[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
小弟今年Fresh Grad, 追左上個 post,有D問題想問,希望各位巴打幫下手

Background: 小弟budget 3000樓下(suit jacket + trousers),想知依個budget 邊間性價比高?

1. 2000零蚊銅鑼灣大華 同 3000蚊荃灣華達 分別主要係邊?(布料同手工?)分別大唔大?

2. 大華同華達都係fused? 如果係,手工嘅分別係邊?邊間cutting 會fit D?

3. 之前有人話華達可能會會做得比較老派,是否屬實?

定係中興/貴族/超雅會好D?見貴族網上好少資料

有冇人試過柏林洋服?

Thanks!!!

1. 華達稍好但唔止3000
2. 華達出奇地係有full canvas,但我只係見過佢地挑樸同話係全樸
3. 唔一定,何生有時暴走自己決定,可以好新派但完全唔對路個隻
小弟今年Fresh Grad, 追左上個 post,有D問題想問,希望各位巴打幫下手

Background: 小弟budget 3000樓下(suit jacket + trousers),想知依個budget 邊間性價比高?

1. 2000零蚊銅鑼灣大華 同 3000蚊荃灣華達 分別主要係邊?(布料同手工?)分別大唔大?

2. 大華同華達都係fused? 如果係,手工嘅分別係邊?邊間cutting 會fit D?

3. 之前有人話華達可能會會做得比較老派,是否屬實?

定係中興/貴族/超雅會好D?見貴族網上好少資料

有冇人試過柏林洋服?

Thanks!!!

1. 華達稍好但唔止3000
2. 華達出奇地係有full canvas,但我只係見過佢地挑樸同話係全樸
3. 唔一定,何生有時暴走自己決定,可以好新派但完全唔對路個隻

感謝

仲想問多小小。

1. 挑樸即係half-canvas?
2. 華達default己經唔係fused? 即係話唔使再加錢?
3. 想 件jacket 真袖叉 一般要加幾錢?
4. 其實二三千蚊依類中下價西裝,布料差幾百分別大唔大?

有無人去過東京 Igarashi trousers 做褲?

無人理

你問osaku就可能會有人答你

我個朋友同igarashi合作緊,有咩幫到你?

嚟緊係東京留一個禮拜, 想知夠唔夠fitting

唔夠,佢都幾多單
不過你可以sd email博下
睇佢肯唔肯趕俾你

收到email話可以first fit
fingerscross

諗住造咩料?

有無提議?未諗掂

想易襯的話,我一般會揀中灰/淺灰 high twisted wool / flannel 返工用;至於casual的話,我既首選係khaki cotton

有無人去過東京 Igarashi trousers 做褲?

無人理

你問osaku就可能會有人答你

我個朋友同igarashi合作緊,有咩幫到你?

唔夠,佢都幾多單
睇佢肯唔肯趕俾你

諗住造咩料?

有無提議?未諗掂

想易襯的話,我一般會揀中灰/淺灰 high twisted wool / flannel 返工用;至於casual的話,我既首選係khaki cotton

謝謝-都係考慮緊high-twisted
啱啱約到佢了

唔夠,佢都幾多單
睇佢肯唔肯趕俾你

諗住造咩料?

有無提議?未諗掂

謝謝-都係考慮緊high-twisted
啱啱約到佢了

我條osaku都揀左vbc隻mid grey 480g fresco
我有幾個問題想問下各位巴打,

1)想做套full canvas 西裝(上網睇full canvas耐用d),有朋友係William Yu做過,但我上網睇styleforum有兩間,一間係Y William Yu,一間係William Yu,有咩唔同?
2)W W Chan係咪真係香港做full canvas最top個間?
3)我見Ariston 既布料同Flash 既lining圖案好靚,有無辦法唔經d洋服店訂返黎? 因為我或者拎料去做。

謝謝各位專業解答
1. https://www.carminashoemaker.com/mens-oxford-shoes/cap-toe-oxford-brown-80267
2. http://www.theshoemart.com/alden-mens-straight-tip-bal-calfskin-dark-brown-920

各位 如果我想買對黑/深啡色 皮鞋budget ~4k 仲有冇咩好建議?
暫時屬意上面兩對
又想問如果買Alden其實係咪加多啲買shell cordovan會好啲?
之前上網見到Yanko shoes 好似好靚
想知買對monk 或者 oxford 幾錢左右?
去日本買有冇機會平d ?
1. https://www.carminashoemaker.com/mens-oxford-shoes/cap-toe-oxford-brown-80267
2. http://www.theshoemart.com/alden-mens-straight-tip-bal-calfskin-dark-brown-920

各位 如果我想買對黑/深啡色 皮鞋budget ~4k 仲有冇咩好建議?
暫時屬意上面兩對
又想問如果買Alden其實係咪加多啲買shell cordovan會好啲?

如果返工用,Shell可能唔太合用,雖則香港都無人理。

Alden需要的話可以同我去T記,有折既⋯

好奇一問
點解你會覺得去日本買會平d?

好奇一問

無乜人知日本有30%稅既

暫時屬意上面兩對

如果返工用,Shell可能唔太合用,雖則香港都無人理。

Alden需要的話可以同我去T記,有折既⋯

T記折左幾錢?想買對LWB

唔記得,唔係九五折啦;我用唔著,腳型問題無咩野會岩

好奇一問

Sor自膠 記錯係日本牌子

好奇一問

其實香港買個個價都好抵下

好奇一問

有冇link 睇下?
我搵左好耐都搵唔到

香港個價真係冇得輸

Post對旅行鞋

好奇一問

有冇link 睇下?
我搵左好耐都搵唔到

香港個價真係冇得輸

邊度可以搵到?

Post對旅行鞋

想問咩鞋?
師兄我想買對絨毛皮鞋有冇好介紹

麖皮鞋有平有貴,有鞋有boot,亦有不同類型同款式,而且唔太清楚你係著嚟返工定casual著,就咁一句好難作出有意義嘅推介,呢位巴打可唔可以比多小小同你要求相關嘅資訊呢?

casual著

casual的話來來去去都係呢幾款:

Chukka boot:

Country shoes:

Loafer:

睇你budget幾多,唔同牌子有平有貴。

師兄Chukka Boot係邊到買
可以嘅話比埋地址比我
唔該曬

Post對旅行鞋

想問咩鞋?

Chukka boot

師兄我想買對絨毛皮鞋有冇好介紹

麖皮鞋有平有貴,有鞋有boot,亦有不同類型同款式,而且唔太清楚你係著嚟返工定casual著,就咁一句好難作出有意義嘅推介,呢位巴打可唔可以比多小小同你要求相關嘅資訊呢?

casual著

casual的話來來去去都係呢幾款:

Chukka boot:

Country shoes:

Loafer:

睇你budget幾多,唔同牌子有平有貴。

師兄Chukka Boot係邊到買
可以嘅話比埋地址比我
唔該曬

http://www.herringshoes.co.uk/herring/canterbury_chukka-boot/brown-suede
連運費應該120英鎊左右。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞