[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
返工粗用皮鞋 踢法晒有無得救

點花法先

點講好
有一條條痕 但係d皮無刮起
另外想問下 邊度會多d tie睇

咩level既tie先

有咩level分?

廿蚊又係tie
兩千又係tie
你想要乜先得架

襯navy西裝 一般返工用咋

一般番工用即係幾錢呀?有人番工2000蚊條,有人番工20蚊條
3幾百馬沙個d又得,6,700可以上網看,過千蚊可以去Brooks brother 個d, 再上你買愛馬士都得架
同埋我想問下邊度可以改西裝?想收窄條腰同改短隻袖?之前間洋服店執咗

佐敦白加士街有個商場仔地下唔錯

唔該曬巴打,請問係阿叔定阿姐?

好大檔,阿叔看檔,見到好多明星相同名牌子改衫

唔該晒巴打
想請教各位巴打 點樣去左恤衫衫領既陳年汗積?

白恤衫就漂白水啦!

如果唔係白色呢? 唔止一件 乜色都有 成件整體都新淨 係得領位有汗積 所以唔想又買新 求指教

試下搽洗衣液係條領先再落機洗
或者用牙膏刷下
返工粗用皮鞋 踢法晒有無得救

點花法先

點講好

咩level既tie先

有咩level分?

廿蚊又係tie
兩千又係tie
你想要乜先得架

一般番工用即係幾錢呀?有人番工2000蚊條,有人番工20蚊條
3幾百馬沙個d又得,6,700可以上網看,過千蚊可以去Brooks brother 個d, 再上你買愛馬士都得架

係囉,我返工D呔平均都差不多八百蚊條喎,仲要係減價買,如果唔係隨時過千蚊,你想要乜先?

白恤衫就漂白水啦!

如果唔係白色呢? 唔止一件 乜色都有 成件整體都新淨 係得領位有汗積 所以唔想又買新 求指教

其實洗時好好處理,係好過依家攪好多,可以試下梳打粉

白恤衫就漂白水啦!

有咩方法可以耐用啲(少啲汗積)

點講好

咩level既tie先

有咩level分?

廿蚊又係tie
兩千又係tie
你想要乜先得架

係囉,我返工D呔平均都差不多八百蚊條喎,仲要係減價買,如果唔係隨時過千蚊,你想要乜先?

如果hea用,去花園街買囉,幾十蚊有條;想買好少少,可以買drakes、Conrad Wu、Shibumi、Memento Mori、Vanda之類,幾百到一千;如果想買靚野,兩K以上,可以去睇下Kenji Kaga主理果幾個牌子。

不過話番轉頭,其實做懶人直接問我地都已經唔係好介懷,但問都問得清楚d先得架

白恤衫就漂白水啦!

洗衫果陣用牙刷加洗衣粉刷領口袖口,刷完用碧蓮加水浸半個鐘,之後入洗衣袋放洗衣機手洗模式。

白恤衫就漂白水啦!

洗衫果陣用牙刷加洗衣粉刷領口袖口,刷完用碧蓮加水浸半個鐘,之後入洗衣袋放洗衣機手洗模式。

完美處理方式!

白恤衫就漂白水啦!

完美處理方式!

我自己就懶d,一個禮拜先洗一次,有時懶起上黎兩禮拜。不過so far都仲未有任何一件需要換領換袖。

白恤衫就漂白水啦!

完美處理方式!

我自己就懶d,一個禮拜先洗一次,有時懶起上黎兩禮拜。不過so far都仲未有任何一件需要換領換袖。

唔該哂

白恤衫就漂白水啦!

完美處理方式!

我太大汗,皮膚乾多油,頂盡三日一定要落機
用到牙刷就無,頂盡碧蓮直噴 再過水,然後先手洗模式

暫時都重見得人,反而係衫尾磨袋起粒大問題點

白恤衫就漂白水啦!

完美處理方式!

你係蓄埋一次過洗啫,唔係一件衫著成個禮拜嘛。
我通常一星期洗兩至三次衫,但衫我唔會穿多過一日。
換領同袖通常不會因為有漬換,而是磨蝕了
本人買左對Carmina皮鞋,想問問落地前使唔使噴啲納米防水之類嘅嘢?呢對鞋應該只會formal場合著,係未無需要打掌啦咁?
本人買左對Carmina皮鞋,想問問落地前使唔使噴啲納米防水之類嘅嘢?呢對鞋應該只會formal場合著,係未無需要打掌啦咁?

防乜鬼野水
打個蠟就落地啦

完美處理方式!

你係蓄埋一次過洗啫,唔係一件衫著成個禮拜嘛。
我通常一星期洗兩至三次衫,但衫我唔會穿多過一日。
換領同袖通常不會因為有漬換,而是磨蝕了

我都唔會著多過一日
有樣嘢觀察到,我見啲model著西褲有少少吊腳,仲唔見佢有著襪(可能係船襪),咁著好似幾型,你地有咩意見?
有樣嘢觀察到,我見啲model著西褲有少少吊腳,仲唔見佢有著襪(可能係船襪),咁著好似幾型,你地有咩意見?

圖呢

圖呢

圖呢

我自己就麻麻地
個人鐘意quarter break 到no break
吊腳唔是我杯茶
有冇 ching 最近係 hackney 做過西裝?
效果好唔好?
如果 Budget 6000 造一套 Cotton 既西裝會唔會好抆?

Cotton唔會好抆,因為Cotton都有彈性,而且仲好舒服,但係有D位例如手肘、膝頭你郁得多既地方會好容易皺,就算之後熨返好都會皺返。

佢應該係指造套cotton suit, hkd6000 budget會唔會好抆水

其實我就係咁既意思
同埋想問 hackney 造西裝唔好唔好?
如果皮鞋想casual著 係咪唔好打得太令

【西裝去邊度訂或做?可以參考以下:】

$1000以下:G2k,Zara,旺中,兆萬,荷里活,羅湖商業城,廣州婚紗街。
$1000~1500:佐敦龍將,中環祥興,黃大仙佳藝
$1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興。
$2500~3500:荃灣華達, 灣仔超雅 。
$3500~6000:中環Jantzen,尖沙咀Peter Lee 。
$6500~10000:中環Dream Bespoke,尖沙咀Browns Tailor。中環Practical Tailor。尖沙咀William Yu。
$10000以上:Ascot Chang (AC),WWChan,Baroman,A-Man Hing Cheong
(AMHC),Gordan Yao (GY)。

以下開放討論,歡迎分享圖、心得或以上資訊之更正。

如果係造西裝禮服
邊間的選擇會比較年輕型格d?

【西裝去邊度訂或做?可以參考以下:】

$1000以下:G2k,Zara,旺中,兆萬,荷里活,羅湖商業城,廣州婚紗街。
$1000~1500:佐敦龍將,中環祥興,黃大仙佳藝
$1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興。
$2500~3500:荃灣華達, 灣仔超雅 。
$3500~6000:中環Jantzen,尖沙咀Peter Lee 。
$6500~10000:中環Dream Bespoke,尖沙咀Browns Tailor。中環Practical Tailor。尖沙咀William Yu。
$10000以上:Ascot Chang (AC),WWChan,Baroman,A-Man Hing Cheong
(AMHC),Gordan Yao (GY)。

以下開放討論,歡迎分享圖、心得或以上資訊之更正。

如果係造西裝禮服
邊間的選擇會比較年輕型格d?

可能你要俾多啲具體心目中覺得點樣為之唔年輕既suit style 係咩先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞