岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
youtube其實有好多綜藝類節目製作係比得上電視台, 而且好睇過電視台
但電影/ 長片類 真係未得囉
硬係覺得係遊學修同蕭生私底下傾好咗,叫蕭生公開批評佢地,其實目的係炒單花生出來宣傳啫。

其實認同香港電影去番80年代機率係零,因為個世界去番80年代機率都係零。今日叫我去坐定定兩粒鐘去睇一套戲,我真係會冇耐性,根本睇片如果超過10分鐘,有時都已經唔想㩒入去。嘅然係兩個不同的時空,其實邊有得直接比較。
老蕭又玩嬰兒爬行冠軍認叻大賽

幾廿歲人收啦
以前youtube premium 係有網劇睇
我幾鐘意cobra kai
都算叫好又叫坐
但youtube個生態就係容納唔到做正劇
最後都係俾Netflix買左去
就可知youtube呢個平台既回報唔能夠support到太過高投資既片種,因為根本break唔到even。
猶其係前兩年開始既全球Demonetize事件之後
就連大部分做on9片既YouTubers都要縮皮,
而你同我講你仲係對正劇電影有抱負既,
咁我只希望你放片上youtube係想keep住有noise,
但如果你話想將youtube當做一個反攻電影業既基地,我會問你今日食左藥未?
年代都唔同
港產片全盛時期真係
其實電影仲有社交功能,約新識囡囡睇戲、一班friends柴娃娃睇戲、父母帶仔女睇戲,Youtube、hbo 依d太個人化,無晒個種氣氛。
而家試當真就係想將youtube片quality捽高

https://youtu.be/61f4jZ6WUK8

https://youtu.be/AWVzi3zYlg8

又肯試唔同嘅filming language

呢個理念值得一撐(雖然好多人嘲笑同睇死)

唔好再停留向屎家軍、抄周星馳講嘢果啲level

後生仔 爭氣
個人意見;唔覺得香港無相關人才,問題出喺個客觀環境度…

香港七百幾萬人,以前八九十年代都係五六百萬人左右。依家一輩嘅質素(以演藝人才,幕前幕後嚟計)係咪真係差過八九十年代?

當然,可能多咗新香港人,拉低咗少少(因為受支那背景影響,視野比較窄、創意比較低)… 但香港七十年代新浪潮嗰期,咪又係慢慢通過實踐、觀摩外國,而逐漸進步推上高峰…我哋睇返以前嘅人才(梅艷芳、張國榮、張學友、周星馳、許鞍華、徐克…)大部份係一入行,就有自己風格,有一定才華,唔一定要慢慢浸出嚟嘅…唔通依家七百幾萬人,又冇呢啲天才咩?係佢哋冇機會咋…

最大分別係,當時有市場,可以令更多人加入演藝行業,再業精於勤,令水準提升。依家都有市場,但太多限制,如果諗住去大陸,呢樣唔拍得,嗰樣又唔俾講,咩創意都扼殺晒啦…

再者,香港整體成本(人工、物價)又高,令到初期利潤唔會太吸引,自然少投資者願意投資啦!無錢只可以用新人,又只可以小本製作,又影響票房,造成惡性循環…

最後,由於香港喺區內相對發達,更多其他機會(投資者有其他投資機會,從業員有其他工作機會),要全心全意投入演藝事業嘅機會成本,相對變高咗,自然少人入行啦…
蕭生話佢後生淨係識大J

大J呢啲就係youtuber嘅既定形象

真係悲哀
香港逐漸變衰既唯一原因:
1997墮落到支那手中
成日話返唔到以前黃金年代
返黎把鬼咩
根本成個產業要變
會變成點 冇人知
但一定唔係要咩周潤發周星馳個d
仲想走舊路先係作繭自縛
正正係燒山個代不思進取
先會覺得後起之秀行唔落去
舊時代廢物唔願面對
正想講
試當真只係香港成功
以前香港電影係勁到星馬泰道道都識
你試下係星馬泰搵個人問佢識唔識修哥
唔係唔支持,不過都要接受現實
唔好成日係道打飛機啦
係香港都無成功過,多sub唔代表成功
現實係靈感來自生活
香港人/創作人最被觸動既議題同台灣人未必一樣
我個人覺得台灣本身對Lgbtq/性/性別議題係好關注,香港冇咩呢個feel, 不過你當然可以問呢個係雞先定蛋先
都係屎家軍
即係等於窮人生仔道理一樣,一出世點都係窮
youtube出身就係比人標籤左做網紅,而不是演員
無FUND 仲要打壓, 唔死都殘
得啦 其他人見到你呢句

唔駛講咁多
收皮啦 我D外國fd全部都有睇試當真
你係咪忠粉?話你聽三年內呢個channel會收皮
而家試當真就係有理念想捽高個quality for better image

所以拭目以待 撐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞