岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
日本睇香港頭
根本奶唔奶都死
奶共嘅話 資金成本唔成問題 但題材一定比上面限制
唔奶嘅話 成本唔夠 齋香港市場唔能夠cover到 好難拍到好戲
有救喇
事實
歌就無得講
日本限制左輸出
香港就囉日本既歌黎改篇賣返去大陸
台灣
電影就真係輸出世界
燒山講事實姐,好多人不願面對
難聽就緊㗎啦
香港電影以前係一個奇蹟
呢個奇蹟唔會再發生
你睇下宜家最搵錢過班藝人
全部都係黃金時代彈起
以前有金主 社會自由
d錢想點投資點洗白都得
宜家咪玩啦
食餐飯 唔打疫苗 都隨時犯法
仲講電影講夢想 無㗎啦香港
話香港市場細 可以係一個理由
支那一套主旋律片打個飛機都億億聲

但係兩套卡通卡 數碼暴龍+鬼滅係 電影寒冬既2020
票房係香港都加埋接近5000萬
加多套Tenet 5千幾萬

反觀 幻愛吹曬雞又告急又盛先1500萬(雖然拎曬獎既1917都係差唔多)
仲衰個套垃圾屍殺2

香港人最多既就係錢 只係要搵方法擘大佢荷包
樂觀啲諗 子華神套野係爛爛地 但都有差唔多3000萬

利申 幻愛同天能都睇左兩次
唐伯父點秋香咁出色 條友自大得起
那時係天時地利

而家?
條女係曾樂彤已經贏撚咗
一個冇自由嘅地方藝術事業根本就冇可能成功,諷刺時弊唔可以,太性感唔可以,題材同國家近期走嘅道路唔一樣唔得,政治不正確唔得。

屌咁有乜撚嘢拍?
其實香港影視娛樂行業返唔返到盛世,從來都唔係人材或資金嘅問題。屌你老味,係政治問題呀傻閪。咁嘅政治環境,返唔到高峰,係正常,使撚你條廢閪燒山講咩,係人都知啦。

而家,新一代人係一個狹隘嘅生存空間去盡做自己鍾意嘅嘢,捍衛緊你班老坑捍衛唔到嘅嘢呀,屌你老味,條老而不一味扮大袋潑冷水!不如,快撚d收皮啦,又唔撚係有咩真知灼見,政治觸角

講政治?痾篤尿照下自己個閪樣啦,廢柴。
好心唔好將d垃圾同蕭生比
某啲人就係要靠不斷否定人地去肯定自己
因為佢地怕人地有一次真係成功左就顯得自己一直以來既思維都係錯
乜都話唔得,乜都話無可能
不過蕭生口才同邏輯真係縝密
蕭生唔係垃圾咩?
正解 你睇隔離國家
一個禁娘炮令 可以收你皮
你d男藝人要行韓風?
sor 國家話男人應該剛陽
你全部即刻企曬係到
一個無自由既地方
你點同佢玩 點樣跟啊大佬
係台灣拍香港style廣東話電影有冇得諗?
(假設有人投資,當地有香港演員)
傻閪燒狗搵黎講。好心收收皮啦。
其實你計埋政治因素 就會知個機會真係零
因為共產黨唔會俾人粵語電影再次風靡東南亞/全世界
佢根本就係想滅咗你身份認同 而文化產業對身份認同有好重要影響
當然 你要定義清楚你想achieve 啲咩...
簡單.歌頌片
大戰外國片
英雄救災片永遠都係起非洲
歷史人物片只限某個年代
其他?SORRY
好懷疑佢一年前係咪次次都叫散水
你終於知道個point
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞