岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
所以睇荷里活 西片 甚至印度片

無謂執着香港電影 有好電影咪得囉

香港電影由得佢死喇
香港唔係無人才 只係無咩大資金投資香港電影
就算有 啲製片商都係搵返劉青雲,古天樂呢啲大cast做主角 因為呢班人係大陸有知名度 可以打入大陸市場 所以主角根本就唔到中生代同後生果班做 佢地呢班香港電影界嘅中堅份子根本就無機會出頭 所以咪覺得無人才囉
支那有排忽然禁古代片,穿越片
一句到尾,唔覺得燒生係耍緊廢老腔潑冷水

佢以前都係搞電影,我唔覺得佢會想香港影視冇得做

佢都講得好明,香港政治局勢根本冇空間比電影做大,唔好講電影,其他行業如是

佢冇開口講唔支持做電影做娛樂既人,叫佢地慳番啖氣收收皮,佢係唔信上得番以前既高鋒姐

但游學修講世界變左冇人再需要周星馳,而家目標要試新既野搵其他出路去代表香港,兩件事冇衝突,因為真係兩件事黎

其實好似杜汶澤想搞類似Netflix平台咁,就算第日有幾成功,都唔係以前890年代既「光輝」,所以拗黎哂氣
仲有禁gay 連狐妖都禁咗一排
有邊個好撚叻既走咗去英國睇過?
其實未又係熱潮問題
香港娛樂興咗10年
日本娛樂興咗10年
之後台灣娛樂興10年
然後到韓國
成日提香港當年娛樂幾勁同啲廢老有乜分別
唔洗我講 stat已經睇到人材大量流失

你唔要老屎忽 要後生嘅才子能人 嗰啲人發圍未?

未呀嘛!

下至15歲 上至40歲 個個都移民 入面全部就係你開口埋口嘅後生仔

香港咁根本已經無前途 你望住班已經成名嘅老嘢係邊終老有咩用?

都望唔遠!
試當真確實係冇料既
初頭都有d 新意
後尾食老本
都係食武肺多人wfh/係屋企睇youtube 先爆咁快
同埋d pr 唔差,識得r 曬友情牌又搵d 女返黎keep 回定死忠
其實冇話一定要迫人表態 唔奶共唔企藍陣已經夠
我諗你自己講完 都明呢個想法係好天真
倒返轉個覺得話有前途先係不負責任
佢係話電影工業無前途
唔係話電影業者無前途wo
事實上你講唔講得出香港有一個傳統industry係仲有前途先?
出路永遠都有,但我唔覺得係香港
先唔講香港電影業壓榨人
啲老屎忽坐晒喺高位度攞光環
基本上呢個行業風氣就係趕走人
所有影視傳媒行業都係販賣緊青年人嘅熱血

有邊個唔想拍大製作
問題係香港唔會返返去80年代
就算科幾多水 有幾多明星都唔會係嗰回事
係要求轉型 求變
疫情期間有幾多星無工開 去開YouTube拍片
有幾多戲因為疫情拖住而冇得上

只能夠話 走嘅人放棄咗呢個地方 覺得無希望
留低做嘅人繼續做 尋找出路
憑咩撥人冷水
咁又唔係冇
已故嗰啲如鄧永鏘的確就算上十幾年都係留LONDON
出面大把死忠

宜家咪又係搵d所謂既星撐下場炒下作

下下都想段段片有意思帶出黎,好似想啟發到人既思維咁,最後最有討論價值咪係d女囉
exactly
塘水滾塘魚 拍強國戲 順手洗白d錢 效率高過拍拎獎既電影
人地講事實客觀分析
因為講既嘢唔啱聽所以唔應該咁做?
前排01有個報導咪講電影困局

四大監製專訪|新導演難大展拳腳 鄭保瑞:缺資金只能拍赤貧電影

https://www.hk01.com/article/479715?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

不過4個都上晒大陸撈
試當真既成功
Idea 有既,想上位霸左youtube mix 電影platform
可以靠廣告同電影商係佢地channel 做宣傳cap 水維生
自己又可以借機半platform 捧下女上位一舉三得
但做法太低手啦
質素又差
急住日日出片質素越黎越差
聽晒老蕭講嘅嘢, 根本唔係踩港, 係講緊事實

利申:唔中意老蕭, 因為我買咩股佢就燈咩, 蝕左好撚多下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞