岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
對於我地80後或90後經歷過香港既人黎講
老蕭講依家香港既創意工業到電影無得救我係認同
我地以前細個睇既係香港電影.聽既係四大天王
娛樂既係只係得電視.電影
以前既香港係東方界既荷里活.原因係因為香港有好多人才
能夠起香港成到名你就走到去世界各地
電影更加係香港係亞洲no.1.所以好似連登仔會覺得蕭生呢個廢老
睇唔起後生仔.但我想講返.我地確實係有滿滿既自豪感
連人地日本電影都係睇香港頭
但你依家睇返香港大部份都係合成片
原因係北水太多資金.導致太多人放棄拍返香港既題材
唔好講咩.連向外輸出既能力都無.受到支共既壓制
香港連造星既能力都無撚埋
再加上支共左限制右限制.導致香港既題材愈黎愈局限
久而久之連香港人自己都睇唔起
其實我聽晒成段.唔係老蕭睇唔起依家香港既創業產業.電影
包括依家試當真既成功.而係香港以往實在係龍頭
無論係任何野.發展到今日咁撚樣.真係除左可惜失望
都唔知講咩好
特別你依家睇返南韓
成撚個國家發展左娛樂
直接打撚入世界
你就明白以前既香港到底有幾勁
而到底點解自97之後.咩柒野都衰過人
補番句 雖然係無得救 但都支持後生發展創意產業
但蕭生唔會 條友太自大
蕭生燈緊咋

比較難
呢班人最終會唔會為左為左奶共
好難估
佢點講遊學修?
話試當真成功你飛機係咪打得勁得滯
香港題材又唔一定係反共
你唔撚反共嘅片根本就唔會俾人搞
就算今時今日國安法下王家衛拍唔撚見BNO都唔會俾人搞

本身香港電影水平走晒下坡
然後玩政治勒索
就算你有創意
你依家受到嚴重限制
以前香港電影.同埋娛樂能夠成功
就係因為自由.天馬行空
所以出現周星馳呢種天才
我希望果班後生可以頂得順
唔係最後都會走去奶共
成個生態已經死咗 個別YouTuber又可以點令佢返生
最後應該都係好似微辣咁俾支那收割
周星馳出現之前都唔會有人預知會有周星馳㗎啦,黃子華都係btw
游學修係到發細路仔脾氣
如何界定盛世?點解盛世只可以得一個而唔可以有多個?用非盛世嘅年代去同盛世相比完全係無聊至極嘅行為,咁比法永遠只有一個結果。
香港都唔會再出黃子華嫁啦
我講既
以後香港既娛樂只會多好多歌頌
同埋9唔搭八既電影會出現
蕭生clubhouse重覆過n次支持你地繼續搞
只係比個客觀分析你, 唔好諗住電影會返到去8,90年代咁勁
冇用就一齊諗辦法一齊支持,退一萬步真係唔得咪另外再試下搞第二範囉,好似唐詩沒落就宋詞囉,宋詞沒落咪元曲囉,全部都有各自嘅代表人物,呢啲不嬲都係一雞死一雞鳴㗎啦,而唔係好似有啲人咁一日到黑一味講冇用冇用
依家既香港有柒用?
仲比唔比你拍到十年?
其實冇人迫你拍政治戲
但係政治永遠會上門揾你
即係咁,有冇聽過pccw公司發展方向要配合長實
事事以長實為首?
呢件事係唔會發生亦都唔應該發生㗎嘛
當一個行業裡面有大部份公司唔係以本業為中心出發
呢個行業注定步上滅亡
其他類型題材發展
呢幾年台灣都拍同性
佢係呢個環境入面已經做得好好
但係佢get唔到個重點
其實理燒山做乜撚
人地係台灣都係吹下水
唐詩宋詞元曲夠樣樣都可以做到好出色,呢個年代我夠可以話新一代冇人能夠再喺粵劇呢啲大戲做得比馬師曾、紅線女出色,因為隨住時代一直變遷,一代比一代少人睇,只會慢慢變成文化遺產嘅形式去保留,得返好少數人去keep住做以不致於呢個文化絕跡,而唔會再變成普遍大眾嘅娛樂。而家個情況係香港呢邊,個市場比起四十年前已經完全唔同咗,配套人才又跟唔上,電影嘅人才後生一輩少咗好多,而youtube短片製作人才多咗好多,
都係嗰句
文藝界一向係統戰對象
但依加連用錢統你都慳返
本身個行業已經廢到無影響力
撚使搞你咩
關中共撚事
唐詩
宋詞
元曲
明清小說
民國新詩
共產黨?
你唔係好明樓上果位巴打講緊乜
冇言論自由只會扼殺所有文藝創作

游學修根本get錯成個問題
太熱血,以為燒山係全盤否定佢地既努力
電影工業唔係幾個人拍D片就可以重生

利申鐘意睇試當真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞