岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
其實香港娛樂圈以前嘅輝煌
都係靠抄外國
只係當年資訊冇咁流通
一般人少好多途徑睇外國嘅嘢
成功嘅不論歌,劇,電影
都係抄外國,香港再山寨出嚟
所以上一代香港根本唔使創作人才
抄就得快抄得足就得
所以睇到香港創作人才好似斷層得咁犀利咁
實情係香港由上一代起根本唔重視創作創新

而家根本唔同
你一抄,網上好快知你抄邊個
知你抄嘅話,又有足夠途徑睇返原版
根本唔使睇返,甚至不屑睇返原版
問題:
1.經濟-經濟環境嘅改變-宜家國企經濟控制,跟(國家)走-唔會資金投資你地d本土電影

2.社會-市民對電影反應-幻愛本土劇only1500萬 對比下屍殺50000萬 -反映對本土劇集熱情不足(已經超大量宣傳)

3.政治-中國對香港政治問題- 管制(限9制嗮你d本土出品,跟著黨嘅資金走,畀班資本家lead住你做咩就做咩=限制極大)-冇錢發展條毛咩-本土產品再高質都冇資金支撐更上一層樓(對比70-90年代)

4.環境-商業環境改變-台灣.南韓.美國.中國已發展or超級發展中行業引導-香港已經冇人留意佢個市場-冇人投資-相比之下較...低質

5.政治+文化限制-上面巴打有講諷刺時弊唔講得,小小野都侮辱中國政府dnlm,淨翻幻愛,呢d可以本土文化出產-諗下唔可以多元化發展差幾遠-冇前人積累落黎嘅成功/引導 係好難去持續發展

6.天時地利人和. 呢個係最需要嘅一點,李嘉誠一個咁痴線嘅人都需要靠運氣,更何況發展任何野.

試諗下elon musk佢係10年之後先發展到tesla 佢仲係咪首富 , 而呢度我想引申翻當時電影行業發展未盛,香港算係最早發展電影,電視等嘅嘅
行業先可以有咁蓬勃嘅發展++++++(好重要)就係當時經濟高速發展緊大量資金投資(認為呢行賺錢)+++大陸未政治管制你,集合嗮天時地力人
和----所以我覺得蕭生冇講錯,而且佢只係根據現有數據,所有大環境黎講個大事實畀你聽,等你唔好太理想化...(題外話)因為佢知道現實太太太
殘酷所以更加要及早講畀你聽-個人意見唔太覺得佢廢老說話咁勸你唔好做電影-佢有建議佢地可以參考泰國各種意想不到又幾好笑嘅廣告作為參考

7.人才發展受限-行業發展空間細---出到黎搵唔到錢-自然人才流失,conclu即使你好有熱誠都好 發展點都慢幾拍,自然更更更更難.

總結-其實youtube網劇可以帶黎新時代發展 但係都會有所局限 因為本土產業限制較難 - 觀眾係小眾d.而事實要蓬勃發展就係要大環境支持-人
才鏈唔斷...

小總結-岩岩睇到巴打句野就係開發新時代永遠都唔係呢班人-elon musk唔通跟住就有煤油汽車發達咩-佢只係帶出宜家嘅情況畀你聽-而你只需要繼續去做好自己就ok了
-,-個人觀點-其實唔係好明有咩好嘈 個人覺得遊學修偏激咗小小 不過可能佢對得廢老多所以先咁偏激 個人理解(XDD)
大大大總結就係會繼續支持本土產業
俐伸翻先 通識得3
游學修講真以香港演員黎講毫無星味
同愛回家啲啲三四線後生差唔多水平
喺香港人面前無人係成功
同時點解香港無人材都係你地呢班撚屌助長負面情緒
八十年代以前既香港係東方界既荷里活,其實外部原因多過香港自己的本事 ,四九年大陸赤化,大量全國知名的國粵片明星/制作人才,主要係上海同廣州,都湧到黎香港,另外的華語地區,台灣新加坡甚至馬來西亞,實行威權管治,嚴厲拑制言論,創作自由,演藝事業無發展空間,香港變左做獨市生意,五六十年代香港兩間最大的電影公司,邵氏兄弟同電懋,都係由新加坡半搬過黎的。
四九年前,香港只係華語地區其中一個電影制作中心,規模同上海無得比,甚至唔及廣州同新加坡。
八十年代以前既香港係東方界既荷里活,其實外部原因多過香港自己的本事 ,四九年大陸赤化,大量全國知名的國粵片明星/制作人才,主要係上海同廣州,都湧到黎香港,另外的華語地區,台灣新加坡甚至馬來西亞,實行威權管治,嚴厲拑制言論,創作自由,演藝事業無發展空間,香港變左做「獨市生意」,五六十年代香港兩間最大的電影公司,邵氏兄弟同電懋,都係由新加坡半搬過黎的。
四九年前,香港只係華語地區其中一個電影制作中心,規模同上海無得比,甚至唔及廣州同新加坡。
八十年代後,香港靠住個「先發優勢」,仲輝煌多十幾年,之後就無以為繼了
豪賢真係有佢帶住
成件事唔同哂

但修份人我不敢恭維

你有咩根據
pin呢個啦 屌
係連登世界有咩係成功
睇得透徹
同意
Sorry巴打錯手負評
完全唔覺
Captv質素高從來都係你呢啲死忠格硬吹出嚟
一個拍電影 做導演 監製 做咗咁多年 見證香港電影咁多嘢
一個拍youtube短片 做演員 先出名冇耐
時代 位置 經歷都唔同 有咩好嘈...
有冇電影業同電影有冇問題係可以分開睇
印度有電影業係因為賣國內都夠
中國都一樣係咁
香港以前就係fulfill 中國電影市場
而呢個市場比中國制作fulfill 左
local 電影業已經廢左一半武功

你話大陸D 戲係唔係好睇過香港野?唔係
但人地講普通話就完勝你

都係果句唔係話香港人做唔到好戲
只係香港唔再係好既 breeding Ground
市場細, 投資人少,人材少
唔好話人地唔support 你
人地心入面點support 你都冇用
環境冇就係冇
咁係咪難就唔做先?
就算出去衝去掉火魔果啲勇武手足都覺得光復香港好難架喎,但係佢地都一樣做喎
覺得文化野好難再係香港搞得起既試當真、arm channel、happy kongner都一樣好俾心機做喎
無理由望住隔個海既馬交就對住微辣、free dream(啲女)打飛機又留晒comment話人地拍得好,一日有柒婆一日唔怕無題材
然後轉眼返過嚟香港就一盤冷水兜頭淋架

其實係咪全世界得香港人咁撚閪
池中無魚蝦自大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞