岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
就係班出哂名,靠香港成名嘅明星累死香港電影電視業
班上咗位,有高知名度嘅人個個去哂中國揾錢。全部一係拍中港合作片,一係就直接支那片,而佢地都唔會揾香港未出名嘅人拍,香港人亦對支味濃嘅電影冇興趣。
最後剩返係香港得啲唔太出名嘅人,咁觀眾邊有興趣睇佢地。佢地就一路出唔到名。
南韓曾經喺電影方面好受香港電影影響,東南亞部分國都係,曾經輸出嘅,仲有音樂,娛樂文化,越南曾經改編多首香港流行曲。但南韓現時,唔使多講,越南原創歌曲都多咗,香港流行曲嘅影響力喺越南細咗好多。

週邊國家都會進步,有時未必係我哋嘅嘢唔好,但時代唔同,接收嘅資訊超多,有時比較就會出嚟。
遊學修講過為左揾食可以收聲唔講政治
蕭山係講到成個電影業玩完?(個人覺得燒山算有d資格批評下呢方面,但只限商業電影)。其實80-90年代,港產片雖然鼎盛,不過真正有欣賞價值,真係小部分。

香港商業電影一早萎縮啦。幾年前我跟過一個全職編劇上幾堂,佢話寫一部港產片,拍得成的話,佢得到十萬或以上,一年要寫三部戲維生。當然都有好多只係寫個故仔,收十分一,但無拍到。(我仲記得佢個office入面有近千本小說/漫畫/參考書,但全部係我唔中意,例如古龍)佢而家都常駐北京,靠墻國先搵到食。

如果你係全職電影人(唔係演員),都無乜可能單靠香港電影維持身計。想拍高水平電影,要好似翁子光、陳小娟咁,靠明星演員願意唔收錢先拍到,呢d一年可能有兩三部。或者好似黃修平、周冠威咁,用唔出名的新演員,呢d又可以一年拍幾套。呢個情況有d似粵劇,曾經係高水平大眾娛樂,今日成為小眾+文化項目。

呢幾年我都會留意一下兩大短片節,有d作品都拍得唔錯,有d能力的年輕電影人其實比以前多,可能因為呢十幾年不同院校電影系做到d野。不過單靠港產片係無可能養活呢班人喇(唔好忘記一年隨時有唔只一百個電影學畢業生)。

我唔知試當真佢地每個月收支情況,不過我希望佢地可能keep住做落去,令到有一班有心人可以留係呢行入面。
我覺得係游get錯左燒山講既野

用遊戲做比喻就係:
燒山講香港做唔返3a大作,因為已經無左土壤
游就講依家手機game開始有市場佔有率

但燒山無話手機game唔好

好喇,手機game係搵好多錢
但你會唔會用480蚊買手機game玩?
手機game同3a大作等級上真係有唔同
3a大作真係藝術品嚟
永遠有人唔肯面對現實
燒山今次真係冇講錯

clubhouse上面
人地講到明叫你地繼續搞 不過始終製作水平上點都比唔上電影製作人地幾百人crew
又屈人

尋日ClubHouse聽蕭定一台
成班speaker都有講而家個產業係有問題
好難做 而且都唔會夠人爭
但都一路都叫啲人支持 就係因為係本土
呢啲電影係identify緊香港人
自己標題黨電影已死
然然死嘅定義係永不及高峰
自己仲係咁笑尻人拍youtube下欄
題外話我想屌一屌
游真係好小家
我係utube留名比佢delete左
我無屈佢,同埋我心平氣和討論唔係鬧人
留言not留名
我覺得樓主係就住連登仔嘅玻璃心先咁講
自己標題黨電影業已死 然後死嘅定義係永不及高峰 咁係死咩
蕭定一間唔中都有開戲
自己仲係咁笑尻人拍youtube下欄
唔知有乜好拗
老蕭所謂果0%跟本唔係0%,而係好細既機會接近0%,可能係1%,哩個老蕭表達既問題。咁係人都知係好難返到去以前既風光,而哩班youtuber/channel如果100個裡面有一個做到,咁就係果1%啦。
。。。

因為追夢就唔可以笑住話你不切實際?

笑保險佬為錢死為錢亡就ok?

我好鐘意香港電影 但都同時覺得香港電影重返過往輝煌嘅機會係零

有睇試當真 同時唔覺得特別優秀

正面面對批評 諗下點完善好過 rather than屌人唔尊重你

Get the thing done, 巨嬰
小熊維尼:屌你咩,我乜都冇做過
以前夠一堆狗屎垃圾廢片零演技廢人上到位搵到食
最大問題唔係依家班人水平不如前人
證明你睇得唔透,由97接手之後,
一直就想取代香港,用盡香港所有嘢,完全邊緣化香港
唔係2019年先開始
又走去London復興?
吹撚到香港人令London有Renaissance
蕭生講嘅百分百正確 但佢語氣、間唔中無端端笑睇到個人好火
屌 做乜撚者 要語中心長比忠告嘅 正經啲認真啲講囉 中間講講下又係到笑
燒山係攞舊嗰套嘢攞嚟踩人打擊士氣喎?點會冇問題?高高在上咁話香港電影死㗎喇,佢自己就咩都唔使做,難為班有熱誠想搵新出路嘅人

當然,如果玩燈嘅話,我認真便輸了
倫敦係一定會有 因為香港人真係好叻

而香港係100%會收皮

好快會有豆腐渣工程

唱紅電視劇 抗日愛國電影 屈穎研會上神枱

留低嘅藝術人一係收山 一係奶共

夕爺都走咗啦!李碧華都收山啦!

你憑咩唔奶共地搵到食?
想燈返生香港電影仲要俾你屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞