係食山系花生,其他唔知
H記因為人事問題已經賣左盤畀第三方,六七月中我會有新搞作 到時詳細啲update下
之前GRAD DIN去過老尖利時整

涉及到山系女生事件

其實發生咩事

山系女生真係有d問題 一句講曬麻撚煩啦
男老細自己搞仲好啦

涉及到山系女生事件

其實發生咩事

男老細自己搞仲好啦

more

涉及到山系女生事件

其實發生咩事

男老細自己搞仲好啦

完全無留意發生左咩事
係prologue做一套suit入門幾錢? 睇ig好好j
一定係外國師傅trunk show? 有冇自己師傅
窮L一名

有外國師傅trunk show 亦有自己house tailor made野。

不過作為鋪頭老闆之一我唔多想公開響度講太多鋪頭既野,唔想俾人覺得我賣廣告。畢竟當年個post係我開,即使我依家已經唔主動開post,但始終唔想俾人覺得我上網自賣自誇。

如果有興趣的話可以過黎望下傾下計。
咁可惜h 記

想問下有冇牌子有plain double monk係2k左右
我見loake meermin都有toe cap唔太鐘意
其實三千蚊樓下係咪得華達唔係fused?
門外漢一個,想買件sport jacket作為causal wear用,通常係訂造定買off-the-shelf?
想問下如果想買西裝配飾
可以係邊買
鈕扣,胸針,懷錶鏈
利申:淘寶淘唔切
最近買咗個好滿意嘅袋想分享吓
門外漢一個,想買件sport jacket作為causal wear用,通常係訂造定買off-the-shelf?

兩樣都有. 見啱有rtw都會買黎著, 如果想要自己鍾意嘅布同自己想要嘅detail同feature就訂造.
最近買咗個好滿意嘅袋想分享吓

好重咁
我21歲 178到 想整兩套翻工用
如果想要young 同classic d
No break 同貼身小小
筆直要八千左右兩套
有無咩推介?或者有無咩鋪頭會造兩套有優惠

本身已有一套藍色
想整套小小深灰色
另外一套未諗到
求巴打建議

我21歲 178到 想整兩套翻工用
如果想要young 同classic d
No break 同貼身小小
筆直要八千左右兩套
有無咩推介?或者有無咩鋪頭會造兩套有優惠

本身已有一套藍色
想整套小小深灰色
另外一套未諗到
求巴打建議

1 身高178定187個師傅都係咁樣做,問題係個師傅比心機同你套衫同褲cut得well balance。

2 young 同classic 雖然未必 mutually exlcusive,但如果你要classic嘅風格,但又想cutting上貼身,唔係話唔得,如果遇著個hea做二話不說同你做韓仔cut的話就喊都無謂。雖然嚴格來說classic只會啱身,唔會貼身,但如果你件衫貼身得嚟又係窄lapel,closed quarter,出嚟嘅效果一係似你睇facebook啲結婚相,一係就經紀feel。如果以你嘅價位比到盡係half canvassed,個人覺得同你去zara買件拎去改可能仲會啱心意。

3 如果你已經有套藍色(雖然唔知係深藍定係寶藍),其實你做或買多套灰都夠,但小小深灰就唔係太掌握到咩意思,light grey,mid grey到charcoal不同深淺,睇你自己prefer邊個shade。如果你都係要多套,雖然windowpane check都開始比TVB啲服裝玩到爛,但如果做件藍色 windowpane check odd jacket襯灰褲或khaki chino都可以。pinstripe可免則免(除非你係老細,或本身好老成持重)。

4 你所講嘅價錢可以睇翻第一頁第一個post。
cmt unfused blazer 3-4k budget 係咪 peter lee最好手工
新手一問,係咪通常買西裝鞋都會俾自己著慣嘅鞋大小小,因為最近平平地上zalora買左對咩knight
而自已隻腳就扁平足,著上腳中間就啱啱好,但腳尖就仲有好多空位,係咪正常
新手一問,係咪通常買西裝鞋都會比自己著慣嘅鞋大小小,因為最近平平地上zalora買左對咩knight
而自已隻腳就扁平足,著上腳中間就啱啱好,但腳尖就仲有好多空位,係咪正常
我自己上網學,話皮帶同皮鞋最好襯色,呢個會令自己形象upgrade,但呢個世界其實有冇人識欣賞架,就例如去見工,個interviewer可能都唔識呢啲野,我成日疑住如果份工係見CEO先要識呢啲勁野

唔好誤會,我係欣賞呢種做法,但會唔會已經冇人注意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞