岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
唔理佢哋點講先老蕭的確紅過游學修
咁緊係啦,不過至少內容上唔會咁崩壞先
將個問題歸咎支共而唔關觀眾事
香港電影業要做返起

必須持續地有好多佳作 唔係偶然一兩套
而且要帶有香港signature特式嘅
咁對外國金主嚟講,香港先有吸引力

例如泰國拍咗好多有創意嘅廣告
而家你諗起泰國廣告就覺得有保證
代表有創意,呢個係佢哋慢慢建立嘅信譽

仲有泰國戲令人諗起鬼片拍得好堅
或者諗起近年愛情劇啲主角夠靚仔

諗起台灣就文藝腔 文青嘢
日本就漫畫改編嘅劇本都有排玩
呢啲都係要用好多年時間建立嘅聲譽

咁香港?
其實都係警匪片黑社會Kung Fu
除此之外,咁多年嚟
冇建立過新嘅印象同信心俾到外地金主

睇netflix上架嘅新戲就會知
除咗日韓,佢哋明顯覺得
台灣Bollywood泰國都排先過香港

你有返一系列好得嚟
而且題材唔係警匪黑社會嘅港產片
先再去講香港電影業興起
根本上成班都九唔搭八
人地話電影圈搞唔撚掂 分析左一堆原因
就成班自尊受創 沖出嚟柒
話講乜嘢有其他方法 人哋老餅 舊時代
講野完全唔撚對題...懷疑根本上冇理解過人講乜
話知你搞1000條YouTube片
唔係電影就唔係電影
就好似你唔會夾1000次Band就寫到首交響樂出嚟咁
好丫 就講人才 大家數得出香港邊幾個導演出嚟
去過戲院支持過幾多套香港電影 ?
住住事實勝於雄辯
我自己都算係後生 見到成班聽嘢又聽一半
人地好歹都有多年打滾經驗 就話人老屎忽
唔分析人哋講嘅嘢 自己有自己講 自大到咁
咪睇吓做到啲乜成績出嚟 唔好話人睇低你
其實奀星都講電影界線愈黎愈模糊
未來可能youtube拍條2個鐘"微電影",個半鐘劇情片已經係叫做電影
而燈神所謂輝煌意思係套戲/演員流芳百世先算成功
所以我buy燈神多d
起碼現在呢一刻我睇唔出一條youtube片/一個youtuber係做到流芳百世
短時間內某youtuber好hit某片好多view
個時間先係重點
10年後我同d街邊細路仔講試當真大家咁話佢地都未必知我講乜鳩
奀星話網絡咁發達一秒已經可以將條"電影"全世界睇
全世界知邊個修哥
但正因為太快 下一秒已經有其他片可以蓋過腎仔神演技
再加上國安法限制香港創意
要做到香港電影文化輸出國際真係睇唔到可能性
但當然奀星所表達香港人明知失敗都要做左先令自己無悔個團火係必須
由燈神口中0機會做到奀星個種奇跡其實香港人一直都有出現
Bno5+1就係其中一個奇跡
以前港產片全盛時期都好似無政府funding
個陣有地下勢力用黎洗黑錢 又有大老闆支持電影業 邊洗政府資助
講開南韓
我好撚記得當時南韓窮到仆
連mj 搞慈善show都係起南韓
點估到人地20年輸出娛樂業
可以去到亞洲no.1
有遠見 90年代南韓總統見識到一套侏儸紀公園總產值=出口百幾萬韓國車 就決定扶植南韓文化內容產業
其實大陸大過南韓好撚多
講窮.當時大家都一樣
但就係因為南韓有自由而發展到
佢地比人睇原來自己既娛樂業可以輸出全世界
只係經過20年既時間
而大陸就咩柒都限制
隔離台討論梁朝偉嘅戲,提「色戒」呢套戲。

其實你睇吓李安點樣將老上海,老香港再呈現喺電影上,應該會明白燒山想講乜。

李安喺訪問話,一隻合適嘅杯,一張枱都搵咗好耐;
普通人會話,咁普通嘅嘢,唔洗咁執著,但係人哋嗰份細心同執著令成件事唔同哂。

拍一部好戲要做好多research,場景、道具、服裝⋯有啲淨係訓練演員嘅口音都要幾個月,好細微嘅嘢其實可以涉及不同專業知識和技巧,燒山講嘅頭套就係其中一樣。
其實我都幾肯定南韓起造星方面抄香港
特別係leon lai.因為當時佢亞洲最紅
你睇返好多韓星都有leon既影子
而人地最終係成功
而起音樂方面.開始不停有組合
發展電音.90年代k pop係組合電音亞洲no.1
人人發展音樂都係想睇齊日本
但香港自97之後.無左人地既日本歌後
創造力不足.再加上金融風暴.香港所有野
都不濟.自己就為左生存奶共.發展唔到
燒山:已死!機會係0!

燒山超譯師:燒山支持緊你地
韓國政府真係好比心機砌好晒條產業上下游
再對比一下 香港政府做左啲咩
https://www.thenewslens.com/article/128156
唔好講南韓
台灣都過左香港
以前香港人都冇乜點重視文化發展 由出版書藉到其他文化創作 係去到近年先重視番
其實反面睇香港叻可能係
1)投入資金大 (同收益唔一定有關) 洗錢
2)其他國家投入少

當大家一樣環境一樣做法我唔覺得香港舊時有幾威
應該無,但嗰時同期娛樂事業香港都應該係跟日本trend再發展自己style,或者係parallel一齊發展,互相學野、交流。
之後香港愈來愈退步,日本就無乜點變,韓國就政府出錢支持娛樂+文化產業,愈來愈進步,向全世界文化輸出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞