[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

開post冇相?

雖然係factory store 不過呢對感覺冇乜defects

係表面有少少花左
半價黎講有錢都想揀多幾對

題外話:其實佢除左擺出黎個d 倉入面仲有大把貨
如果見唔到岩碼/款/色/問題太嚴重 可以問下佢仲有冇貨 中午1:30開鋪 每日都有新貨 好多人等佢開鋪

Defect 位唔係花
係個burnishing 同皮本身

明白
我見好多對係刮痕以為係

因為你兩張相個defect位都幾明顯

影相係 實際冇咁深色
當係personality算

唔係色既問題,就相睇其中有兩個burnishing 左既位d皮上野時出左問題damage左,所以格硬再上野遮。另外有個位d皮近肚腩,好鬆。

去廠鋪買野固然幾抵,但亦好睇眼光,因為入面既野defect既多少同水平都有幾大分別。但都有一個共通點,就係「賣唔出」或「無辦法用正價擺鋪賣」既野先會擺factory shop。

廠唔係傻仔,可以賣到400鎊既野佢唔會無啦啦減到半價,尤其C&J 全世界都等緊要貨,如果唔係件貨真係接受唔到都唔會彈番廠。

多謝指教
呢d真係上網見唔到有人教
想知多d點睇皮質好壞
呢d紋代表近肚腩?

影埋深色左既位 反光有d難睇
點分係上色衰左定遮瑕

雖然係factory store 不過呢對感覺冇乜defects

係表面有少少花左

如果見唔到岩碼/款/色/問題太嚴重 可以問下佢仲有冇貨 中午1:30開鋪 每日都有新貨 好多人等佢開鋪

Defect 位唔係花

明白
我見好多對係刮痕以為係

影相係 實際冇咁深色

唔係色既問題,就相睇其中有兩個burnishing 左既位d皮上野時出左問題damage左,所以格硬再上野遮。另外有個位d皮近肚腩,好鬆。

去廠鋪買野固然幾抵,但亦好睇眼光,因為入面既野defect既多少同水平都有幾大分別。但都有一個共通點,就係「賣唔出」或「無辦法用正價擺鋪賣」既野先會擺factory shop。

廠唔係傻仔,可以賣到400鎊既野佢唔會無啦啦減到半價,尤其C&J 全世界都等緊要貨,如果唔係件貨真係接受唔到都唔會彈番廠。

多謝指教
想知多d點睇皮質好壞
呢d紋代表近肚腩?

點分係上色衰左定遮瑕
Factory store半價入手cj

開post冇相?

係表面有少少花左

係唔係只開星期五六?半價完退埋稅即係幾多鎊呀?

唔係 好似淨係星期三唔開(唔肯定)
大概£150 有d款£110
想問下carmina邊到買最平 thanks!!!!!!

Push thanks

Push thanks

或者去外國買會唔會平好多?因為嚟緊會去歐遊 唔該哂

Push thanks

如果係carmina自己間鋪的話, 我個人覺得除非必要見到實物試上腳先得, 否則上佢官網買好過, 因為同樣有減vat, 又唔使霸住個喼啲位.

Push thanks

如果係carmina自己間鋪的話, 我個人覺得除非必要見到實物試上腳先得, 否則上佢官網買好過, 因為同樣有減vat, 又唔使霸住個喼啲位.

Ok thanks!!!!!
唔知有冇人夏天著knit polo
同pique polo比既話最大分別係乜(都係cotton既話)
同pique polo比既話最大分別係乜(都係cotton既話)

Pique 係其中一種 knit

開post冇相?

係表面有少少花左

Defect 位唔係花

明白
我見好多對係刮痕以為係

影相係 實際冇咁深色

多謝指教
想知多d點睇皮質好壞
呢d紋代表近肚腩?

點分係上色衰左定遮瑕

圖一似係青筋,不過都係等牛肉乾解答

講錯,pique係一種織法,通常用喺polo shirt嗰種pique cotton都係knit嘅一種

講錯,pique係一種織法,通常用喺polo shirt嗰種pique cotton都係knit嘅一種

https://www.mrporter.com/product/820609
咁好似呢類唔係pique既knitted polo,唔同織法對透氣涼爽影響大唔大
最近整左套
揀左意大利料同整埋米蘭扣同鈕
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚
最近整左套
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?
最近整左套
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?

影得唔係幾好

https://www.mrporter.com/product/820609
咁好似呢類唔係pique既knitted polo,唔同織法對透氣涼爽影響大唔大

件tom ford應該係pique嚟,只不過pattern織到好似waffle咁

如果係輕磅同疏針,再加上cotton的話,應該會通爽。不過如果係polyester嗰類performance 料就難講啲,因為我有件類似圖中呢件嘅one piece collar polo,雖然係可以排到汗,但係會有汗味,感覺上唔係太好,但我著全綿嘅衫係唔會有嗰種味。
最近整左套
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩
最近整左套
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩

因為好少接觸 睇下有無巴打對廠有研究
最近整左套
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩

我第一反應都好似你咁,然後先見到上面條link
最近整左套
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩

For formal suit 我自己唔鍾意加contrast color 嘅buttonhole, 因為可能會limit 咗 tie 同 pocket square 嘅顏色
.
.
我都係新手
各位巴打
邊度買Saphir D保養品又平又方便

Defect 位唔係花

明白
我見好多對係刮痕以為係

影相係 實際冇咁深色

多謝指教
想知多d點睇皮質好壞
呢d紋代表近肚腩?

點分係上色衰左定遮瑕

圖一似係青筋,不過都係等牛肉乾解答

圖一係生長紋,似血管青根。呢個唔算太大問題,由crust leather整出黎既burnished leather多少會有,只要唔密集、數量唔多就唔係大問題。

圖二皮質好鬆散,所有有大量冰裂狀細紋,似新肚腩位,呢個位響正vamp位,著左之後crease附近容易出現大量嚴重既winkles。

圖三應該係bunish時太重手fuck up左,再格硬靠上一層蠟去遮,所以你睇到個位個光澤明顯同周圍唔同好似矇左咁。

圖四個位你對對你對鞋左右腳,係一隻有做深色一隻無,一係就上色時fuck up左格硬遮,一係就兩對唔同鞋左右腳放埋左一齊。

呢d野其實唔難睇得出,只不過新手無乜會留意,一見到平就狗衝,自然就會忽略左。
最近整左套
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩

For formal suit 我自己唔鍾意加contrast color 嘅buttonhole, 因為可能會limit 咗 tie 同 pocket square 嘅顏色
.
.
我都係新手

咪入門VBC囉
有咩特別
最近整左套
埋單6K幾 好肉赤
但真係好靚

Post圖分享下?

影得唔係幾好

影個tag做乜鳩

.
.
我都係新手

你都有道理
小弟無玩Pocket Square
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞