岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
其實蕭生講既依個道理呢
做緊電影個班人明
稍為會思考既人都會明
依個只係一個好簡單既市場問題

仲企出黎幫香港電影講說話既
唔係天真到以為香港仲大把機會
努力下又爬番上亞洲第一

大家仲肯做仲肯支持
當然 係會想佢可以蓬勃番
但我諗個心態更加似係
我鐘意依行所以我做
我覺得港產片仲有啲人會睇所以我做
你睇真啲 依家做香港電影既人
個態度會比以前順風順水個代既人更加踏實
我反而唔明既係
點解好多人鐘意放大個市場問題黎講
不斷撥依班人冷水
如果純粹要香港電影點威點威先值得支持
你不如支持中國啦 個市場同影響力一定夠啦
笑騎騎咁踩人都客觀分析
香港係講result oriented
搞文化藝術真係曬氣
到頭來都係講錢
及早認清事實移民咪算
根本都只係生係唔同時代既同一種人
用傳播度同名氣去判斷值唔值得支持
咁點解唔直接去睇大陸野?
南韓國策嚟,資助歌影視舊錢一年大過一年,日本就係政府冇點干預先慢慢被爬頭
話係下欄就係笑尻你
下欄有下欄嘅做法 有咩問題
大家都心知肚明你youtube片受限於好多嘢
今日你認真製作古裝片 d古裝幾錢?起戲棚幾錢?
今日你想認真做科幻片 cg幾難搞 請條crew幾錢?
一係你就專登做膠件事 反而無咁肉酸 好似試當真d特效咁 變特色

事實就係youtube就係無電影個種投資人嘅水喉隨便揮霍 好多嘢呈現唔到
電影嘅模式係近代點都唔可以完全取代到的

唔係無得搞 不過你題材一定有限制 一係拍d生活片
一係搞笑劇場/微電影
就算樣樣都要將就 一樣可以拍得好
始終story telling最緊要係個story
除咗周星馳同黃子華,仲可以講得出邊個計返佢哋出道都30年前
其實蕭生佢只係講緊一個客觀現況出嚟,佢喺條片到都有講啲人可以繼續創作,但只係想佢地清楚個現實環境,要做好期望管理,唔好死衝爛衝最後後悔都嚟唔切。

我自己就覺得「香港電影」依個招牌已經無咗,當世界同網上面有咁多選擇,而且人地不論資源、人材、市場都好同多過香港嘅時候,點解仲要選擇睇一個由政治到文化都落後嘅電影。

況且撇開「電影」嚟講,香港對香港人嚟講已經睇唔到未來嘅發展空間,唔係點會咁多人想移民(不論有無能力走),一個地方淪落到連自己住開嘅人都唔睇好,而且未來只會更差嘅時候,不如大家放開一啲自己尋找出路,唔需要死纏「香港」依個招牌。
蕭山好清楚表達左story telling係本質
甚至我認為可以將個scope narrow down去到
資訊傳播既媒介
而家只係討論緊當中娛樂既資訊媒介
drama電影電視網片只係媒介
本質其實無分別都係story telling
游仲未搞清個概念
嘗試去區分或者foresee未來條界線會模糊
成個討論並唔係去區分唔同既媒介
唔係討論網片有無機會取代電影

我覺得個重點係想講網片
無論資金製作深度同手法同marketing
個product本身就好難可以去到電影水平
再加上香港既天時地利人和
靠拍網片生存到已經好好
唔好期望會有好大成就
緊係要講錢
搞文化藝術唔曬氣
維到生, 有樓住, 做自己中意做嘅嘢一D都唔曬氣
咁先係自己嘅人生
Juno都要拍M記廣告啦
下下都話廢老.

我開始理解到原來唔係 "熱狗" 問題. 亦都好可能唔係 "連登" 問題. 係新一代嘅問題. 所有上一輩比出嚟嘅"意見", 諗都唔諗, 又唔思考, 唔啱聽嘅就係 "廢老".

但係同一番說話, 如果係連登仔崇拜嘅 誠哥 講出嚟, 就變咗好似聖經一樣.

高登年代都冇見過呢種問題 ( 其實有但係屬於少數 ) , 我唔知呢種思維由幾時開始"變" 出嚟.
佢地未出現之前
香港youtube圈係點?

佢地出現之後
Armchannel求改革
小薯茄再上力

佢地就逐步試 逐步做
所以你地踩唔踩 其實都係冇分別
佢地都只係繼續拍 繼續試

我就支持佢地繼續做好啲啦

最好就connect埋影圈同youtube圈

幫香港新一代殺個新世界出嚟

其實
後生少少
有少少志氣嘅
睇完蕭生一搥定音嘅客觀事實
都只會想做得更好 爭返口氣

嘲笑 批評 可以繼續

但你地平時做開咩嘅 加油做好自己嘅本業啦
咪拎韓國比啦 韓國人好撐自己既電影音樂

香港人?狂舞派3 幻愛有冇睇?杜生個台sub左未?
日本食自己都夠所以冇進步 韓國本身目標面向全世界 所以韓國娛樂進步得咁快
利申:好欣賞試當真

一路睇遊學修條片,一路就覺得好sad
其實蕭山都好收斂,佢一直冇將個話題帶到落政治
其實蕭山口中所講嘅舊香港,隱藏咗一個好重要嘅前設,就係以前嘅創作空間係極大,加埋市場配合到,所以先可以撞到唔同嘅明星同作品出嚟
遊學修其實都冇講錯,戲劇嘅形式係變緊,但係佢冇針對香港依家呢個情況嚟講,而香港嘅創作空間,係可見嘅未來只會越嚟越細,越嚟越接近蕭山口中嘅可能性等於零
試當真嗰一班人好有火,只可以話好唔好彩,適逢宜家呢個香港
其實遊學生最唔滿意都係 蕭生個句
咩要達到返 以前香港電影業嘅光輝 嘅機會係等於零
覺得蕭生係睇死晒啲 年輕人 下一代 係電影業嘅成就
我都覺得呢句係蕭生出言失當 係對於年輕人唔尊重
一來佢不嬲都係笑騎騎
二來笑騎騎唔可以客觀分析?
你可以講吓佢有咩講得唔啱
個人覺得佢講得啱既係要先定義你想討論乜 跟住再去討論果件事
我覺得佢話接近零即係等於零邏輯上係有問題
但如果話香港電影業冇空間 冇人投資去做返80 90 年代去做既嘢
都係好合理客觀
想知台灣戒嚴時期啲電影題材係點
你去睇吓蕭山個背景先啦,人地真係做咗一世電視電影
再認真啲聽吓佢講啲咩,你會聽得出佢笑中帶淚
但好老實講,游學修啲戲真心好唔得,唔關個樣事,而係真係無演技...
鬼撚唔知機會係好微咩 洗撚燒山你講呀?
黃台仰梁天琦重有好多人都係鋪完一格橋就要跳落海 你走出嚟同佢地講機會好撚微?唔鼓勵都唔好倒米啦大佬 知唔知講呢啲嘢對人地嘅信念有幾撚唔尊重啊
佢點敢潑運動冷水 唔洗開飯咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞