岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
你諗下試當真有咩人睇先 咪又係得班候生仲要男居多 剩係個觀眾層咁小數 得啲候生仔睇得明覺得好笑
如果有一日連我老母都睇咁游學修再大口氣啲都未遲
試當真果d 其實唔係幾好笑
香港都有文藝片唔輸台灣既,歲月神偷,阿飛正傳,那一天我們會飛
受眾人數係最大問題
以前香港係亞洲地區最先進最有錢
就算有語言隔膜都要配音黎睇香港戲同劇
受眾係數以億計
而家受眾得番700萬人

少觀眾就收入少 收入少就cut budget
質素維持唔到頂級就唔會有國際市場 惡性循環

其次YT先天問題
免費 時間短 每條片收入少 成本低 (同電影比)
電影係靠觀眾比成舊水賺錢
一套戲收幾千萬到億計
YT係靠免費娛樂儲subscribe 靠迎合YT演算法
之後靠廣告商贊助幾十萬拍條hardsell片
個玩法同競爭注定YT係行速食文化 絕大部分都係送飯質素

即係有個tiktoker
話拍tiktok呢種新媒體同電影一樣咁成功
你係可以搵到錢 但同人地唔同level

老燒係講個大局 唔係針對人 講既point都好合理
個大局不利 一樣可以係限制下做到最好
游生係咪要講人話佢 好有抱負 拍YT可以令香港影視界再創高峰?
好唔好笑見人見智 但剩係youtuber個層面 連本地觀眾層都係得候生仔 網劇都比唔上啦 仲講咩電影
蕭生其實都算好客氣
試當真如果做到有非廣東話觀眾睇已經算好勁 但最盡都係咁
之前dicard有人post試當真上去 啲台仔都話睇唔撚明 唔知做咩9
講事實 用理據討論又叫踩港
同美國分男女比賽就叫性別歧視
讀書高分既人入大學又叫種族歧視有咩分別
為左唔踩港呢個理念就唔理現實?
Youtube有出路 但同電影大纜都扯唔埋
人地蕭生就係講緊電影 唔係啲短劇/二次創作野
試當真最多比你跳出youtuber個身份入電祝視台拍下劇個類囉
你睇台灣啲youtube節目係超越左電視 可以參考下
好似木曜4超玩咁 但唔會關電影事
佢講得太浪漫主義 蕭生其實好客觀同佢討論 係感覺有啲老屎怱睇唔起人咁 但蕭生之前啲電影咁屈
遊學修仲做緊惡搞/二次創作 點比
你on9架?佢有心要搞你本土文創產業既大把手段啦而佢係真係有心要搞鳩你本土文創吖嘛
唔反共就唔搞你同4年前啲黃屍唔講港獨唔宣誓辱華就唔會被人DQ既呢啲鳩野有咩分別?
講都尾都係觀眾層面唔夠廣 個啲小電影只會有香港既候生仔睇 都係個句 你可以拍到有40+既人都睇你咪有出路
唔係得啲候生仔打哂飛機覺得好笑好正就得
不過可能都關廣東話事 一黎香港本土少人 本土啲views少
外國個啲出名youtuber閒閒地一條都一百萬view最少
但你睇留言就知 好多亞洲國家啲youtuber就算啲鬼佬唔識聽佢地講咩都會睇 尤其係日本同韓國
香港暫時未見到有一個講廣東話既youtuber做到呢樣野
每個年代後生精神面貌都唔同掛,80年代講拼搏,90年代興無厘頭,精叻識走位,之後幾個10年其實好迷失,冇乜年輕演員擔正上到位,套套都係老明星主導,連余文樂都已經叫一線,游學修都算係本主思潮帶出既產物,香港人受夠合拍片同老明星,但佢套套唔係叛逆青年就青澀學生
佢後生所以仍然心高氣傲
同時之間你好努力咁做緊一件事
但上一輩就係咁話俾你聽點都冇可能
就算係知道冇可能呀都起碼講嘢好聽啲
本身行業已經收集國安法之後創意都死埋
因為支那阻撚住吖嘛,你都講晒個根本原因出嚟啦
我地既發展被限制咗
香港搞對外金融,澳門搞賭業,深圳做創科,上海做支那國內既金融業
其實支共管治下既支那唔同既省市係分晒工
唔會有邊個城市可以威晒,唔會有一個省市可以擺脫對其他省市既依靠
就係一個好簡單既概念分而治之,其實以前既蘇聯都係咁樣玩

唔係點會有班獨派日鳩日同你講港獨姐,你自己諗下支那既產業除咗農業香港真係無法發展到完全自給自足之外(其實支那自己都係糧食進口國),香港就算講做,農產品做到滿足本地兩三成需求應該已經頂盡咗,上面啲乜春野賭業、金融、地產、創科、醫療、IT、文化創意等等既產業,甚至軍事工業,有乜野產業係唔可以係香港做先?
其實香港係乜都可以做架喎

但香港一日仲係支那治下就一日都唔會有出頭天嘛
然後你地覺得打唔贏共產黨,打唔贏奴性重既支那人,就走嚟屌柒班獨派話佢地係共產黨派嚟搞港獨,有勇武被狗咬果陣你地thank you sir,覺得係呢啲人給予共產黨新疆化香港既理由同正當性吖嘛,覺得敵人係打不死就轉移攻擊堅持要打贏敵人既人吖嘛,仲走出嚟開post放負一盆冷水兜頭淋落去啲為咗香港文化作為一個產業或者作為承傳香港人民族性而埋頭苦幹緊既人,然後仲要暗暗覺得燒山講得啱吖嘛

停止再留戀以前英殖啦,依家有人努力做緊大家都覺得應該要做既野,我地應該用盡全力支持先啱,再加上我地係應該有我地既民族認同,從而發展出一啲新既野再輸出世界
何況學上面有個巴打話,依家係香港有心做文化野既人個心態比係當年香港光輝既時候既人心態更加踏實,唔應該暗暗upvote咗燒山呢啲撚人既言論架
真係唔可以拎韓國比,因為韓國人勁太多
韓國既光州事件其實係人地自發去搶武器對抗軍警,真係算得上起義架
香港?掉個火魔都被人捉鬼呀屌佢老母臭閪
然後淨係識得拎啲媒體報道香港事態嚟打飛機
其實都冇㗎喇,努力都係浪費心機
香港都死咗囉,所有呢啲創意行業都係死路
不過人係鍾意覺得自己做咗啲嘢咁解嘅咋
其實你個post講晒個root cause
就係支那
同佢打過,好似2百幾年前北美殖民地十三州既人咁樣同大英殖民帝國既撚樣死過
肯打就有希望,放棄就做支那奴
你自己覺得佢係電影姐 我對電影唔係好有研究
但youtube播出黎個啲一定唔可以定義為電影 我諗西方個定義仲嚴謹 唔關錢同有幾大製作事
熊仔頭個啲咪最多叫小電影 周真正電影仲有好大段距離
如果電影由可以係銀幕播變到啲人要係youtube睇 係退步得好緊要
唔係有好故事就得 要同個個年代既科技結合埋
當然仲有好多野 我唔係專家
http://www.youtube.com/watch?v=-6phDxt6IBg&feature=youtu.be
你可以睇吓呢條片 幾得意
因為影響力太廢,而且被殖民咗百幾年既香港人從來都唔覺得廣東話係重要既,英文就係高尚語言,學識支那話可以發大財,香港既細路特別有小小錢果班係屋企都用英文講野既,當香港人自己都睇少香港既時候,而實力又唔係強,邊有外國人睇香港youtuber用廣東話拍既片
咁撚似啲食住黃金年代嘅廢老笑年輕人無用買唔起樓
你試下熊仔頭叫你俾幾十蚊入場你估下幾多人睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞