[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
之前上網見到Yanko shoes 好似好靚
想知買對monk 或者 oxford 幾錢左右?
去日本買有冇機會平d ?

好奇一問
點解你會覺得去日本買會平d?

Sor自膠 記錯係日本牌子

其實香港買個個價都好抵下

有冇link 睇下?
我搵左好耐都搵唔到

香港個價真係冇得輸

邊度可以搵到?

P字頭 自己努力d search下
米蘭眼個位係咪要自己剪左入面啲線開左佢

點解要開左佢?

點解要開左佢?

如果要用lapel chain先要開?

點解要開左佢?

如果你用lapel chain點解要用米蘭眼?
雖然我鋪既米蘭眼都係開好的
但有d鋪選擇唔開既原因係防止變形
因為米蘭眼超級易變形同斷開

米蘭眼係一種裝飾性既鎖法
如果你要用手lapel chain 最好就咪order米蘭眼
一黎俾條chain遮左唔知搞黎為乜
二黎用兩次就變晒形

點解要開左佢?

如果你用lapel chain點解要用米蘭眼?
雖然我鋪既米蘭眼都係開好的
但有d鋪選擇唔開既原因係防止變形
因為米蘭眼超級易變形同斷開

米蘭眼係一種裝飾性既鎖法
如果你要用手lapel chain 最好就咪order米蘭眼
一黎俾條chain遮左唔知搞黎為乜
二黎用兩次就變晒形

長知識了
1. https://www.carminashoemaker.com/mens-oxford-shoes/cap-toe-oxford-brown-80267
2. http://www.theshoemart.com/alden-mens-straight-tip-bal-calfskin-dark-brown-920

各位 如果我想買對黑/深啡色 皮鞋budget ~4k 仲有冇咩好建議?
暫時屬意上面兩對
又想問如果買Alden其實係咪加多啲買shell cordovan會好啲?

如果返工用,Shell可能唔太合用,雖則香港都無人理。

Alden需要的話可以同我去T記,有折既⋯

想買第一對好少少既鞋
好掙扎買2. 果對返工著先 定 shell cordovan colour 8 出街著好
1. https://www.carminashoemaker.com/mens-oxford-shoes/cap-toe-oxford-brown-80267
2. http://www.theshoemart.com/alden-mens-straight-tip-bal-calfskin-dark-brown-920

各位 如果我想買對黑/深啡色 皮鞋budget ~4k 仲有冇咩好建議?
暫時屬意上面兩對
又想問如果買Alden其實係咪加多啲買shell cordovan會好啲?

如果返工用,Shell可能唔太合用,雖則香港都無人理。

Alden需要的話可以同我去T記,有折既⋯

想買第一對好少少既鞋
好掙扎買2. 果對返工著先 定 shell cordovan colour 8 出街著好

我睇你應該試岩個last fit唔fit更好,唔係痛成日都好大件事,唔係好多工似我度,返到office換曬拖鞋
5k budget去邊做好
高瘦身材 純黑

好奇一問
點解你會覺得去日本買會平d?

有冇link 睇下?
我搵左好耐都搵唔到

香港個價真係冇得輸

邊度可以搵到?

個價一D都5平wor...
其實唔係問皮鞋, 不過見到上個POST 有講Ralph Lauren
香港係咪仲有鋪頭睇到佢D 鞋?

最近經過見到得好少款

大家著皮鞋行足一日(e.g. 10-22)其實對腳(前掌/腳踭)會唔會痛/攰?

有冇link 睇下?
我搵左好耐都搵唔到

香港個價真係冇得輸

邊度可以搵到?

你search左d咩
請問有冇巴打幫襯過coccinella,評價如何?

黎緊會去關西,唔知一個星期夠唔夠時間fitting。
5k budget去邊做好
高瘦身材 純黑

請問有冇巴打幫襯過coccinella,評價如何?

黎緊會去關西,唔知一個星期夠唔夠時間fitting。

夠唔夠時間fitting就自己send email問佢啦

有冇link 睇下?
我搵左好耐都搵唔到

香港個價真係冇得輸

邊度可以搵到?

你search左d咩

個價同上網買基本上一樣 仲有得試wo...
大家著皮鞋行足一日(e.g. 10-22)其實對腳(前掌/腳踭)會唔會痛/攰?

我對Meermin loafer著幾個鐘就痛
腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
本身我扁平足 可能我著d cheap皮鞋arch support唔夠
著耐左腳板底會攰

腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
本身我扁平足 可能我著d cheap皮鞋arch support唔夠
著耐左腳板底會攰

我可能個人重/肥
著等耐腳踭會痛
前掌會攰

腳背好痛 我都想知點解

其他鞋就唔痛 係會攰
著耐左腳板底會攰

我係稍扁同瘦,道力去左兩邊腳指,加埋突骨,於是骨痛加踭痛

試過3/4 gel insole有用,頂arch既pad就似乎太勁。有套日本買Arch Pad多,你試唔試?
各位巴打,
岩岩畢業返office工想訂造千幾蚊既西裝.但上網睇過祥興,龍將d人話麻麻.
仲有冇咩好推介呀
Facebook ads
Carlos Tailor有冇知有冇伏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞