岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
話幾好
D片好有泰國廣告style
係讚嘅
藝文發展好需要政策配合
港英年代就奉行不干預政策
所以文藝創作得到好大既自由度
加上當年競爭對手只有歐美同日本
所以香港藝文界受惠於當時經濟高速發展
從而能夠突圍而出
但今時唔同往日
係全球化之下
同工業, 資訊科技等產業一樣
本土文藝發展缺乏政策支援
加上世界各地藝文發展既興起
香港藝文界既資金, 人材都大幅減少
最終淪為小眾欣賞既文化事業
正常片都唔多人睇啦
其實老燒咪人版囉
撈唔掂電視電影(幕後)走去搞網台,最後唔掂走去拍youtube
修哥咪一撚樣行緊呢條路
藝術生於約束,死於自由。
也許大家未夠努力,仍然計算太多,亦未曾放手一搏,我是如此相信著。
當然唔係喺商業角度去諗。
其實好多國家電影都曾經風光,出過一批名作,之後就變夕陽,好似歐洲幾個國家咁。而家歐洲電影都變咗古董。而且大部分已發展國家都人口老化,市場一轉,d流行文化產品都唔同嗮,變咗懷舊金曲。韓國將來都幾有機會出現呢種情況,如果佢地唔能夠繼續搵國際市場的話。

其實呢d認同感,都唔限於文化產品,可以係d商品,例如意大利可以proud of 自己d 跑車。

我諗所有搞創作+藝術+電影+文藝+表演,都比人話+笑+批評過,就好似所有運動員都試過輸。用作品證明自己啦,我都希望二十年之後,仲有人記得今日一班創作人拍過乜野,正如今日我地仲會欣賞下90年代某d戲咁。
以前可以拍到國產零零柒,仲要係賣座,連大陸人都話好睇
早五年香港雖然仲可以拍得出十年,但已經爭議不斷
今年理大圍城作為記錄片,又要突然標三級,又要加片頭
你已經好易預測下一個十年香港仲剩返幾多創作空間
冇聽過自我審查?
咩題材先叫反共?
拍中大保衛戰算唔算反共?
近20年香港電影唔好話同日本南韓比較,連台灣都好過香港,就算一念無明,樹大招風都好普通,但已經狂拎獎
游學修那一天我們會飛打後,咪一樣冇咩好作品,中英街一號仲疑似幫67暴動洗白
以前充其量有武俠同科幻小說曾經多人捧場,同埋商業電影業發展的好,但爛片都多。但真正文藝界(包括文學、舞台戲劇、藝術)得到的重視同支持都係非常少,係學院入面,非常少人研究本土作品。。
其實近十幾年,坊間每個月都有大大小小展覽+舞蹈+戲劇,每年都有固定一批文學作品出版。某d本土文學+文化科目,已經係學院得到重視,好多學生都take下香港文學/文化。當然整體黎講,呢d作品/作者係香港都係小眾。
得閒的話,可以search下圖書館網頁,每年都有d小說/新詩/文學研究,香港d文學作品/論文都有d質素同特色
你同社會脫節咗幾耐?
辱華 呢幾年比人濫用幾多次?
維尼一句 節約吃播 幾多影片下架
唔撚反共就唔比人搞
政治必定會找上門
仲用港豬心態做人 醒下啦
香港依家反而冇曬啲笑片,香港電影真係好撚壓抑
YouTube算係填補到呢個空隙
其實韓國電影人自己肯學野,呢幾年我間中看下佢地d獨立/小眾電影,其實都有保證,至於大製作,連奧斯卡都攞埋。當然我諗佢地仲有好多垃圾片。

我記得當年因為八月照相館,所以電視台買多咗韓國戲,我係有線個電影臺看過一套,講驅鬼少女,仲垃圾過以前我地d僵師片。
兩個睇既高度都唔同
無咩討論價值
係囉屌你老母啱啱我就係睇到囉keke笑人哋煮飯仔喎
但又話幾個人拍片同拍電影動員幾百個人好大差距
唔好睇少台灣,人地個土壤出到大師
電影嚟講,最難拍最hardcore就是文藝片
而文藝片嚟講,日本>台灣>南韓>香港
Youtube就算出左名 都同電影差好遠
遊學修格硬要將試當真扯上電影做咩 連個channel都未有非廣東話既觀眾識仲講咩電影
Btw台灣有個channel叫反正我很閒 又係拍啲on9野
人地出名到法國日本都有人睇
多謝燒山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞