入過4次精神科病房,你問我答

866 回覆
40 Like 3 Dislike
因為想幫下身邊嘅朋友,感謝絲打回覆
介唔介意講下點解醫生要你入院 或者自殘/自殺諗法/行動去到一個咩程度先會要你入?
同埋OD嗰次你係俾人發現左送入院定點
唔該哂絲打回答

冇話咩程度佢話要你入就要入
我嗰次係OD完唔舒服講比屋企人知
諗起都on9

即係你本身唔係諗住死?
3次青山,1次E2

我地支持你
係唔係見醫生果陣答「曾經有過自殺念頭」就有機會被自願入院?
準備睇政府醫生但唔想入院,打算死都唔講有諗過
你對病發果陣做過果d野有冇記憶架?定係會唔記得?
第一次病發係幾時?又點知自己有哩個病?
加油樓主!有冇睇過一念無明?
食藥真係有用?
我見d人食完藥反而變得差左咁 講野愈黎愈慢 又呆
介唔介意講下點解醫生要你入院 或者自殘/自殺諗法/行動去到一個咩程度先會要你入?
同埋OD嗰次你係俾人發現左送入院定點
唔該哂絲打回答

冇話咩程度佢話要你入就要入
我嗰次係OD完唔舒服講比屋企人知
諗起都on9

即係你本身唔係諗住死?
同埋佢唔係會收哂你機架咩 點解可以喺探病時間用?
點解會俾人bully?有冇同老師反映?
我哥有個中學同學
以前成日黎玩.果時好多GAME同SONG都係佢介紹
聽阿哥講佢家庭同工作原因
已經有中度思覺失調.已經失去工作能力同成日叫人幫佢報警
聽完覺我覺得好難受. 壓力大真係搞到人都癲
樓主對自己將來有咩計劃/夢想?
覺得自己有情緒同精神問題千其唔好扼自己 覺得冇問題 有好多時候準早發現醫翻好機會大好多
樓主係咪處
仲有冇電擊治療
點解比人bully?
有冇拍過拖?
點解比人bully?
有冇拍過拖?

同問
點解比人bully?
有冇拍過拖?

同問

係因為性格問題?樣問題?身型問題?
定純粹覺得你好恰?

樓主係咪食完藥會抗奮可以唔洗訓教?
絲打努力啊,一齊捱過
記得有人同你一齊努力緊

利申 depression + 思覺失調
我成日都有幻聽同會自殘
又會無啦啦頹 喊 大叫
會成日無胃口
咁我應唔應該睇下精神科

我會建議見左社工先,傾下計
利申:絕非所有社工都是社蓄,當然,搵到好嘅社工,好似抽獎咁
我以往經驗唔好,d仆街醫生唔會理你生死,一味派重藥,正所謂心病還需心藥醫

個人認為10個社工有11個都係廢

好采跟開果個社工真係有heart ,雖然幫助有限

我遇過既多數都係叫我諗野正面d 搵朋友去玩 做自己鐘意既野 之類
我心諗我做到唔洗坐係到同你講野

好彩之前中學識到啲好到爆既社工,關係好到朋友咁,真係唔知自己前世做左咩好事
樓主加油
入返去啦 出黎害人
入返去啦 出黎害人

走啦你 嘈撚住哂
樓主病發個陣係諗緊啲咩?有咩幻覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞