入過4次精神科病房,你問我答

866 回覆
40 Like 3 Dislike
發完癲痴完線,會唔會好似打完飛機咁,進入賢者模式,個人特別清醒冷靜?
支持你,絲打要繼續開心生活落去呀
有冇試過/見過腦電盪治療?
病房入面係咪無得玩電話?如果係嘅話又真係好撚悶 乜都無得做
btw我都試過有排成日自殘同瘋狂喊 又失眠
日日都plan點自殺仲寫定遺書
後尾有日見到我阿媽喊 擔心我 阿爸食飯都無胃口
就好唔捨得佢地
朋友都好擔心我 成日揾我
加上可能我本身性格其實唔係悲觀
所以就一個月左右就好返哂無哂事
個陣都有頹到想去精神病院
但又覺得自己純粹係唔開心先咁樣
樓主有咩野諗衰左嘅可以係專頁到講
我會開解你嘅
聽講抑鬱既人,係痛苦咁失控,個感覺係咪好似覺得痕,但R整都唔知邊到痕/止唔到痕咁,結果就不停r?

男女病人會唔會接觸到?

Btw我覺得有冇自慰呢個問題幾有意思,唔好 止啦
我成日都有幻聽同會自殘
又會無啦啦頹 喊 大叫
會成日無胃口
咁我應唔應該睇下精神科

我會建議見左社工先,傾下計
利申:絕非所有社工都是社蓄,當然,搵到好嘅社工,好似抽獎咁
我以往經驗唔好,d仆街醫生唔會理你生死,一味派重藥,正所謂心病還需心藥醫

個人認為10個社工有11個都係廢

好采跟開果個社工真係有heart ,雖然幫助有限

我遇過既多數都係叫我諗野正面d 搵朋友去玩 做自己鐘意既野 之類
我心諗我做到唔洗坐係到同你講野

其實我真係唔明
佢地學過好多方法去做
但聽你咁講,佢地同個普通人叫你唔好唔開心咁有咩分別

個社工有冇同你開case??
如果佢係知道你有情緒病,應該會同你做一d talk therapy, 唔會比廢suggestion
同埋去番同精神健康有關既機構去見社工比較好,佢地呢方面比較專業,會識做therapy. 如果唔鐘意社工可以叫佢refer 你去見輔導員,或者自己揾輔導員
你會想家人或者身邊哦朋友點對你
成日睇啲page都話講加油嗰啲其實冇用
但我又好想同身邊如果有抑鬱嘅朋友分擔下佢地

最緊係將心比己,唔好講野hurt到對方就ok,琴日我先比frd hurt完佢話我自殘不如捐血,之後我睇到之後勁嬲

如果咁講法,同抑鬱症病人講笑係咪不智?
你fd係mean鳩你定點?
我2021歲生日都係青山過😭
黎m係咪突然容易

我覺得係,會好撚燥瘋狂屌9人諗野負面啲唔知關唔關事

咁識你既人係咪全部都好就你

我都數只會屌9我媽,唔會係朋友面前發癲
所以我好錫我媽佢好就我

屌咁我都似有病喎 我老母講一句野已經可以trigger到我屌9佢
我以前返學都俾人bully過,仲係因爲一個我好錫既朋友,我俾人bully既時候佢一句聲都冇出過,我嗰陣返屋企日日喊,都諗過自殺算,好彩又冇膽,嗰陣都好想彩精神科,但又知屋企人知道會話,最後自己忍就挨過左,依家就算過左幾年我都係好憎嗰啲人,條刺好似會永遠係度咁

我同你一樣 但可能比人bully嘅情況仲嚴重仲誇張
我同樓主差唔多 但我未去到真正行動去自殺 冇咁嘅勇氣 同未嚴重到入精神病房
中一比人bully 到7年後都係忘記唔到 永遠有條刺 曾經好想殺左佢地 我唔敢再識朋友 唔敢信人 好驚見到人
我除左抑鬱外 我有埋創傷後遺症 社交恐懼 少少思覺失調 但我冇再食藥睇醫生了 想靠自己 靠緊男朋友帶我走出陰影 覺得食藥冇乜用

我見到我自己
絲打 真心求教
請問係你自願入 定係俾人逼入去?
其實我重有好多問題 希望唔好煩到你

3次都自願,因為個醫生大我話唔自願就from123見法官

姐係點?唔係好明白 個醫生診斷完發現你有需要 就會要求你入?

係,from123即係強制要你入然後見法官判你入去幾耐

咁第二三次都係你自己入去?
其實我屋企人都有個有情緒病 睇過醫生 證實左 但係佢係其他人面前係無事既 只係屋企人面前先會發好大脾氣 會屌哂全屋人
但係我呀媽堅決唔肯送佢入去 而我同我老豆都懷疑佢本身應該係控制到 只不過係我地面前突登發到咁大
因為佢而家又唔洗返學 又唔洗返工 想問下如果想令佢入去 等佢驚下 有咩辨法?
我知我係有啲仆街 但呢個真係我唯一諗到既辨法去解決佢呢件事

呢位巴打唔好抱住令佢入去等佢驚吓嘅心態
唔係話醫院無用 而係可免則免
我見你話剩係屋企人前先病發咁即係佢其實控制到 如果無出現self-harm 或者自殺 真係用咗其他方法先 如準時食藥 見社工 CP 或者Day hospital
無計可施先好考慮入院
同埋我覺得你作為病人家人真係要support佢
好多時都係因為屋企人嘅抗拒令件事嘅情況愈嚟愈差
要唔要攞住個cam周圍執電池?
我以前返學都俾人bully過,仲係因爲一個我好錫既朋友,我俾人bully既時候佢一句聲都冇出過,我嗰陣返屋企日日喊,都諗過自殺算,好彩又冇膽,嗰陣都好想彩精神科,但又知屋企人知道會話,最後自己忍就挨過左,依家就算過左幾年我都係好憎嗰啲人,條刺好似會永遠係度咁

我同你一樣 但可能比人bully嘅情況仲嚴重仲誇張
我同樓主差唔多 但我未去到真正行動去自殺 冇咁嘅勇氣 同未嚴重到入精神病房
中一比人bully 到7年後都係忘記唔到 永遠有條刺 曾經好想殺左佢地 我唔敢再識朋友 唔敢信人 好驚見到人
我除左抑鬱外 我有埋創傷後遺症 社交恐懼 少少思覺失調 但我冇再食藥睇醫生了 想靠自己 靠緊男朋友帶我走出陰影 覺得食藥冇乜用

我見到我自己

我無食藥好耐,因為食藥仲差過唔食。
但係你講果啲後遺症,我而家都仲有(OK嚴重)
朝早有得耍太極
樓主有冇拍過拖?
e家有冇男朋友
女患者可能可以靠個男朋友 從而走出陰影 醫番好心靈上既創傷 咁男人靠什麼
加油 樓主
我成個家族都有精神病遺傳 有兩個屋企人自殺 你一定要加油 病發時候諗下你重視既人
我都入過 仲未確診咩病 不過當時有妄想同幻覺

好大機會係schizophrenia

啲醫生係唔係都寫schizophrenia
認識左你好多
識唔識達哥?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞