岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
一個行業嘅興盛
當然睇錢 有冇投資者
如果有 例如多幾個古天樂 Juno
或者古天樂又多啲同中資傾到 有水
有錢 有飯開 咪有行業
有錢 開到電影學院
同音樂 足球一樣 有青訓咁
直至質素提升 咪先會令成個行業興起

而家基本問題係香港本身錢冇
質素包括拍野既演技 度句對白 運鏡技巧等
你overall有冇好過其他地區嘅人?
冇嘅話 對支那外嘅投資者嚟講又有冇吸引力?

冇吸引力,即係永遠最多得支那投資你
即係永遠惡性循環 變咗你要奶共
成個行業先會生存到

所以 整個行業成敗 係咁樣去理解
你靠所有人本身有冇質素 搵唔搵到投資者
唔係靠你幾個人 好本土利用youtube新平台
靠你後生,好識streaming平台
就可以帶起成個行業

講呢啲只係代表你本人或者個channel可以掂

燒生都係講緊呢樣,其實完全正確
錯係錯在把閪笑聲
你先係乜都唔知嗰一個
冇人同你鬥黃
事實係條友一直都睇唔起youtube
依家成班連登仔打哂飛機覺得佢好正
清醒少少啦
成行都知佢前幾年拍左戲就睇唔起youtube

佢嗰兩年確實係潛哂水
冇人迫佢表態 亦冇人要鬥黃
但唔該唔好捧佢捧到上天
你最唔垃圾
繼續比游學修呢條友耍啦

成也大J
敗也大J

巨龍呢種性格
只能以依家呢種方式(單體Tuber)成功
並且無法複製
呢排個風向係分化

豪腎同埋修 fans

我係豪腎fans 但我想成件事成個圈好
subscribe唔洗錢就冇價值?
喂講到咁易唔洗錢你不如整個channel
1000subscribers 既黎睇下
還掂都唔洗錢 禁兩下就有
你睇野會唔會少狹窄
繼續兜

本身我係14年就支持修
但講真19年對佢失望
原因唔係唔表態
我明好多人人在江湖
但佢遊行日派poster 我就unfollow左佢
佢個派poster唔係official喎仲要
係佢自己個人派

冇人要你做啲乜
但你可以知道唔做啲乜 或者幾時做

你地中意就繼續撐
反正我已經睇清楚
1. 要好似以前咁機會係零
無錯,係零,舊時代要過去

2.只要金主肯支持本土電影,就有電影業,點解你會覺得往後只有支那金主?無本土金主或海外金主?點解好似所有嘢上晒支那?係啲人要奶支上去拍,放棄香港電影業,定係金主係支那,所以個個放棄香港電影業?呢個要去探討,究竟香港電影業係咪就會無?而唔係燒生話係就係,現實就係,往後無人知,你估唔估到5年後你仲會唔會在生?邊個知?邊個去肯定?邊個可以作保證?

3.同上,金主問題,多定少要用咩作衡量?因為得唔到應得,就否定一切可能?

4.youtube唔係電影,我認同,但模式之後會唔會有可能轉變?定會有新嘅網上平台係for電影?香港本土電影喺netflix 上影,得唔得?可唔可行?唔知,可能之後傾得掂?

你發唔發現你4點都係否定,咁算係提點?否定同好困難去做係兩樣嘢,提點係話你知有呢個困難,你要有心理準備,而唔係否定、係零、唔會好似以前咁、呢樣唔係、嗰樣唔係。

你明唔明?
豪賢真係有佢帶住
成件事唔同哂

但修份人我不敢恭維
南韓:MBC SBS KBS
(互相競爭 精益求精)

香港:TVB TVB TVB
只要有人講就主觀,客觀嘅只有數據或者科學驗證,丙或者陳述事實(例如太陽由東邊升起、人類自身唔能夠無中生有一啲物質、能量守衝等等),但引用完再加自己嘅說法都係主觀。從來人講就係主觀表達。
你估佢地唔想拍電影咩,你估真係貪youtube好?所謂轉型其實係講緊冇錢,唔敢搏。
你拍完一段youtube片,你youtube唔比up咪up上Facebook,你電影成本又高,拍完又要等批唔批,然後仲要有戲院肯上先得。
.
成個過程差好遠,點比
第2點係跟第1點,冇錢搵就冇金主。金主唔係為支持電影係搵project。
如果有金主唔計賺蝕比你去,本土黎計果個一係NGO 一係政府,兩個都唔會比你拍D 乜野敏感題材。
外國金主點解唔去Hollywood/Bollywood/韓國/台灣
中國金主你要唔要?搵你拍建國大業你做唔做?
而家唔係話香港人唔得,係香港已經唔得

第3點, 人地都講左唔係你拍唔到套好戲出黎。但叫得產業就唔可以題材單一,冇爆破冇CG 冇馬冇呢樣果樣,呢樣唔比講果樣唔比拍,咪好似TVB 咁黎黎去去拍果D 野囉。如果國產零零柒而家出上唔上到都成問題

第4. Model 轉左你拍既野就唔同架啦。唔通我拍youtube可以用魔介budget 咩

事實就係事實,你要搞起乜野都好,一係你係第一個(Hollywood, Silicon Valley 技術創新資金人才都世界一流,賣去全世界) , 一係你有大market (大陸印度果D 戲唔洗出口都得), 一係就政府支持或者有自己特式(e.g. 日韓,但人地market 本身都大)

都係果句,電影就度度都唔會話唔得
電影業係香港就去唔到以前果個market share
CCTV CCTVB CCATV
論 營收 熱度
《試》系成功既

論 戲劇 作品
《試》連Cap年代既水準都未到
我覺得真係冇得比,拍youtube片,今次反應唔好就再post另一段,一個月可以拍到5,6條片,10段有1、2段受歡迎就彈得起。
但電影剩係前期準備工作都幾個月,拍出黎失敗就好難搵到投資者有下次,大家所背負既野唔同,拍yotube真係未有得比。
完全理解

修份人出晒名
但各司其職 我ok
中肯

希望鞭到佢地愈做愈好

利申:豪腎忠粉
韓國既劇本水準真係好高,係迁就本土文化加左好多感情線上去。
香港電影變成香港人圍爐專區,剩反啲小品電影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞