岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
好老實
游生個youtube世界可能唔需要周星馳
但香港既電影業界係好撚好撚好撚需要周星馳既叫座力
游生講既野根本離題,
人地講緊電影業界,佢係講緊戲劇表演既發展方向
講緊本地聯賽可以點搞
你就講球員唔踢本地波可以去玩其他運動
啱呀,支那武漢肺炎真係令人類文明倒退呀
戲院唔係唔開就要你social distance隔唔知幾個位坐一個人,再唔係啲政府郁下都成個城封鳩咗佢,街都無得出,仲點去戲院睇戲?
全人類都好enjoy係屋企睇youtube netflix work from home
我岩岩都想講
票房最實際 但youtuber永遠都係做緊啲免費娛樂 唔好講到入場睇 佢收人錢先睇得我諗都冇咩人會比 仲可能好似bomba比人屌死
好撚多打手
邊個高啲
咁成班文化人轉行讀bba做金融才俊保險業好唔好?定一齊乞食?
不如你數下全球見得下人既電影市場有幾多拍戲唔係靠票房賺大份錢
講黎講去其實你有冇研究過你地口中既咩買埠買netflex究竟係咪真係有冇咁有得做先啦
香港嘅電影業去唔去返80-90年代咁根本唔重要,重要係點求變生存。

燒山話業界環境—幕後前輩走晒返大陸,其實今時今日唔使用菲林拍野,拍攝成本已經低一截,google打個keyword想學咩就學咩。除咗經驗要時間增長,我睇唔到長遠發展,幕後有咩問題存在。

就算荷里活電影有咁多資金同條件支持下,都難以出到以前電影業高峰時期嘅質素。
人才並唔係剩係香港缺緊,係全世界都缺緊,劇本荒嘅問題一直解決唔到。

今時今日網路發達,喺網上創作嘅自由度更大,又唔使過電檢又盛,尤其以香港目前環境,電影行返傳統模式一定仆街,你睇今時今日英皇仲拍緊金手指呢啲警匪電影。

復興電影業靠youtube channel梗係唔得,要做嘅係重新審視電影發展方向,我認同游學修講將來有機會將網片同電影融合個樣嘅可能性。各行各業都因為網絡發展而改變緊個行業生態,點解新一代電影業界仲要喺潭死水度做?

燒山最撚戇鳩係成條廢老咁,拒絕一切新嘅可能性。
佢個仔做緊咩生意你知既可
點講好呢講電影呢行我信佢有道理都好撚過信你堆連登生意天才啦
其實燒山都係講事實
同埋我想講一樣野
佢講啲野「死左」唔係第一次講
我覺得如果簡單講
佢係想講香港片好難再衝出去(唔理你講電視電影網片,跟返游學修條片嘅三個類別)

呢下野咁樣講根本係循社會角度,要有文化影響力就必先係衝出去鄰近地區,不過而家有網片,又未必要鄰近嘅,但總之佢想講嘅野大體上應該係好難衝出去其他地方,因為剩係語言就已經好大障礙

但我覺得雙方都唔需要嬲,事實就係事實
唔會因為發脾氣就有咩唔同左
游學修個邏輯可能係就算而家係零,但環境轉變有機會變成從冇到有
我覺得冇人可以潑呢個冷水
唔用票房搵錢笑撚左
外國個啲都係票房大賣先有得係再啲周邊賺
照你講法 外國啲大片要搵錢 拍套電視播到既畫質 放上網netflx咪得 仲易reach到多啲人
你拎熊仔頭個啲同電影劃上等號真係侮辱左電影
個啲免費野靠youtube搵到幾多? 有冇非香港人識你都成問題啦
駛咩討論啫
咩唔撚賣埠唔賣netflex呢D年經問題講到冇人討論過咁
鑊鑊都要我同你分析亞洲海外電影市場我冇咁你咁得閒啊真係
腦燒係鳩UP極至少講電影業點撚樣都有說服力過連登電影業專家啦
講熊仔頭
冇人迫你睇
你都on9 電影主要收入就係票房
你冇左最主要個樣 咁你點撚樣賺錢?
姐係你覺得香港啲youtuber拍套野免費放上網可以搵到錢? 咁你講下啲錢邊到黎?
唔好講香港 外國成千萬sub既youtuber都未必得
講黎講去
你講得出你口中既除票房以外既其他方法又幾多係揾得多過票房未啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞