岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
娛樂文化係最好既文化輸出
你睇下泡菜就知 點由娛樂 (電影 音樂)帶起潮流 化妝 科技等行業

但想深一層就知 中國係唔會比你地再搞得起香港電影
單係輸出廣東話 都已經可能係禁忌 仲講輸出其他香港文化?
你見依十年都係講合拍 融合就知
一方面係錢 一方面就學晒你班人既技術 知識
再捧返自己既星 電影從業員
掉轉頭 船你香港輸入中國文化

你睇下果時大陸綜藝 大陸潮語 人人上深圳食探魚喜茶就知佢其實做得幾成功
與其挑戰電影工業,其實佢哋可以試下用網劇形式挑戰cctvb先
一集廿幾鐘,四五集嘅mini series試下水溫
香港youtuber係咪得馬田有非香港人睇
以前就話其他地方冇乜發展 香港喺東南亞走在最前帶領潮流
之後其他地方急起直追 一早已經過咗香港好耐
香港剩低落嚟嘅市場同影視工業規模相比其他地區都細
遊學修喺度講新媒體新模式 係 呢樣野同傳統影視係有好大分別 亦都發展得好快
但係老實講睇唔到有啲咩條件可以令到香港喺呢一個新嘅媒體模式中可以有以前香港影視嘅影響力囉
個人認為唔關老蕭睇唔睇死香港事 而係呢個媒體模式本身已經唔同左
香港政府必然反對+不投資香港電影
因為會團結到香港人

講票房 我夠話香港電影成本唔同啦
人地外國電影個片頭都隨時幾百萬成本
可能專門有幾條team整個10秒片
1秒25格frame = 整250格

YouTube無成本 又唔洗錢 又速食
完全啱曬香港人性格 所以一定有noise
無錯打出香港出國際有難道同要時間
但唔代表無可能
言者未必有心, 但聽者有意
兒登仔都係咁
講緊搵幾多億喎
Emi Wong都有好多鬼睇
唔好講咩影響力
養到多少少人再講啦。。。
但唔好講係一D傳統影視行業更強既發達國家地區
講緊大陸呢D網絡產業相對強勢少少既都未做到話新媒體影視揾到多過傳統影視業。。
佢話拍youtube片係打飛機wor
係咪得我覺得討論嚟都晒氣
事實而家香港既發展空間被壓抑,自由更被打壓得好緊要
就算d曾經成功既電影人係今時今日拍戲都唔會有以前既成功

正因如此更加要支持而家仲係香港影視業努力既人
尤其香港電影
人地燒生講客觀事實、嘈咩啫
係 當年人地製作垃圾 所以你賣咩都入到口
而家人地自己都做得到小規模製作 有同聲同氣既唔睇 做咩要睇你
係得非常高質素 + 合當地口味既先打到入人地市場
全球化競爭係咁
遊學修邊個嚟,我只識大J。
一個地方要發展 政府支持實在太重要
中國擺明要搞死香港 香港人注定乜野無運行
除非你搞既野係送美金上去洗佢人民幣咪有計傾
係香港想拍戲上大銀幕就要奶共,奶共就限制左你題材,變左所有野要審查,咁點會發展到好既電影業,望下大陸咁多錢拍d咩出黎咪知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞