入過4次精神科病房,你問我答

866 回覆
40 Like 3 Dislike
我想問下心理醫生報告如果寫衰咗係咪都要入青山? 定係強逼退學之類

中學嗰陣畀人恰到上心口
忍唔L住將佢個書包D野打到爛曬
之後學校叫我暫時停學搵心理醫生寫報告
寫完份報告先有得返學 話我係一時衝動唔係 躁狂症

咁如果佢真係寫衰咗我係咪我都收皮?
Btw 最尾都係賠咗錢

入唔入青山係醫生決定,當然都好睇cp。
又唔會強逼退學。嗰陣學校好尊重我醫生決定。

btw其實我依定都係休學未正式退學。
搵到工先真退。
我想問下心理醫生報告如果寫衰咗係咪都要入青山? 定係強逼退學之類

中學嗰陣畀人恰到上心口

Btw 最尾都係賠咗錢

第一次搵個個醫生好似唔係好想聽我講野
啱啱食飯時間 話叫我組織下先好同我傾
結果我老母覺得唔對路搵咗第二個醫生驚呢個醫生寫衰咗

第二個醫生就寫完封信畀我之後竟然叫我覆診
學校問我點解唔覆診 我就話那有錢你老母( 啲錢你畀呀)
之後就冇嘢發生

不過你確定中學都未讀完就出嚟做嘢?
自己IVE 仔讀game software development
programing 面試試嗰陣quiz唔夠人哋高分
念住轉行做硬件
幾間大公司面完試都係叫我等HR ( 即係唔請
都唔知係唔係我唔係讀嗰本科

所以我覺得最好至少都讀完中六
得中三好以好少工得 中六起馬有機會做文員仔
自己諗

中學嗰陣畀人恰到上心口

Btw 最尾都係賠咗錢

之後就冇嘢發生

自己IVE 仔讀game software development
念住轉行做硬件

自己諗

根本讀唔到。一返學就入院請假都請哂啲日數。
唔通真係年年retake咩。
btw,我係中五。
想問有冇人係入去坐冤獄㗎
我不嬲對護士郁手郁腳逼人食藥好反感
同埋點解啲醫生可以講得出咩唔入就等見官強制form123入院
我覺得好唔人道呀

有時好驚去睇左精神科醫生會比人強制簽紙入院
有冇自殺念頭就個個都試過有㗎啦
係咪應該唔好同醫生誠實

有,識得有個只係坐係高既地方吹風就比人當跳樓自殺比人報驚。入去住左個幾月冇藥食冇抑鬱乜都冇。真係好橙。

中學嗰陣畀人恰到上心口

Btw 最尾都係賠咗錢

之後就冇嘢發生

念住轉行做硬件

自己諗

btw,我係中五。

retake左一年。因為入左E2
有焦慮症嗰位朋友就係 停學一年
考咗dsc兩次
都係入唔到大學
同我一樣做Ive仔
仲要讀埋第一年開嘅科唔知有冇人認受
不過你吹佢唔脹佢老豆有錢 淨係坐喺度都有成四五萬收入

講開又講我DSE 四條1 一個2
基礎文憑讀上去高級文憑
咪又係咁讀

不過如果真係冇乜朋友真係麻煩啲
個陣都係靠自己同Google 都有幾個同學玩得埋
有壓力就睇YouTube 網友整嗰啲低能動畫
真心戇鳩又好笑

真係睇你想將來做乜嘢 未讀完中六冇考DSE
咁你可以行嘅路就少咗一半
其實你話搵工麥當勞一定請啦
問題你想唔想一世都係做呢啲工
我老母打死都話要我做文職
唔使客行企企咁辛苦
如果唔係當初去睇急症就唔會今時今日咁
好憎我自己點解咁少野咁上心搞到抑鬱
仲搞到要retake一年
望住啲frd下星期就畢業我覺得好痛苦。
如果唔入E2就唔會retake就可以同佢地一齊畢業
我真係好憎我自己
得中五學歷乜都冇同廢人有乜分別
成世人真係要係青山過?
我真係好想死。我驚我好快要入返去。
點算
好啦,我嗡完。
佢地點bully你?
我真係好憎我自己
成世人真係要係青山過?
點算
好啦,我嗡完。

一睇左醫生=一世背負住有病呢個事實(負累),一樣做咩都唔成功,惡性循環

p.s講緊自己
佢地點bully你?

請追post
我真係好憎我自己
成世人真係要係青山過?
點算
好啦,我嗡完。

一睇左醫生=一世背負住有病呢個事實(負累),一樣做咩都唔成功,惡性循環

p.s講緊自己

我覺得我自己係負累,累人累物。
我當初唔睇醫生就唔會咁。
如果大家見唔到我fb page有update就可能已經。。
做乜重唔訓覺
做乜重唔訓覺

訓唔到。
做乜重唔訓覺

訓唔到。

諗緊點死最爽快。
我真係好憎我自己
成世人真係要係青山過?
點算
好啦,我嗡完。

p.s講緊自己

我覺得我自己係負累,累人累物。
我當初唔睇醫生就唔會咁。
如果大家見唔到我fb page有update就可能已經。。

你咁諗不如讀返書啦 其實retake1-2年好少架咋
Retake 3年嘅大有人在
最重要唔好睇低同放棄自己 當初入院並唔係一個錯誤

我既人生已完。
我一讀返書只會不斷入院。
係佢地累到我咁。
我HD years 3 grad (抄咗一科
遲一年畢我無咩特別感覺
(Hea 多年
有D朋友去讀top up degree

唔知你接受程度點
放鬆D 啦
大把廿歲口靚仔冇言念過將來點啦
香港地有手有腳 再唔得學上面150位......
基本生活到 餓唔死你
又唔洗一下子決定所有野
人冇可能好似打機咁永遠得一個目標(其實正係設計咗得一個方法win game 冇其他方法end game
冇人唔俾你玩其他野 中途轉機
考DSE只不過係一個方便D大路嘅方法

心理病係麻煩D
我老豆成日都話你投胎去李十X咪做二世祖lo
你做咗我個仔就要接受事實

等於係Game唔同職業就唔同玩法一樣
只不過係一個優勢 但唔代表個優勢永遠存在
可以話李十x個仔下一秒破產都得㗎
同樣心理病都係一樣 呢個時候你影響緊你
唔代表永遠影響你

畀啲信心自己搵一個目標
起馬你有個動力繼續行落去
諗嘢唔使咁負面 你唔諗野時間都係咁過
冷靜下
其實點解唔轉校?
Bully 呢個問题真係要了理自己嘅弱點先解決到
真心Bully 人地 好多人衰貪玩 唔係真心玩9u
其實點解唔轉校?

轉校仲衰,有焦慮症同適應障礙。
你肯post上連登
唔係已經踏出第一步咩? 起馬願意傾訴

咁你係之前一班人Bully你 今年grad
然後E十又有新一班?

中學嗰陣畀人恰到上心口

Btw 最尾都係賠咗錢

之後就冇嘢發生

念住轉行做硬件

自己諗

btw,我係中五。

retake左一年。因為入左E2

中五退學 只計中三學歷
你肯post上連登
唔係已經踏出第一步咩? 起馬願意傾訴

咁你係之前一班人Bully你 今年grad
然後E十又有新一班?

係新一班根本冇frd然後我返左半個學期就不斷入院,半年入3次。每次住個半月。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞