岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
蜀中無大將,時勢造英雄
你中文都未識點算...
蜀中無大將 = 咩人才都無
時勢造英雄 = 就係有人才把握到機會 ...
第一次聽油鴨修鳩噏,聽完直頭想揼柒佢。冇料又大口,唔知佢憑乜認為自己可以成功
不如你講下咩片唔垃圾
好耐冇睇 推薦都睇唔到 係咪廣告落少左 定靠俾錢用戶已經夠食
80年代嘅盛世背後係啲人會一個每個禮拜都會睇戲,甚至一日睇兩三場嘅香港市場,主要係因為冇乜其他娛樂,再加埋台灣,東南亞,美加華人

90年代開始已經越嚟越少人入戲院,去再近廿年網絡發展,我成個weekend唔出街都大把野做大把野睇

你今時今日仲有機會拍到一套好嘅電影,但唔會帶返起個市場,冇咁嘅市場就冇咁嘅產業。

Netflix其實背後都係一個電影市場同埋強大嘅產業鏈,佢只係唔同嘅平台。
有連登仔加蕭生加持試當真同香港電影唔通真係有曙光?
套套美漫電影都大收喎
美國片續集拍到無限續集垃圾都大收
點睇?
當年香港電影只食本土 很少賣外地 個時未係全球一體化 香滋山亦不多人認識 中文亦不是國際社會主流語言
其他東亞區一樣有電影 到今天為止佢地都未強過心較於香港黃金年代 若將香港比作廖化實在說不過去 香港除左叫東方之珠 仲叫東方荷里活 咁細既地方咁高產量 養活左好多好多人 一年百幾套係咩概念 即係部份主要演員係不用記對白 入去講口型 後期配音 你根本無時間背對白
你只能講香港一支獨秀 當中不缺經典作品 仲有主題曲加持 天若有情 忘不了 半斤百兩 算係香港獨有
老蕭話不能回復從前因為成條產業鍊己經斷左 部份技術亦都失傳 再者個時導演酚排埋期 限時內拍完 邊可能好似王家衛咁拍幾年 套東成西就都係臨時起出黎 你就知香港電影人係幾勁同識執生 正正係有這批人先有香港既黃金年代 現在你搵周柏豪做主角?
留名
Push
其實試當真點都唔算係電影吧。基本上每段片都係有一個Iidea,然後用個idea玩幾分鐘。有時係幾好睇既,但係最多都只係咁,形式上更接近廣告(用黎接廣告生意其實係唔錯嘅)。
你話armchannel啲微電影仲似電影多啲,至少係一個故事。
熊仔頭
其實問心,就算唔講技術同投放既資源,咁嘅故事、內容、背後嘅主旨,其實算唔算係一套電影?
做創作最緊要自由,而家有冇自由都唔洗講啦重點會番得番以前個成就
你講到未有國安法前純港產片好蓬勃喎
未有都半死不活咁啦
都關少少事既,不過我覺得主要死因都係合拍片
冇合拍片死得仲快
我諗我同你講嘅「死」應該有啲唔同。
你講嘅應該係「收益」,我講嘅係「靈魂」。
冇合拍片,冇咁多電影人北上,依家成個娛樂行業就未必會歸邊得咁過份,冇哂本地嘅色彩。
人地唔走唔代表唔會轉行架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞