岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike
我都好希望我只係樓上所講嘅踩港撚,但好可惜我唔係
文藝片要成功,個難度要比商業片大得多
唔賺錢,又攞唔到獎,就唔會再有人投資
就算你攞到奬,都仲要睇下係咩奬,會唔會有咩selling point,所以最後又去番錢個度
王家衛係拍得好有個人風格,但一嚟套套都唔賺錢,二嚟佢嘅電影冇咩人文精神,日本台灣南韓嘅大師冇一個唔係極度關心社會
日本有小津,是枝裕和
台灣就楊候二導唔使講,近年超新星有黃信堯,大佛普拉斯勁到不得了
南韓就李滄東,奉俊昊
香港對比之下,真係排最尾
你講得出再講啦
我怕你揾個成功例子都冇咋
可能佢覺得是9但用手機拍條一個鐘既片 個故事可以吸引到超多人睇賺到好多youtube啲廣告費
再出埋cd賣埋周邊
極低成本
巴打分析得好透徹
其實唔止影壇,歌影視各種文化產業都面對同樣問題
但啲老屎忽好鍾意歸咎於而家啲後生能力唔夠
生於約束我明,但要去到80,90年代咁就要有自由先得。
好多作品都生於約束,作者被批死後,有自由後先被後人景仰。
佢呢兩年都冇講過政治啦
我仲記得佢遊行前派海報定簽海報
係你地班友捧到試當真神咁拜
人地拎連登啲料 睇住你地風向拍片咋
條友依家冇戲拍
又拍返youtube
好笑
連登有人睇就當成功
除左連登仔 仲邊有人睇
咁你做過啲咩
有冇遊行
有冇上前線
有冇做補給
有冇旁聽
有冇打國際線

冇你就收皮啦
得又有咩所謂咁某程度咁啫係代表市場夠蓬勃
正如以前D粵語片又好精雕細琢咩一樣大賣
不過你咁多youtuber加埋一年收入有幾錢
然後同人講咁係另一條路
其實全世界講廣東話嘅人有1.2億,當然,可以睇到YouTube嘅而家可能一半都冇,但係唔好放棄,要不斷播下種子,係我哋有生之年一定會看見成果。
呢班友根本就好想紅
試咩當真?根本就係想當真
見佢地每星期都有謝票場就以為自己拍緊電影咁
講真我睇番劉德華好過
「黃」=光環,逢屌必鬼必分化
當年猶太人應該喺集中營等死唔好反抗唔好逃走,咁就最好,而家嘅香港年輕人亦都應該順應潮流,融入大灣區發展

面對現實吧
盲撐就認左佢

利申返先 我撐豪同賢先會睇試當真
但就唔會撐呢條游學修
就係咁多
呢句真
本土野基本上好少人睇
嘩你啲邏輯勁撚到呢……黃秋生何韻詩杜汶澤冇做過火魔都唔配聲稱係黃絲藝人啦,鄺俊宇許智峯冇私了過鼠王芬葛珮帆爛口娟都唔配做立法會議員
蕭生就係話香港搞電影唔得,無話其他形式唔得。
好簡單,諗下今日仲有可能開拍到
國產零零柒。
見佢地啲片成日懶係拍到電影feel咁
好撚扮野囉
好心啦,youtube黎架渣
面乜撚野對現實 你連我屌你乜撚野都唔知
本身正經討論電影都有你呢啲戇鳩鬥黃
垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞