入過4次精神科病房,你問我答

866 回覆
40 Like 3 Dislike
想知你地同ot嘅關係

pish 佢地會點幫你
入面做既職員其實會唔會好危險 俾有病既人傷害 唔係病人本意但係控制唔到自己

樓豬又唔理我

冇話點幫
ot咪係病房比下啲小組活動我地

咁做ot 會唔會好危險

唔會
如果個病人有on so co唔會比佢上ot比得佢上ot都冇危險性

Psy OT好輕鬆(應該係)
好多時帶下活動
同病人睇下電影睇下報紙又一日
你地因為咩事痴左?在下因為樣衰比社會搞到痴撚左線

same

pish 佢地會點幫你
入面做既職員其實會唔會好危險 俾有病既人傷害 唔係病人本意但係控制唔到自己

樓豬又唔理我

冇話點幫

咁做ot 會唔會好危險

唔會
如果個病人有on so co唔會比佢上ot比得佢上ot都冇危險性

好多時帶下活動

樓主幾歲
樓主幾歲

入面既生活係點?

其實入去休養下係幾好,青山有露台又靚
不過多規矩,青山5點45就叫你起身刷牙洗面痴撚線,入面好多野都唔可以帶入去eg刀,膠袋要吉窿等等

等於臭格、坐監規矩
但無嚴格紀律/體能要求
所有一切都係以防止院友自殺為主

例如:
鞋帶、皮帶、一切繩類、長毛巾: 驚吊頸
膠刀、膠叉: 驚傷害自己
鉛筆、原子筆: 驚插頸
眼鏡: 有一定危險性, 夜晚要收起, 日間派發

所有金屬/玻璃製品唔可以留底
湯壼要探病時屋企人喺你面前食
等佢食完你帶走

生果要切定
比把刀佢 或自己帶去即場切都唔ok

唔可以帶電話
話有錄影/錄音功能(所以不能玩手機/上網)
要打電話 用公家電話
尤如電話亭 60人以上 輪候一個有線電話
前面仲有1個職員聽你講乜

病房廁所、浴室
會經常鎖, 指定時間開放
怕你嘔藥/自殺/強迫症全日沖涼
度門只能遮身體中間
頭(肩以上)、腳會被人見到

入病房病人會被搜身
圍幾塊簾 由醫護人員睇住你換衫
話睇下個身/睇有無傷痕

日用品如梘液/洗頭水/漱口水/牙線
要鎖喺一間房 驚你用嚟自殺
指定時間開放
用嘅時候 搵個兜唧少少
(取適量, 不能成支帶出嚟)

平時可携1個袋
裝廁紙/牙刷/牙膏/水樽
夜晚會搜身及搜隨身袋
確保無食物及違禁品先入睡房

全日睇電視 無線
可要求職員轉台 如無人反對
(個電視都搵電視櫃鑲住, 驚危險)

全日喺病房行嚟行去
鎖病房門 驚你偷走
睡房門會銷 免你訓足成日

或可以落樓下做類似監獄期數嘅工作
(例如: 摺file/ 車衣/ 織冷衫 /洗燙(院友私家衣物[類似洗衣店員工)] /便利或小食店[做收銀、點貨簡單工作])

諷刺係竟然有錢收 5-10蚊一就
可返上就/下就/上下就(即全日)
得到嘅錢就用返嚟自助販賣機/
由院友營運便利店 入面嘅日用品..

有啲人會特登由外面(例如院舍)
返入嚟做 洗衣店/便利店/小食店 員工
醫生要求 唔嚟唔撚得

要交醫療費用之餘
(當治療/訓練一部分
會有職員睇住你做, 包全日醫院飯,
但多數都攞咗綜緩/括免)
做全日得$10-20.

好詳細

我見到個清單已經想死

多規矩到on9

講漏 仲有派飯、生果、奶
都要好似監犯咁要排隊 有排先有得食
除非係行唔郁嘅阿婆阿伯

咁有犯法同精神病發其實有咩分別
只係紀律性無咁嚴謹同無體能要求
而住精神病院仲等同一般公立醫院收費
會比張單你同屋企人找數

其間就算1星期(甚或好似有長達1個月)
先見醫生1次
或心理學家放假
個病人只在病房睇電視 唔知等乜
都要收$68
(請問睇電視 有咩治療效用?)

不如精神病院同監獄睇齊
免費啦

唔知張超雄/病人組織/左膠/大愛
有咩睇法
先唔講人手不足
病人等見醫生太耐/並非日日醫生巡房
心理學家放假唔會安排頂替

究竟精神病院監獄式管理
係執行上較容易 定真係有需要?
將有自殺同無自殺傾向病人囚禁埋一齊
對治療有何幫助及起到乜嘢化學作用??
真係好撚勞氣
絲打好慘
希望冇人會再bully你 欺凌者真係仆街死
我都試過入精神病院 不過係醫院唔係青山
比人綁住手腳被迫打針
我記得我係14歲果陣就睇精神科食藥
而家20 停左藥兩年
但係最近因為一d事好唔開心 又有返自殺既念頭
唉 做人好難
希望你會活得好過我
絲打好慘
希望冇人會再bully你 欺凌者真係仆街死
我都試過入精神病院 不過係醫院唔係青山
比人綁住手腳被迫打針
我記得我係14歲果陣就睇精神科食藥
而家20 停左藥兩年
但係最近因為一d事好唔開心 又有返自殺既念頭
唉 做人好難
希望你會活得好過我

絲打 我都有自殺念頭...
我不斷試不同方法...
但始終係快斷氣嘅時候... 就會收手....
原來有咁多人.. 都生活得咁辛苦...

係 生活有好多問題我解決唔到
同埋我唔想面對
但係死左好似對唔住所有我認識既人
好似我老公咁
當年佢叫我同佢一齊,叫我為佢而活
如果無佢我真係已經幾年前死左
但係而家我同佢都面對緊困難
前幾日佢講悔氣說話
令我好想放棄
其實我想同大家講一個事實。

食藥係一個惡性循環。

永遠都唔會好,因為依賴。(唔好信醫生!因為佢有利益)

依啲問題,亦可以從你嘅生活開始。

只可以講大家嘅「抵抗能力」比一般人差。

我而家有啲唔好心嘅嘢,我個身體好似窒息咁,好緊。

諗野會諗埋一面,會成日喊,見到唔識嘅人,會panic。

但係我強迫自己去做運動,個感覺好咗。

我以前有時間,經常做運動,就算有啲乜嘢問題,「抵抗能力」好,都可易過。

(因為轉工)個運動cycle一改,無做運動,「抵抗能力」差,就沉淪。
想知你地同ot嘅關係

pish 佢地會點幫你

樓豬又唔理我

冇話點幫

咁做ot 會唔會好危險

唔會

想問下咩係on so co
呢個post充滿負能量

pish 佢地會點幫你

樓豬又唔理我

冇話點幫

咁做ot 會唔會好危險

唔會

好多時帶下活動

女朋友出緊精神個邊既實習 佢話好難好chur

pish 佢地會點幫你

樓豬又唔理我

冇話點幫

咁做ot 會唔會好危險

唔會

好多時帶下活動

女朋友出緊精神個邊既實習 佢話好難好chur

多野記多野背
想知你地同ot嘅關係

pish 佢地會點幫你

樓豬又唔理我

冇話點幫

咁做ot 會唔會好危險

唔會

想問下咩係on so co

suicidal observation
close observation
曾經都有段時間無咩朋友, 咩都無動力, 日日黑口黑面, 溫唔到書, 大壓力到係屋企大叫, 但係我其實方面正正常常, 諗過去睇醫生, 但係我咁一般黎講咁正常又覺得醫生唔會信我depression, 當我講大話呃佢

其實depression係點診斷, 我講幾句唔開心佢就信我?
呢個post充滿負能量

你收錢出post 好正能量喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞