入過4次精神科病房,你問我答

866 回覆
40 Like 3 Dislike
你肯post上連登
唔係已經踏出第一步咩? 起馬願意傾訴

咁你係之前一班人Bully你 今年grad
然後E十又有新一班?

係新一班根本冇frd然後我返左半個學期就不斷入院,半年入3次。每次住個半月。

直到上個月出院。我先捱到一個月冇返入去。
有焦慮症嗰位朋友就係 停學一年
考咗dsc兩次
都係入唔到大學
同我一樣做Ive仔
仲要讀埋第一年開嘅科唔知有冇人認受
不過你吹佢唔脹佢老豆有錢 淨係坐喺度都有成四五萬收入

講開又講我DSE 四條1 一個2
基礎文憑讀上去高級文憑
咪又係咁讀

不過如果真係冇乜朋友真係麻煩啲
個陣都係靠自己同Google 都有幾個同學玩得埋
有壓力就睇YouTube 網友整嗰啲低能動畫
真心戇鳩又好笑

真係睇你想將來做乜嘢 未讀完中六冇考DSE
咁你可以行嘅路就少咗一半
其實你話搵工麥當勞一定請啦
問題你想唔想一世都係做呢啲工
我老母打死都話要我做文職
唔使客行企企咁辛苦

如何做一個毒撚(自處能力升級版
識朋友呢樣野年年開學都有新機會新嘗試嫁啦

我如果同一班交唔到「朋友」
但我一定搵到個有共同興趣 傾得埋嘅人
做人唔洗咁多前設
如果唔係當初去睇急症就唔會今時今日咁
好憎我自己點解咁少野咁上心搞到抑鬱
仲搞到要retake一年
望住啲frd下星期就畢業我覺得好痛苦。
如果唔入E2就唔會retake就可以同佢地一齊畢業
我真係好憎我自己
得中五學歷乜都冇同廢人有乜分別
成世人真係要係青山過?
我真係好想死。我驚我好快要入返去。
點算
好啦,我嗡完。

大把人retake repeat過幾年,都照樣大學畢業
有心唔怕遲,唔好成日比藉口自己
如果可以就讀埋中六,再唔係搵d技能既野讀(可以申請政府資助)
中五程度得做待應、sales呢d工,壓力仲大過讀書!
其實直接轉校
同自己講 係新環境下新開始
要比啲信心自己

我係中學階段都有被bully過
又係患咗抑鬱同焦慮 之後入咗KCH
出院後。
轉咗校 係新環境到順利畢業
Btw 樓主要加油 呢段時間認識下自我
搵自己弱點 試下跨過呢啲弱點

見你話 試過返學 都成日出入醫院
我估你係同人相處方面都有影響
做乜重唔訓覺

訓唔到。

諗緊點死最爽快。

點死都唔爽快
我都留過班,同唔中意既同學分級後,果種喜悅 之後仲識到班玩到依家既人
唔岩傾咪唔傾,唔需要格硬識
每個人都係你人生既過客而且
跌跌撞撞 必經之路 識得企返起身最緊要!

不過之前有個同學讀書壓力太大傻左休學,再返學果陣係廁所問人係咪睇緊電視,上VA堂又拎介刀走圍行,嚇親哂d同學
之後佢愈黎愈嚴重,連行路都有困難
我坐佢隔離,好心酸
Facebook page係咩啊
如果唔係當初去睇急症就唔會今時今日咁
好憎我自己點解咁少野咁上心搞到抑鬱
仲搞到要retake一年
望住啲frd下星期就畢業我覺得好痛苦。
如果唔入E2就唔會retake就可以同佢地一齊畢業
我真係好憎我自己
得中五學歷乜都冇同廢人有乜分別
成世人真係要係青山過?
我真係好想死。我驚我好快要入返去。
點算
好啦,我嗡完。

每個人都有自己應有既工作既
你朋友做學生既就要讀好啲書
你病咗既就要好好休息
情況就好似做group project如果有個groupmate病咗,其他groupmate會盡量幫佢做埋佢果份,病咗既就要好好休息,快啲好返再出黎幫手做野
你兒家既工作就係要好好休息先
至於另一個你所擔心既遲畢業
你既路可能係行遠咗
但都係可以去到成功既終點既
只要你有心讀
我身邊都有人三十幾歲都係讀緊asso
佢唔係代表住失敗,佢係代表住佢會不斷努力去達成目標
就算真係讀唔到書
每個人係社會上都有唔同既崗位既
做保安清潔都係為社會出緊力
服務緊社會
甚至你拎綜援
但你好似兒家咁講下自己既感受
都係教育緊社會上唔同既人認識情緒病
等多啲人去了解呢一群人
都係服務社會既一個方法
Facebook page係咩啊

情緒天敵
我都留過班,同唔中意既同學分級後,果種喜悅 之後仲識到班玩到依家既人
唔岩傾咪唔傾,唔需要格硬識
每個人都係你人生既過客而且
跌跌撞撞 必經之路 識得企返起身最緊要!

不過之前有個同學讀書壓力太大傻左休學,再返學果陣係廁所問人係咪睇緊電視,上VA堂又拎介刀走圍行,嚇親哂d同學
之後佢愈黎愈嚴重,連行路都有困難
我坐佢隔離,好心酸

我都寧願我變傻左
你肯post上連登

然後E十又有新一班?

係新一班根本冇frd然後我返左半個學期就不斷入院,半年入3次。每次住個半月。

你唔係話唔想畀ward班仆街姑娘睇死咩?
你肯post上連登

然後E十又有新一班?

你唔係話唔想畀ward班仆街姑娘睇死咩?

係。我怕我做唔到。
有冇寫野習慣?我以前會將唔開心野寫哂出黎,之後met哂佢,身心舒暢
之後自學畫畫,睇書,佛學呀小小哲理既書
我覺得都有d用 再唔係就係屋企拉下筋

本身個人灰底,所以要學下諗得正面d

大把巴絲打都支持你
屋企有冇兄弟姊妹?
有焦慮症嗰位朋友就係 停學一年
考咗dsc兩次
都係入唔到大學
同我一樣做Ive仔
仲要讀埋第一年開嘅科唔知有冇人認受
不過你吹佢唔脹佢老豆有錢 淨係坐喺度都有成四五萬收入

講開又講我DSE 四條1 一個2
基礎文憑讀上去高級文憑
咪又係咁讀

不過如果真係冇乜朋友真係麻煩啲
個陣都係靠自己同Google 都有幾個同學玩得埋
有壓力就睇YouTube 網友整嗰啲低能動畫
真心戇鳩又好笑

真係睇你想將來做乜嘢 未讀完中六冇考DSE
咁你可以行嘅路就少咗一半
其實你話搵工麥當勞一定請啦
問題你想唔想一世都係做呢啲工
我老母打死都話要我做文職
唔使客行企企咁辛苦

無人問你
有冇寫野習慣?我以前會將唔開心野寫哂出黎,之後met哂佢,身心舒暢
之後自學畫畫,睇書,佛學呀小小哲理既書
我覺得都有d用 再唔係就係屋企拉下筋

本身個人灰底,所以要學下諗得正面d

大把巴絲打都支持你
屋企有冇兄弟姊妹?

冇獨生女
諗住聽日開始每日寫底自己感受比醫生睇。
btw肚餓又失眠。
其實我都係中五會考畢業咋嘛
咪又係咁樣搵工咁樣返工養自己
反而都想問下你 有依啲病歷對搵工影響大唔大

起碼你俾人bully完都仲有friend呀
我個時轉咗新學校
扮乜事都無由頭嚟過
咪又係咁過
加油啦
btw 肚餓咪食
btw肚餓又失眠。

你唔係煮公仔面都唔懂嘛
btw肚餓又失眠。

你唔係煮公仔面都唔懂嘛

首先要有麵。
btw肚餓又失眠。

你唔係煮公仔面都唔懂嘛

首先要有麵。

杯麵都無個
btw肚餓又失眠。

你唔係煮公仔面都唔懂嘛

首先要有麵。

杯麵都無個

冇。
我而家都係醫院好9悶
btw肚餓又失眠。

你唔係煮公仔面都唔懂嘛

首先要有麵。

杯麵都無個

冇。

我想食m記呀
咁夜落街買會唔會好痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞