岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
英文曳,你啱
其實香港電影無勁過
只係以前周邊其他國家因為政治/經濟原因無搞到
從來都係借來的時間 借來的地方 屎忽撞棍食糊
你真係要數好嘅香港電影一隻手數得曬 上到國際大台更少

我覺得香港電影唔會再係以前個種模式 一定係用第二個方法再出現
根本只係斷章取義,曲解人意思,再抬高自己
其實應該話整個中國都無文化會到題d,大陸現在好多人反而走去欣賞返90年代既香港片這個係事實。
當年香港經濟係亞洲黎講數一數二,韓國個時仲係好窮,影視仲係起步階段
香港文化係影響咗南韓好深,之前嗰套炸雞特攻隊都仲係扮緊周潤發,跟住有一集Running Man走來香港想搵周潤發
巴打心水清,大角度講出環境影響時代變化,唔係淨係政府俾錢就得,除非好似南韓咁各方面都有條件加上可以打多國市場
我知,事實係當年亞洲各國仲未發展影視,加上有啲國家仲獨裁緊,香港咩都拍得,日本又淨係着重自己市場,緊係睇香港啦,到經濟好返南韓自己發展到依家,仲可以走向世界,真係好勁,唔係個個國家都得,仲要唔係大國
人地依家面對兢爭都可以咁,香港當年冇咩兢爭
同時香港有好多真係得嘅人出現
而唔應該係只睇當時形勢
當時嘅人做嘅事亦係天才級嘅能力
講出重點
時勢造英雄,過咗個段時間人材質素差好遠
係全部戇鳩上晒位我睇倒嘅應該係腐敗嘅後果
網片同戲院嘅體驗以現階段嘅資源同技術根本就冇得鬥,戲院係不可動搖,呢個係物理上嘅限制
再者好似而家咁要搞online 劇埸,online 音樂會,d戲要放上網公映,呢個唔係大家想架 ,作為一個表演者真係會想咁咩?
全部人未未就只係靠上網欣賞香港電影?
如果要要講科技發展,咁大家都係鬥吹,冇意思,而且香港創科都係柒
紀錄一下

一個月後再睇

修哥
胡楓可能有人識ge
認同燒生所講香港電影無可能回到以前
佢分析嘅野我諗其實好多電影人都知
但亦見到一個老屎忽響度恥笑班後生仔
話乜乜物物無可能
鮑偉聰話同意蕭生講法,簡單講佢話香港再冇土壤比你發展
笑撚死人
同我同南韓勁過香港
你發撚緊夢?
同我講黃金時代南韓勁過香港
唔屌你班細路唔安樂
正常一個有知識
經過過香港最黃金年代
包括我自己都明白
無可能再返到香港黃金一代
原因五花八龍.但講黎講去
人地刻意去壓住你
起呢個post.我見證到好多人講
原因係其他.仲好天真認為
唔係政府錯.人地無壓制
呢種笑話

呢個問題當年黃霑都有講過
香港當初既優勢就係因為自由
能夠有能力比你去創作
但當人地都能夠開發後.香港要保住優勢已經唔存在
我都唔鍾意燒生
但燒生如果講電影同電視劇
佢係有料
因為人地真係真正起80.90年代輝煌過
依家連登仔最大問題就係認為
自己經過努力人地可以捱到出黎

當創作自由無晒時.你起娛樂行業再努力
都係無用
因為果班細路未真正經歷過真正香港黃金年代
我地呢班已經係尾水去睇到香港輝煌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞