[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

讀書時屋企人帶去整兩三千訂造,我係超瘦既,出來效果都係現成好

留返錢好,認真既,除非你知點同師傅傾好既裁位,咁就算大華水位都可以見得人單

講真心果句呀吓。我從未未響現實、網上包括呢個post見過一件我眼中「似樣」既西裝係from under 6k既tailor。

從來沒有
從來都沒有

其實點先叫「似樣」
Fit? Cutting? Craftsmanship?

Overall
我既觀念係拆開黎講無意思
著上身好睇令個人睇落順眼既衫
先係一件合格既衫

其實講真呢個post
So far我眼中睇落靚既/好睇既衫
唔超過十套(俾多左)
講緊係由舊登到依家

至於點解就唔好提啦
屌人傷感情
只可惜講個post我個人感覺係
愈黎愈唔似樣
愈來愈失望

唯一慶幸就係無好似香討咁
變左做垃圾場

香討點垃圾法

應該係講緊個包頭post

包頭post 個條友唔知做咩鳩
雖然有d 道理,但佢又無教人點做靚套衫

應該咁講
佢成日話裁縫鋪呃錢
又成日話點解去工場做既人唔型得

我唔排除去工場做有型人
但唔會係一班新仔/多數人囉

我亦唔排除有裁縫鋪食水深
但好肯定有好多裁縫鋪有存在價值

有樣野我都幾肯定既係
追求stylish既人唔會係咁既樣
先唔好提眼光係要靠經驗同時間堆出黎
唔交足學費就算件衫幾「fit」
Style搞得唔清唔楚都係柒

我當年都會用自己工場做衫
Gary Tok 一類既大朵一樣有自己用開既包頭
但有無人諗過
響裁縫覺得你夠資格去教佢做衫之前
我地到底響外國裁縫、鞋匠上面洗左幾多位數?

好多人睇野只係睇表面
根本唔了解個市場生態鍊點運作
多少人上網講一大堆野著出黎一舊薯仔咁
大家自己心照啦

慳錢唔係咁慳架,bespoke呢家野,係俾有錢有時間有心機既人去玩,唔係呀豬呀狗去bespoke都可以一套過就型架。

醒下啦
有2500budget
應該係邊度訂西裝好
第一次訂造 之前都係是但買現成
175左右高 但係偏瘦

留返啲錢買現成好過啦你

讀書時屋企人帶去整兩三千訂造,我係超瘦既,出來效果都係現成好

留返錢好,認真既,除非你知點同師傅傾好既裁位,咁就算大華水位都可以見得人單

講真心果句呀吓。我從未未響現實、網上包括呢個post見過一件我眼中「似樣」既西裝係from under 6k既tailor。

從來沒有
從來都沒有

咁你第一套幾銀先

Total cost 7k咁囉
依家都準備送人

如果我第一套係wwchan 我都應該會覺得所有under10k既都唔順眼

咁講
So far db bt既衫都仲有好一部分係順眼既
睇下邊個跟同幫邊個做既姐

從來沒有
從來都沒有

其實點先叫「似樣」

Overall
先係一件合格既衫

其實講真呢個post
唔超過十套(俾多左)
講緊係由舊登到依家

至於點解就唔好提啦
屌人傷感情
愈黎愈唔似樣
愈來愈失望

變左做垃圾場

香討點垃圾法

應該咁講
佢成日話裁縫鋪呃錢

我唔排除去工場做有型人

有樣野我都幾肯定既係

但有無人諗過

好多人睇野只係睇表面
大家自己心照啦

慳錢唔係咁慳架,bespoke呢家野,係俾有錢有時間有心機既人去玩,唔係呀豬呀狗去bespoke都可以一套過就型架。

醒下啦

Gary Tok都無幾可會用香港包頭啦

其實點先叫「似樣」

Overall
先係一件合格既衫

其實講真呢個post
唔超過十套(俾多左)
講緊係由舊登到依家

至於點解就唔好提啦
屌人傷感情
愈黎愈唔似樣
愈來愈失望

變左做垃圾場

香討點垃圾法

應該咁講
佢成日話裁縫鋪呃錢

我唔排除去工場做有型人

有樣野我都幾肯定既係

但有無人諗過

好多人睇野只係睇表面
大家自己心照啦

醒下啦

當年佢有兩個香港mystery tailor,用左一輪之後,一個去左幫電影做衫,一個走左去幫人打工。

愈黎愈少大朵肯花時間心機去train所謂「包頭」,因為train完好快就自己起朵或走去大鋪逗高人工。

真心講句,香港黎計WWC俾既工錢就好似金融界既高盛一樣,其他大鋪都唔差,做得包頭、裁縫有邊個唔想入?有本事果班一早俾人碼實晒啦,仲得閒接街客咩

拎我個工場為例,因爲我地搞select shop, 我地個量已經無大裁縫鋪咁大,一樣俾我地chur 到啪啪聲搞到佢要趕請人。而基本上似樣既鋪都簽晒non disclose agreement唔會俾工場接街客。

你估d大鋪傻既咩,俾埋formula train埋人俾班cheap精用

留返啲錢買現成好過啦你

從來沒有
從來都沒有

咁你第一套幾銀先

依家都準備送人

如果我第一套係wwchan 我都應該會覺得所有under10k既都唔順眼

咁講

點睇鄭生嗰件?

從來沒有
從來都沒有

咁你第一套幾銀先

依家都準備送人

咁講

點睇鄭生嗰件?

咁多個鄭生,邊個鄭生呀 我唔方便出聲評第間鋪,我只可以講睇得入眼既入門係呢兩間囉

其實點先叫「似樣」

Overall
先係一件合格既衫

其實講真呢個post
唔超過十套(俾多左)
講緊係由舊登到依家

至於點解就唔好提啦
屌人傷感情
愈黎愈唔似樣
愈來愈失望

變左做垃圾場

香討點垃圾法

應該咁講
佢成日話裁縫鋪呃錢

我唔排除去工場做有型人

有樣野我都幾肯定既係

但有無人諗過

好多人睇野只係睇表面
大家自己心照啦

醒下啦

當年佢有兩個香港mystery tailor,用左一輪之後,一個去左幫電影做衫,一個走左去幫人打工。

愈黎愈少大朵肯花時間心機去train所謂「包頭」,因為train完好快就自己起朵或走去大鋪逗高人工。

真心講句,香港黎計WWC俾既工錢就好似金融界既高盛一樣,其他大鋪都唔差,做得包頭、裁縫有邊個唔想入?有本事果班一早俾人碼實晒啦,仲得閒接街客咩

拎我個工場為例,因爲我地搞select shop, 我地個量已經無大裁縫鋪咁大,一樣俾我地chur 到啪啪聲搞到佢要趕請人。而基本上似樣既鋪都簽晒non disclose agreement唔會俾工場接街客。

你估d大鋪傻既咩,俾埋formula train埋人俾班cheap精用

你咁多細節要求,又要做得足,梗係chur 到啪啪聲

從來沒有
從來都沒有

咁你第一套幾銀先

依家都準備送人

咁講

點睇鄭生嗰件?

咁多個鄭生,邊個鄭生呀 我唔方便出聲評第間鋪,我只可以講睇得入眼既入門係呢兩間囉

世界鄭,個人覺得麻麻

咁你第一套幾銀先

依家都準備送人

咁講

點睇鄭生嗰件?

世界鄭,個人覺得麻麻

咁間間鋪都一定有代表作同麻麻地既野既to be fair

依家都準備送人

咁講

點睇鄭生嗰件?

世界鄭,個人覺得麻麻

巴打,再想請教bt db再上係咪wwc(for 後生仔)?其他嗰啲驚做得老土🙏🏻
最近有無巴打想買meermin, 想share運費

pish

咁講

點睇鄭生嗰件?

世界鄭,個人覺得麻麻

巴打,再想請教bt db再上係咪wwc(for 後生仔)?其他嗰啲驚做得老土🙏🏻

睇你鐘意咩
我唔鐘意響度講自己鋪頭
所以排除我自己鋪先

你可以去wwc或Gordon yao
視乎你鐘意咩style

但如果想快靚正唔介意俾多少少
去armoury買ring jacket mtm一定唔會收皮
Hello想問下有無爸打係london bicester village 間church's買過皮鞋?
想知多唔多款同大概幾錢

我上一年去過,大約二百幾鎊

即係3k内,咁好似幾ok
多唔多款

好難講,因為佢係按size分類
最近喺jantzen買咗件裇衫
啲質地好難燙
燙完都好巢 點好
平時燙開G2000

咁講

點睇鄭生嗰件?

世界鄭,個人覺得麻麻

睇你鐘意咩
我唔鐘意響度講自己鋪頭
所以排除我自己鋪先

視乎你鐘意咩style

去armoury買ring jacket mtm一定唔會收皮

麻甩覺得Kieran wang d野點,好多意大利野 trunk show

點睇鄭生嗰件?

世界鄭,個人覺得麻麻

睇你鐘意咩
我唔鐘意響度講自己鋪頭
所以排除我自己鋪先

視乎你鐘意咩style

麻甩覺得Kieran wang d野點,好多意大利野 trunk show

北京?
請問咁多位巴打,想買輕身麻布做女裝裙,有無推介?

世界鄭,個人覺得麻麻

睇你鐘意咩
我唔鐘意響度講自己鋪頭
所以排除我自己鋪先

視乎你鐘意咩style

北京?

Yes

世界鄭,個人覺得麻麻

睇你鐘意咩
我唔鐘意響度講自己鋪頭
所以排除我自己鋪先

視乎你鐘意咩style

北京?

Yes

個collection同a記差不多
但價錢仲貴d
Can anyone tell me about Rolando Sturlini and Mario Fagni as shoemakers? Saw a couple of them on sale wanted to get them for work
終於開到acc入來跟各位大大學野

想買呢隻款既鞋,有冇咩brand介紹?
睇過瑞典網,meermin果d都一係冇suede,一係就brogue

想買呢隻款既鞋,有冇咩brand介紹?
睇過瑞典網,meermin果d都一係冇suede,一係就brogue

Alden

世界鄭,個人覺得麻麻

睇你鐘意咩
我唔鐘意響度講自己鋪頭
所以排除我自己鋪先

視乎你鐘意咩style

北京?

Yes

個collection同a記差不多
但價錢仲貴d

對我嚟講,佢比較吸引係sneakers同埋luca avitabile shirt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞