岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
睇咗游學修同burn hill段片
覺得佢地兩個講緊唔同觀點定義嘅嘢
如果本身佢地對成功定義根本唔一樣
其實唔會拗得出咩結論

Burn hill係綜觀埋政治經濟林林總總
去否定香港電影重拾光輝嘅可能性
修爺則認為網片同影視邊界越發模糊
可能最終會有一種新品種電影產業

係burn hill講得太現實
又話人煮飯仔又盛呢啲乞人憎嘢
而修爺佢無觸及點解喺
香港可以成功孕育到呢個產業並發揚光大

其實你喺極權之下創作空間一定細好多
之後再左傾可能你本身無意觸碰紅線
而佢要借你過橋你都可以俾人批鬥到死
詳見沈教授講海瑞罷官
咁又點可能達到「成功」呢?
不過我係希望試當真可以做上去嘅
逆境波更加要爭氣打

利申 由captv開始睇豪腎修
覺得老燒除咗太左膠都無乜嘢
老舊咩都識咁
define呀
咁而家係唔係「盛世」,
佢有理據去推論個可能性好細,
你就問返「如何界定盛世?」
台灣娛樂幾時有興呀唔好玩啦
至少比8,90年代細係事實
流星花園F4 飛輪海 棒棒糖 黑澀會時代
一定無10年 三年後已經唔見人
流星花園個期 但應該無興十年
亞洲算hit
香港點止10年
蕭生講做導演嗰part 話中國岀去拍野係200部車嘅人數 游得3丁友 之後笑鳩游睇到導演太簡單 要好強大領導能力 再加啲仆街恥笑聲 其實我都認同

就等於啲人自己拎部單反影幾張相放上ig 就自稱攝影師一樣 講到太簡單
97年有線已經播台灣綜藝有人追
01年已經有流星花園
07 08都仲有飛輪海嗰啲乜乜三國
再之後2009先有楊承琳海派甜心同陳喬恩堆愛情劇都係大熱中港台都有人追
陳喬恩套癡線笑傲江湖香港同大陸都有人追都係2013年嘅事
點會冇10年
一個老前輩享受過最行業最光輝一刻
然後話行業已死
其實暗示自己都無好好育孕下一代去傳承
其實行內人睇就係可恥老屎弗
再者用經濟規模去判斷創意產業
都係死胡同之一
試問十年前韓國人都唔會預測到今日光輝
香港電影最光輝嘅時候,
原來都係符碌撞彩撞出黎
即係叫而家歌手賣cd賣到幾多百金唱片咁。

我明白修哥嬲乜,佢想表達個種唔甘心,個種好想為電影業發展既passion. 嬲燒山佢上一輩唔幫電影業鼓勵,仲要講到而家電影業無得做㗎啦。

亦都明白燒山既言論,佢就好似啲爸爸既角色,知道嗰個行業已經去唔返以前咁光輝㗎啦。勸介一下。

而家網片既質素當然未去到電影既制作,但相信隨著時間會慢慢去到高質素。
泡菜有成個國家去推動娛樂工業,香港未來幾十年都唔會有咁既環境,預期唔會再復興其實係好合理既推斷
老燒咁撚右係左膠
啲字唔撚識你就唔好用啦唔該
大家客觀咁睇 的確有呢個結論
但仲有好多人 中2 病話 香港仲有機會
創意產業有無限可能性

但理想歸理想
現實純港產片 量好少 做到收支平衡都好好
做到係唔蝕錢的港產片一年最多都係幾套

投資愈來愈小
電影人連飯都無得食 工都無得開 成個生態點會健康

幻愛/ 狂舞派3 入場人數係幾多 大家心知肚明
無實際行動支持/ 唔夠多人支持 仲邊有將來

救得返電影工業 唔係 「理想」 /「熱血」 / 「創意產業無限可能性」
只有係香港觀眾 大大力支持先有希望
班友真係每星期出嚟謝票
以為自己上左電影大銀幕拍戲?
數據會說話 現實好殘酷

一年純港產片有幾多
有幾多套做到收支平衡
定係輸少又當嬴左 精神勝利法 蝕錢當捐款俾電影界

套套都輸錢 仲有邊個投資
唔好話重現希望 好多電影人係2019前已經無工開
係到係咁等 機會

現實就係投資愈來愈少 量都急速下降
亦都唔見香港人大力支持
試當真最後既結果只會同屎萊姆一樣
零就誇張左,10%啦,一日共產黨管香港,香港電影都係收皮。
唔係話你幾努力就得,你拍完都冇得上。
再加上共產黨根本唔樓廣東話同香港本土文化存在,又有乜可能成功?事實係難聽。
就正正係後生有無限可能
所以燒山有理無理柴台先
一陣個個走去撐游學修檔嘢
蕭定一食得蕉
你哋以為燒山真係以事論是
佢仍然係當年買高登唔使照顧你弱小心靈
叫阿靳ban咗不肖生嗰個陷家剷嚟
唔認同 寫作
大把香港人寫小說去起點 大陸網
紅唔紅到另一回事
繁轉簡有幾難
唔明點解可以拎youtube片同電影比,一套電影唔係剩係講劇情同演員,仲有服裝、道具、配樂呢啲好重要,每樣野都要由0開始做或者去傾贊助,youtube片以上有幾多真係原創?段段bgm都上網搵咁濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞