岩岩睇左老蕭對遊學修段片

602 回覆
692 Like 59 Dislike

樓主幾有口德,話到嘴邊留半句,費事講到太盡
我都唔明
燒山自己正正係食緊網絡化條水,係youtube最多view既香港YouTuber. 佢既內容某程度係replace左電台/電視台既節目。唔通我又可以講而家冇人聽電台架啦,返唔到去以前。因為燒山既節目精神就係發表意見同資訊,用咩載體唔緊要,有人睇就係成功。
同樣遊學修係講緊,佢拍片既精神係講故事drama,用咩載體唔緊要,電影又好網絡又好,有人睇就係成功。

但燒山一野打落嚟,電影先係唯一標準載體,其他野打飛機就得,你永遠唔會再成功。但佢自己都係網絡開啟到新既方式,點解唔接受電影都可以有新既方式出現。
電影同YouTube 片 真係唔同野喎大哥
我諗你問腦燒自己佢自己都唔會話自己取代到啦好冇。。。
同埋一句到尾
電影個個投資額票房成條數計出黎你真係youtube規模取替到?
簡單講 YouTube 片 俾盡你 幾十人拍,拍到天花龍鳳喇.

人地韓國 大陸 拍電影 , 下下講緊幾百人既crew, 票房講緊幾多十億

仲有得抽咩
試當真啲片啲觀眾留言成日話邊個邊個演技好左,呀邊個邊個今條片演技好好之類

心諗 拍youtube片都講演技?

佢地真係當youtube係電影大銀幕?

其實好多觀眾睇你片係當kill time, 消磨時間

即係舉例 上次求撚其擺條女係到搖下搖下跳下舞已經可以好多人睇,唔洗講演技的
係有班垃圾死忠比假希望人,係到講演技

所以試當真定位同屎家軍差唔多,好聽啲只係網紅,但搵唔到食又唔會闖到出去電影圈

講真真係想講演技想學野就入tvb好過
不服來辯
試當真好睇過果d咩韓狗大製作啦
你講開呢樣
以前D人都識話公仔箱同電影係兩個世界
依家居然有人提出話youtube同電影比
其實老老實實佢好似連電視都未取代到
呢獲撐燒生,有時講個事實出嚟可以令班人唔好浪費時間去追夢
燒生係為年輕人著想

快d叫試當真出埋英文字幕啦咁
拍片唔講演技有咩好睇
唔係講好唔好睇 係講投資回報呀.... 人地拍套avengers 係講緊票房15億美金....與神同行 都講緊1億美金....
三個有份客串狂舞派3喎 算係咁啦
其實修仔成功左 搵埋蕭生make noise

豪哥又開post
大把人有心睇會自學廣東話
youtube片夠啅頭夠gimmick就已經可以多view

你拍到杜其風咁都係無用,你都只係一條youtube片,比啲連錢都唔想課金既人睇
所以唔洗同你講質素
無計架喎 所謂北水 班共匪無文化知識半桶水
劇本多多限制 又唔講得 唔拍得 過唔到審查
邊會拍到好嘅電影呀 一係就食老本翻拍舊戲
廣東話channel黎講,5個月內有17萬人subscribe, 絕對係成功
咩寄生上流 與神同行 最多咪俾韓狗打下飛機
試當真 sell內容高質 唔洗好高成本都大把人睇
1. 蕭生一開始已經講左,香港電影可以再好似80年代咁成功既機會係零
2. 再解釋機會係零唔係真係零,係細到tend to Zero, 所以用機會係零黎講
3. 佢再定義乜野係電影業,要上銀幕,要有錢搵,可以去拎奧斯卡/康城果D 先叫電影,果個行業先係叫電影業
4. 人地再話你唔係拍唔到好戲,係成唔到電影業
5. 果時80年代世界上跟本都冇乜幾個地方有電影業,香港做到只係天時地利人和
6. 而家香港再無5. 果個優勢,又冇人材,又冇錢
7. 所以得出結論係你唔可能做到80-90年代個電影業出黎
8. 再問你目標係乜野,如果目標係去返以前咁機會係零,搞其他方法搵食就有機會

仲有講之前唔識邊個係游學修,睇返佢D youtube 覺得好出色好有泰國廣告果D Twist

乜野人聽乜野野,人地話你香港搞波搞唔到意甲水平,你就拉到去人地叫你以後唔好踢波咁
又話人地笑笑口好唔respect,人地講習近平都係呢個樣架啦
再講就話人地笑尻你小朋友睇唔起你,打撃你自信
又乜野冇機會就去拍youtube 練手
話人地唔識新媒體

屌!人地冇講你拎唔到奧斯卡
只係講你唔好諗住可以好似以前咁有個電影業出黎
人地冇話你地D 戲唔好
只係講香港冇配套成唔到電影業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞