岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
巴打點睇「微電影」
蕭 系 編劇 而非 導演

記錯 自
其實蕭生已經唔講國安法個影響。香港個文化產業係暗啞底比中國政府控制左,三大書店都係中聯辦揸莊,資金鏈又要靠北水。衰啲個句,遲下套戲誤中紅線之後又唔上得話,最後只會令到題材更加收窄。
佢都唔係套套收得喎
收得嘅額同90年代高票房嘅差得遠
姐係一句,香港電影業已經收皮,唔會再有任何機會,所以香港人要放棄香港電影,唔應該放資源或者繼續努力。面對現實,出力奶共,自然一世平安,咪撚搞咁多。

香港教育已死、法治已死、電影業已死、行政已死、司法已死、文化已死、音樂已死,香港無希望,唔好講理想夢想,有錢好似燒生移民,再同你講香港無得救,香港乜都唔得。

香港人唔好再講咩電影業、文化、藝術、音樂,香港無民族可言,香港唔再有文化價值,出力奶支共先唯一出路,香港人現實啲,唔會再有希望,點醒你,香港由今日開始,直至世界末日都唔會再有機會,做隻港豬未咩都唔洗理,輕輕鬆鬆過日子。

明白,但我完全唔同意。

無錢搵等於無金主,完全邏輯錯,邊個定義無錢搵就無金主?而且點證明無錢搵?點證明金主一定唔會為支持香港電影而課金?

係咪要講政治先為之好電影?唔講政治係咪就拍唔到香港電影?

外國金主點解唔可以課金香港電影?支那金主課金拍本土電影,唔拍敏感題材,係咪做唔到香港本土電影?

香港之所以唔得,係人嘅問題定國家嘅問題?定兩者都有關係,定人嘅取態關係最大?

題材唔可以單一,我完全同意,所以咪要大家團結,做唔同嘅單元。YouTube 短片單元都唔係單一,我承認YouTube 目前做唔成電影,但都有電影可以買嚟睇。平台會唔會有得轉型?你會唔會100%肯定唔會?係嘅你有咩理據100%肯定唔得?無得反駁?

點解我拍YouTube 日後唔可以用大budget?當然目前唔會用魔戒budget拍啦,但如果有人肯用大budget拍,YouTube 收費上映,點解你會話唔得?未做過你點知唔得?我就一介平民,做唔到,但有人肯做我會支持。

科技點嚟嫁?宇宙點去啊?電力點嚟啊?以前啲人會唔會好似你咁諗乜都唔得啊?

我淨係唔明,邊個咁有力量去話香港唔得,邊個咁有資格話唔得,我都唔信雜種講一句唔得就唔得。

得唔得係做完先知,當呢個方法唔得,換過第二個又得唔得?方法得一種?

你不如直接話我知,你係認為香港一定唔得,唔會咁白痴去支持唔可能嘅嘢。咁我唔需要說服你去支持香港人,尤其做緊你口中所講嘅無可能嘅嘢。

就算真係做唔到,電影業真係收皮,我都唔會取笑佢哋,我嘅態度就係咁。

如果你仍然覺得香港唔得,咁我哋無謂再討論。
係,香港電影業唔會再做得起
永遠都只會停留係低成本制作(Marvel 果d 先叫高成本)
你可以拍到好好既小品
可以拍到勁過黃家衛
但唔可以好似周星馳咁flood the market,因為人既時間已經俾holloywood netflix 美日韓劇霸左
唔係你熱血你努力你天材就做到
你一係去人地度拎錢拍大野(但咁叫唔叫香港電影業?叫唔叫港產片?)
一係係香港拍高質小品
仲有,人地係笑你天真唔係笑你個拍戲
人地以前有成個電視台比蕭生玩
游生今日得個youtube 練手

就好似巴西出咁多球王,但當打出晒去踢波
你想拍好野,點解一定要係香港搵資金?
反正都係賣女 正正經經拍小電影好過啦 超日趕美
都唔好講自由問題,以前香港花幾代人能力先至搞得成動作片,食哂成個市場,而家其他國家學哂你嘅技術,寫劇本好過你,連泰國南韓自己都拍到電影,加埋 Netflix 個競爭大左好多。拍戲其實好 capital intensive,要維持到市場地位,熱誠唔足夠,係要搵出機制由劇本裝作去到人材培訓都維持到水準之餘仲回到本。真係唔知可以點做,尤其是香港政府一定唔會落本支持本土電影。
啱啊,終於知點解香港唔得了,原來個個都係天真嘅香港人。
佢派咩poster?
真係無留意
完全中肯
當初captv冇左
佢地搞左金剛crew

但就越做越頹 冇搞落去
依家搞試當真 有修就爆起左
咁你話呢
杜sir係蝦? LMAO
只係勸啲想做電影嘅人念清楚啫
游生做左幾年
蕭生幾日前先笑佢
游生就失敗左?

再講多次
蕭生既結論係香港電影業唔會好似以前咁風光
你講到咁熱血,你地想要乜野你自己知唔知?
冇人話香港人拍唔到好戲
冇人話本土製作冇好戲

係話唔好發夢諗住好似以前咁你可以靠香港戲發到好似邵逸夫咁
唔好發夢靠香港戲可以紅到成龍周星馳咁

你可以做YOUTUBE 勁過PewDiePie,但同香港電影業冇乜關係
就算pewdiepie而家都俾大企業打低啦
戇鳩係無極限包括我自己
香港大師已經係支那資金比錢本土電影嘅例子啦
不過依套戲冇乜人識
而家已經唔係一個產業啦
你首先要有錢開到一間公司
果間公司要唔蝕錢已經係叻仔
但唔蝕錢仲要有過百萬賺已經係聰明又叻仔
搵倒一千萬可以叫天材啦。
但而家明顯佢地目的係想做李家誠或李紹基何鴻燊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞