入過4次精神科病房,你問我答

866 回覆
40 Like 3 Dislike
咩事

一開始啱啱抑鬱入e2
之後兩次衰多口嗌生嗌死入左青山
有一次真係自殺食左50粒ssri

死唔去咩
咩自殺不逐都當痴線

死唔去我好清醒咁入R房仲入埋ICU

點解唔跳樓 爽快一點
咁你捱過左定點

不跳樓我怕痛死唔去半身不遂仲慘

隔離post話唔痛
咁多人生活得咁唔愉快 點解唔實行安樂死
可以減輕人口壓力 唔洗咁多人死唔去每日係度受苦

啱呀,聽院友講有人跳樓死唔去下半身廢左要坐一世輪椅都要條友入青山

見過有病人跳樓之後成世都控制唔到大小二便

精神科學護留名
入面既生活係點?

其實入去休養下係幾好,青山有露台又靚
不過多規矩,青山5點45就叫你起身刷牙洗面痴撚線,入面好多野都唔可以帶入去eg刀,膠袋要吉窿等等

等於臭格、坐監規矩
但無嚴格紀律/體能要求
所有一切都係以防止院友自殺為主

例如:
鞋帶、皮帶、一切繩類、長毛巾: 驚吊頸
膠刀、膠叉: 驚傷害自己
鉛筆、原子筆: 驚插頸
眼鏡: 有一定危險性, 夜晚要收起, 日間派發

所有金屬/玻璃製品唔可以留底
湯壼要探病時屋企人喺你面前食
等佢食完你帶走

生果要切定
比把刀佢 或自己帶去即場切都唔ok

唔可以帶電話
話有錄影/錄音功能(所以不能玩手機/上網)
要打電話 用公家電話
尤如電話亭 60人以上 輪候一個有線電話
前面仲有1個職員聽你講乜

病房廁所、浴室
會經常鎖, 指定時間開放
怕你嘔藥/自殺/強迫症全日沖涼
度門只能遮身體中間
頭(肩以上)、腳會被人見到

入病房病人會被搜身
圍幾塊簾 由醫護人員睇住你換衫
話睇下個身/睇有無傷痕

日用品如梘液/洗頭水/漱口水/牙線
要鎖喺一間房 驚你用嚟自殺
指定時間開放
用嘅時候 搵個兜唧少少
(取適量, 不能成支帶出嚟)

平時可携1個袋
裝廁紙/牙刷/牙膏/水樽
夜晚會搜身及搜隨身袋
確保無食物及違禁品先入睡房

全日睇電視 無線
可要求職員轉台 如無人反對
(個電視都搵電視櫃鑲住, 驚危險)

全日喺病房行嚟行去
鎖病房門 驚你偷走
睡房門會銷 免你訓足成日

或可以落樓下做類似監獄期數嘅工作
(例如: 摺file/ 車衣/ 織冷衫 /洗燙(院友私家衣物[類似洗衣店員工)] /便利或小食店[做收銀、點貨簡單工作])

諷刺係竟然有錢收 5-10蚊一就
可返上就/下就/上下就(即全日)
得到嘅錢就用返嚟自助販賣機/
由院友營運便利店 入面嘅日用品..

有啲人會特登由外面(例如院舍)
返入嚟做 洗衣店/便利店/小食店 員工
醫生要求 唔嚟唔撚得

要交醫療費用之餘
(當治療/訓練一部分
會有職員睇住你做, 包全日醫院飯,
但多數都攞咗綜緩/括免)
做全日得$10-20.

死唔去咩
咩自殺不逐都當痴線

點解唔跳樓 爽快一點
咁你捱過左定點

隔離post話唔痛

啱呀,聽院友講有人跳樓死唔去下半身廢左要坐一世輪椅都要條友入青山

精神科學護留名

佢地好低層數跳落去?

我之前接觸過果個係

點解唔跳樓 爽快一點
咁你捱過左定點

隔離post話唔痛

精神科學護留名

佢地好低層數跳落去?

我之前接觸過果個係

唔知識唔識你
入面既生活係點?

不過多規矩,青山5點45就叫你起身刷牙洗面痴撚線,入面好多野都唔可以帶入去eg刀,膠袋要吉窿等等

等於臭格、坐監規矩
但無嚴格紀律/體能要求

例如:

等佢食完你帶走

生果要切定

唔可以帶電話
要打電話 用公家電話

病房廁所、浴室
度門只能遮身體中間

入病房病人會被搜身
話睇下個身/睇有無傷痕

指定時間開放
用嘅時候 搵個兜唧少少

平時可携1個袋
夜晚會搜身及搜隨身袋

全日睇電視 無線

全日喺病房行嚟行去
鎖病房門 驚你偷走

(例如: 摺file/ 車衣/ 織冷衫 /洗燙(院友私家衣物[類似洗衣店員工)] /便利或小食店[做收銀、點貨簡單工作])

醫生要求 唔嚟唔撚得

要交醫療費用之餘
(當治療/訓練一部分
做全日得$10-20.

好詳細
入面既生活係點?

等於臭格、坐監規矩
但無嚴格紀律/體能要求

例如:

等佢食完你帶走

生果要切定

唔可以帶電話
要打電話 用公家電話

病房廁所、浴室
度門只能遮身體中間

入病房病人會被搜身
話睇下個身/睇有無傷痕

指定時間開放
用嘅時候 搵個兜唧少少

平時可携1個袋
夜晚會搜身及搜隨身袋

全日睇電視 無線

全日喺病房行嚟行去
鎖病房門 驚你偷走

醫生要求 唔嚟唔撚得

要交醫療費用之餘
(當治療/訓練一部分
做全日得$10-20.

好詳細

我見到個清單已經想死
入面既生活係點?

等於臭格、坐監規矩
但無嚴格紀律/體能要求

例如:

等佢食完你帶走

生果要切定

唔可以帶電話
要打電話 用公家電話

病房廁所、浴室
度門只能遮身體中間

入病房病人會被搜身
話睇下個身/睇有無傷痕

指定時間開放
用嘅時候 搵個兜唧少少

平時可携1個袋
夜晚會搜身及搜隨身袋

全日睇電視 無線

全日喺病房行嚟行去
鎖病房門 驚你偷走

醫生要求 唔嚟唔撚得

要交醫療費用之餘
(當治療/訓練一部分
做全日得$10-20.

好詳細

我見到個清單已經想死

多規矩到on9
想知你地同ot嘅關係

pish 佢地會點幫你
入面做既職員其實會唔會好危險 俾有病既人傷害 唔係病人本意但係控制唔到自己
有冇入過MAC

你18歲 係住child and adolescence ward?

温書啦 仲上連登

唔通我溫哂又話你知咩

真係溫下書先啦
GAP 同 forensic 都唔識分
有冇入過MAC

你18歲 係住child and adolescence ward?

温書啦 仲上連登

唔通我溫哂又話你知咩

真係溫下書先啦

有冇入過MAC

温書啦 仲上連登

唔通我溫哂又話你知咩

真係溫下書先啦

樓主 以家情況點?
有無準時食藥 同 有無社康跟?

死唔去咩
咩自殺不逐都當痴線

點解唔跳樓 爽快一點
咁你捱過左定點

隔離post話唔痛

精神科學護留名

之前都識咗個男護

温書啦 仲上連登

唔通我溫哂又話你知咩

真係溫下書先啦

樓主 以家情況點?
有無準時食藥 同 有無社康跟?

有呀

死唔去咩
咩自殺不逐都當痴線

點解唔跳樓 爽快一點
咁你捱過左定點

隔離post話唔痛

精神科學護留名

之前都識咗個男護

想知你地同ot嘅關係

pish 佢地會點幫你
入面做既職員其實會唔會好危險 俾有病既人傷害 唔係病人本意但係控制唔到自己

樓豬又唔理我
點解會有病人玩屎?
同埋啲醫生係咪好仆街架
想知你地同ot嘅關係

pish 佢地會點幫你

樓豬又唔理我

冇話點幫
ot咪係病房比下啲小組活我地
想知你地同ot嘅關係

pish 佢地會點幫你

樓豬又唔理我

冇話點幫
ot咪係病房比下啲小組活動我地

點解會有病人玩屎?
同埋啲醫生係咪好仆街架

我都想知
唔係呀,我個醫生好好人
點解會有病人玩屎?
同埋啲醫生係咪好仆街架

我都想知
唔係呀,我個醫生好好人

因為智力有問題(Mentally Retardation)既病人會好似細路仔咁想揾野玩,想要d sensory stimulation
但唔識分咩玩得咩唔玩得
想知你地同ot嘅關係

pish 佢地會點幫你

樓豬又唔理我

冇話點幫

咁做ot 會唔會好危險
想知你地同ot嘅關係

pish 佢地會點幫你

樓豬又唔理我

冇話點幫

咁做ot 會唔會好危險

唔會
如果個病人有on so co唔會比佢上ot比得佢上ot都冇危險性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞