【和尚的救贖】太初之始,由入宿開變 (七) 在愛情正中線三連擊下應如何求生而不失風度

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
3.找其他師兄弟
4.打電話比女女
來了
春姨
你選擇了「打電話比女女」。

接下來做甚麼好呢。

你想了一想,離開Hall一段時間,好像都沒有跟宿舍的人聯絡過。

幾個月來與他們朝夕相對,現在一日不見,難免會有些不習慣。

你拿起電話打算搵錢人吹一吹下水,順道也可以傾一傾你現在面對的煩惱。

你指尖浮遊在三個名字上,打比誰好呢?

1.Eve
2.Hedy
3.Alma
1.Eve
2.Hedy
3.Alma
今日忙到傻撚咗
啱啱先返到屋企,屌,點解要返工,係咪痴撚線
好想構造改革,好想打撕開資本主義嘅糖衣,返返去大自然生活。
Eve
Alma 黨
得咁少
好耐冇見三七分Hedy
EVE
圖書館篇之後零戲份咁滯
不過我eve都差唔多
Eve 好似最多戲份
美猴王札羅
少過alma
共產主義萬歲
你選擇了「Alma」。

你手指最後落了在Alma的名字上。

「嘟嘟……嘟嘟……」按下撥號鍵,你不知為何手心冒汗。

「阿一?」電話很快傳出了Alma的聲音。

「係我。」你說。

你心跳卜卜卜的跳得好快,你突然腦海中一片空白,你方才意識到自己是第一次跟女生這樣傾電話,要說些甚麼好呢?

「你搵我有事?」無獨有偶,根據人設Alma也是一個不擅長搵嘢talk的人,她說出了這句話後便有些後悔了,好像說得沒事就不要找她一樣。

「無,想打比你啫。」你不知道自己在說緊甚麼。

「嗯。」Alma不知是羞是惱,只輕輕嗯了一聲便再無回應。

你們不知的是,電話兩端的人都耳根通紅,霞飛臉頰,臉上掛著那能融化冬雪的笑意。

「Alma,你依家喺Hall?」你決定盡力搵嘢講。

「嗯,我應該一直都會喺Hall。」Alma回道,「你呢,你幾時返嚟。」

你想了一想回道:「如無意外,我諗三日後就會返Hall。」

「好,我等你。」Alma回道,嘴角微微彎曲說道。

「等我做咩?」你呆了一呆,然後on99的回答。

「你理得我。」Alma嗔笑回道。

「我我我我想同你講樣嘢。」你轉了轉眼睛,然後說道,「我返到嚟之後,發現咗啲嘢。」你將春姨事件跟Alma娓娓道來。

「我係咪應該扮唔知。」你皺著眉頭,很是苦惱。

「唔......我比較關心嘅係,你嗰個師兄定師弟,似乎係嗰種求愛不得就會暴走嘅人。」

「你意思係......」

「我怕你個女長輩會比佢嚇親啫。」Alma發覺叫你提防情如手足的師兄弟好像不太好,於是又說道,「不過我諗唔會有事嘅,你唔需要太擔心。」

「你覺得我點做好。」

「繼續觀望,畢竟只要哩份愛唔係扭曲,又點會有錯呢?」Alma說。

「嗯。」傾訴後你頓覺豁然開朗,心情很是舒暢。

「多謝你。」

「做咩?」

「無,覺得同你傾完之後心情好咗好多。」

「.......」Alma那端突然沒有回應,你從電話裡聽到些微弱的吵雜聲。

隱約聽到有數道女聲揶揄道:「嗶,Alma你點解春笑嘅?」「嘴角含春,對邊個傾電話啊?」「喺咪Year1嗰個男仔啊?」

「喂,阿一唔講住啦。」Alma的語氣有些羞急。

「喔,好啊。」你回。

「快啲返嚟,拜拜。」Alma拋下一句,邊將電話掛掉。

聽著電話cut線的聲音,你慢慢抬頭望向天,嘴角藏不住笑意,不知為何,現在的你心情好𠹌好。
「以前都無見你咁樣笑過,一定係同女仔傾電話啦。」一把成熟的女聲從你身後響起,嚇到你成個抖動彈起。

「春姨。」你發現來者正是春姨,「你唔好亂講。」

「唔洗呃我啦,春姨都後生過。」春姨一副我明白的樣子,走到你身旁,輕嘆道:「後生真係好~」

「春姨唔好咁講,你邊到老啫。」你眼神不自覺的望向春姨。

不得不說,歲月並沒有在春姨身上留下太多痕跡,她的皮膚與大學的女女相比不遑多讓,身材看起來也是凹凸有致,狼虎之年的她並沒有中年婦女常有的中央肥胖,反而成熟的充滿女人味。那頭烏黑長髮,那有所歷練的眼神並不簡單。

「吖,你出咗去幾個月突然變到咁識講嘢,唔怪得佢地話你咁受女仔歡迎啦。」春姨露出了玩味的笑意。

「唔好聽佢地亂講。」你有些不知所措。

「唔洗唔認喎。」

你抹一抹額頭的汗,面對身前的春姨,你內心免不了有些奇怪,到底是哪位師兄弟喜歡她呢?

為了春姨的幸福、寺廟的和平,你決定作出試探:「春姨.......」

1.噚晚個男人係邊個?(邪笑)
2.你覺得我地六個,作為男人,正嗎?
3.你很索
1.噚晚個男人係邊個?(邪笑)
2.你覺得我地六個,作為男人,正嗎?
3.你很索
今日是星期五,是吹響對抗資本主義號角的一天。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞