[繼續開post]西裝,皮鞋討論帖(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
新手想問下中等身材Navy Blazer 加白褲有冇咩要注意?

另外有冇Navy Blazer 推介?
budget around $1k

thanks!!
Lm 學野
想係度充實一下西裝的知識
想問下有冇牌子有plain double monk係2k左右
我見loake meermin都有toe cap唔太鐘意
想問下有冇牌子有plain double monk係2k左右
我見loake meermin都有toe cap唔太鐘意

Herring
我自己上網學,話皮帶同皮鞋最好襯色,呢個會令自己形象upgrade,但呢個世界其實有冇人識欣賞架,就例如去見工,個interviewer可能都唔識呢啲野,我成日疑住如果份工係見CEO先要識呢啲勁野

唔好誤會,我係欣賞呢種做法,但會唔會已經冇人注意

個人覺得有無人留意同你襯色襯得順唔順眼無咩必然關係. 鞋同皮帶嘅色一致係出黎效果唔會撞到七彩, 而出黎順眼亦會令你自己presentable, 其他人識唔識欣賞我覺得係次要. 你著衫係你make yourself presentable, 而唔係著比人睇. 世界咁多人, 你著得比邊個睇?

以上純熟個人意見, 不喜勿插.
有無人想夾Pantherella襪?

寄倫敦再帶返來,運費都慳返,但要聽日決定落單,以免送唔切飛左返來

寄倫敦再帶返來,運費都慳返,但要聽日決定落單,以免送唔切飛左返來

官網?
想問下馬甲嘅鈕同西裝外套嘅鈕需唔需要一致?
兩件唔同鈕得唔得?
新手想問下中等身材Navy Blazer 加白褲有冇咩要注意?

thanks!!

白褲黑鞋好柒
Regal鞋香港買係咪平好多
我見sogo成日做減價去到1000樓下
利申西裝新手

官網?

官網

thanks!!

白褲黑鞋好柒

啡色會唔會好d
cmt unfused blazer 3-4k budget 係咪 peter lee最好手工

剛剛睇到新聞, 飾演james bond繪炙人口嘅sir roger moore去世, sir roger其中一個icon 係經常係鐵金剛系列 同佢主演嘅其他電影電視都著safari jacket, 就借呢個機會向一個sartorial icon致敬一下.

剛剛睇到新聞, 飾演james bond繪炙人口嘅sir roger moore去世, sir roger其中一個icon 係經常係鐵金剛系列 同佢主演嘅其他電影電視都著safari jacket, 就借呢個機會向一個sartorial icon致敬一下.

唔知會唔會有朝一日興番 Safari/Bush Jacket
想請教下大家

話說我個人都比較怕熱,嚟緊準備返新工想順便轉下個形象。打算緊做返套Summer suit,一嚟輕身啲,隻色又冇咁深咁吸熱。

考慮緊做half Canvas或者直情 no canvas,所以想請教下有經驗嘅各位邊隻比較好。

同埋質素方面係唔係都係參考返第一版個表就可以?本來打算budget 5000上下,但因為如果要做half/no canvas,係唔係要搵間再貴啲嘅先至造得靚
想請教下大家

話說我個人都比較怕熱,嚟緊準備返新工想順便轉下個形象。打算緊做返套Summer suit,一嚟輕身啲,隻色又冇咁深咁吸熱。

考慮緊做half Canvas或者直情 no canvas,所以想請教下有經驗嘅各位邊隻比較好。

同埋質素方面係唔係都係參考返第一版個表就可以?本來打算budget 5000上下,但因為如果要做half/no canvas,係唔係要搵間再貴啲嘅先至造得靚

我想問你其實想問half lined定unlined? 因為half lined都可以做full 或half canvas,而unlined就咩canvassing都唔做。睇你用咩布料,如果half lined加full canvas的話你預嘅budget做jacket都應該夠,但連埋褲我就不敢太肯定,因為half lined有多啲手功收翻靚入面,會貴小小,再加上你想做summer jacket,如果搵塊靚小小嘅open weave維持通爽,我諗你要再比多啲。

至於unlined我未試過做,抱歉未能分享經驗。

唔知會唔會有朝一日興番 Safari/Bush Jacket

bush jacket我唔敢講,但field jacket呢啲長青款就季季都會見,而 safari jacket由啲instagram嘅igents到今季uniqlo都有safari jacket/shirt 嘅縱影,都可以窺探到開始有興翻嘅趨勢。
想請教下大家

我想問你其實想問half lined定unlined? 因為half lined都可以做full 或half canvas,而unlined就咩canvassing都唔做。睇你用咩布料,如果half lined加full canvas的話你預嘅budget做jacket都應該夠,但連埋褲我就不敢太肯定,因為half lined有多啲手功收翻靚入面,會貴小小,再加上你想做summer jacket,如果搵塊靚小小嘅open weave維持通爽,我諗你要再比多啲。

如果用fresco但係造full lining,算唔算浪費左fresco嘅open weave?
想請教下大家

如果用fresco但係造full lining,算唔算浪費左fresco嘅open weave?

每個人都會有自己嘅preference,我唔敢講話浪費,但我會盡量利用fresco open weave嘅特點。
其實條褲有side adjuster 係咪就唔會加belt loop? 之前見過有人一條褲有兩種...
其實條褲有side adjuster 係咪就唔會加belt loop? 之前見過有人一條褲有兩種...

見過有埋suspender buttons

呢對個底好厚
咩牌子?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞