[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

我想問嘅係你用正價定係seconds買? 見你咁講, 估計賣嗰個之前無同你講啲鞋分別有呢啲位...

正價預訂,已退30%當Seconds

原來如此, seconds當正貨賣.

更大機會係出貨時無QC

因為我唔知該兩對鞋喺邊度買,所以唔敢評論出貨時有無QC...

NST monk係Alden of Madison
Vtip係T記

總之我同Alden Shell一定前世唔收

當攞個經驗,如果對monk可以以seconds價買,嗰笪apply啲burgundy wax paste再擦下,應該唔會咁礙眼,學啲J crew sales話齋,呢啲係add to character of the shoes, 有錢都買唔到。

另外對NST就睇你自己cosmestic 上頂唔頂得順, 但我反而有啲concern係sole stitching嗰個blob位著得耐咗嗰個stitching啲線會唔會鬆出嚟(FYI我有對modified last嘅PCTboot都有類似甩漏,但整體上唔會點影響對鞋嘅結構),雖然唔會成個底甩落嚟,但始終論整齊都係爭咗小小。所以又係睇你過唔過到自己嗰關。

兩對鞋,NST Monk先

Strap位尋日拿去LH研究後,都係上左微量Burgurdy Cream(無Paste Wax係手)再上Renoveatur,始終啞左色無光澤,反正唔會太覺。

Stitching位著上去亦唔太覺,個堆線頭出廠時有膠水封實,應該頂到一陣

至於Vtip,講緊係heel cup crack左,Mike mdus話佢有對類似都無爆落去,而T記亦覺得返廠都無謂

我想問嘅係你用正價定係seconds買? 見你咁講, 估計賣嗰個之前無同你講啲鞋分別有呢啲位...

更大機會係出貨時無QC

因為我唔知該兩對鞋喺邊度買,所以唔敢評論出貨時有無QC...

Vtip係T記

當攞個經驗,如果對monk可以以seconds價買,嗰笪apply啲burgundy wax paste再擦下,應該唔會咁礙眼,學啲J crew sales話齋,呢啲係add to character of the shoes, 有錢都買唔到。

另外對NST就睇你自己cosmestic 上頂唔頂得順, 但我反而有啲concern係sole stitching嗰個blob位著得耐咗嗰個stitching啲線會唔會鬆出嚟(FYI我有對modified last嘅PCTboot都有類似甩漏,但整體上唔會點影響對鞋嘅結構),雖然唔會成個底甩落嚟,但始終論整齊都係爭咗小小。所以又係睇你過唔過到自己嗰關。

Strap位尋日拿去LH研究後,都係上左微量Burgurdy Cream(無Paste Wax係手)再上Renoveatur,始終啞左色無光澤,反正唔會太覺。

Stitching位著上去亦唔太覺,個堆線頭出廠時有膠水封實,應該頂到一陣

至於Vtip,講緊係heel cup crack左,Mike mdus話佢有對類似都無爆落去,而T記亦覺得返廠都無謂

唔好意思我有小小亂,原來你post歌三幅相係同一對鞋,第二對出事係指上個post嗰幅,明白晒。

更大機會係出貨時無QC

Vtip係T記

唔好意思我有小小亂,原來你post歌三幅相係同一對鞋,第二對出事係指上個post嗰幅,明白晒。

我都唔好意思,搞到亂曬。
總之係,黑。

開心些牙
師兄我想買對絨毛皮鞋有冇好介紹

麖皮鞋有平有貴,有鞋有boot,亦有不同類型同款式,而且唔太清楚你係著嚟返工定casual著,就咁一句好難作出有意義嘅推介,呢位巴打可唔可以比多小小同你要求相關嘅資訊呢?

casual著
師兄我想買對絨毛皮鞋有冇好介紹

麖皮鞋有平有貴,有鞋有boot,亦有不同類型同款式,而且唔太清楚你係著嚟返工定casual著,就咁一句好難作出有意義嘅推介,呢位巴打可唔可以比多小小同你要求相關嘅資訊呢?

casual著

casual的話來來去去都係呢幾款:

Chukka boot:

Country shoes:

Loafer:

睇你budget幾多,唔同牌子有平有貴。

開心些牙

神奇的巴士都車唔爛既鞋

開心些牙

神奇的巴士都車唔爛既鞋

Hand welted的屈機之處

開心些牙

神奇的巴士都車唔爛既鞋

其實係邊個牌子野

開心些牙

抵到爛

開心些牙

神奇的巴士都車唔爛既鞋

其實係邊個牌子野

之前麻甩比巴士碌腳就係著呢對?
完整無缺咁wo
有無人去過東京 Igarashi trousers 做褲?

無人理

你問osaku就可能會有人答你

我個朋友同igarashi合作緊,有咩幫到你?

嚟緊係東京留一個禮拜, 想知夠唔夠fitting

唔夠,佢都幾多單
不過你可以sd email博下
睇佢肯唔肯趕俾你

收到email話可以first fit
fingerscross

諗住造咩料?

開心些牙

神奇的巴士都車唔爛既鞋

其實係邊個牌子野

完整無缺咁wo

應該係bemer
新手初黎報到,自貼一張,多多指教

開心些牙

神奇的巴士都車唔爛既鞋

其實係邊個牌子野

Bemer

開心些牙

神奇的巴士都車唔爛既鞋

其實係邊個牌子野

完整無缺咁wo

應該係bemer

係喎問過佢
新手初黎報到,自貼一張,多多指教

個馬紮得唔夠穩
有無人去過東京 Igarashi trousers 做褲?

無人理

你問osaku就可能會有人答你

我個朋友同igarashi合作緊,有咩幫到你?

嚟緊係東京留一個禮拜, 想知夠唔夠fitting

唔夠,佢都幾多單
不過你可以sd email博下
睇佢肯唔肯趕俾你

收到email話可以first fit
fingerscross

諗住造咩料?

有無提議?未諗掂
想請問peal co for brooks brother嘅codorvan係咪都用番alden或cj用開嘅馬皮同由佢地代工?
想請問peal co for brooks brother嘅codorvan係咪都用番alden或cj用開嘅馬皮同由佢地代工?

peal and Co呢個branding應該係英國廠(c and j or alfred sargent) 代工嗰批貨先會用. 我唔知alfred sargent有無shell嘅model, 但如果c and j用得shell都好大機會係用horween廠嘅shell.

至於alden或allen edmonds代工嗰啲會就咁係heel pod度印翻brooks brothers個logo.
長知識,謝謝師兄

師兄,咁睇相係咪用alden代工?
謝謝
小弟今年Fresh Grad, 追左上個 post,有D問題想問,希望各位巴打幫下手

Background: 小弟budget 3000樓下(suit jacket + trousers),想知依個budget 邊間性價比高?

1. 2000零蚊銅鑼灣大華 同 3000蚊荃灣華達 分別主要係邊?(布料同手工?)分別大唔大?

2. 大華同華達都係fused? 如果係,手工嘅分別係邊?邊間cutting 會fit D?

3. 之前有人話華達可能會會做得比較老派,是否屬實?

定係貴族/雅達會好D?見貴族網上好少資料

Thanks!!!
小弟今年Fresh Grad, 追左上個 post,有D問題想問,希望各位巴打幫下手

Background: 小弟budget 3000樓下(suit jacket + trousers),想知依個budget 邊間性價比高?

1. 2000零蚊銅鑼灣大華 同 3000蚊荃灣華達 分別主要係邊?(布料同手工?)分別大唔大?

2. 大華同華達都係fused? 如果係,手工嘅分別係邊?邊間cutting 會fit D?

3. 之前有人話華達可能會會做得比較老派,是否屬實?

定係中興/貴族/超雅會好D?見貴族網上好少資料

有冇人試過柏林洋服?

Thanks!!!

師兄,咁睇相係咪用alden代工?
謝謝

Alden
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞