入過4次精神科病房,你問我答

866 回覆
40 Like 3 Dislike
加油樓主
加油樓主

btw,你係職員定院友

小職員一個

E2?

好驚
btw勿相認

好想知E.Lai有冇玩連登
有我就仆街了

如果你係E2既職員就好易做到你係邊個

做佢啦嚇鳩人低b仔

覆診爆9佢連登名

唔係 放心啦 我唔識你你都唔會識我
我只不過係醫院其中一個識下啲醫生既職員仔!

E2?

好驚
btw勿相認

有我就仆街了

做佢啦嚇鳩人低b仔

覆診爆9佢連登名

好啦。
btw唔好爆比E.lai知

E2?

好驚
btw勿相認

有我就仆街了

做佢啦嚇鳩人低b仔

覆診爆9佢連登名

好啦。

唔會真心祝你早日康復!

有我就仆街了

做佢啦嚇鳩人低b仔

覆診爆9佢連登名

好啦。

唔會真心祝你早日康復!

thx巴打

有我就仆街了

做佢啦嚇鳩人低b仔

覆診爆9佢連登名

好啦。

唔會真心祝你早日康復!

thx巴打

做佢啦嚇鳩人低b仔

覆診爆9佢連登名

好啦。

唔會真心祝你早日康復!

thx巴打

btw,你覺得E.lai點

做佢啦嚇鳩人低b仔

覆診爆9佢連登名

好啦。

唔會真心祝你早日康復!

thx巴打

我唔識佢

好啦。

唔會真心祝你早日康復!

thx巴打

我唔識佢

加油樓主
我媽都有抑鬱
日日要食安眠藥先訓到
其實家人見到禁好痛苦
香港人真係好易有精神病
加油樓主
我媽都有抑鬱
日日要食安眠藥先訓到
其實家人見到禁好痛苦
香港人真係好易有精神病

香港根本就係一個大型既精神病院隨時爆
香港人日日壓力咁大咁chur想冇精神病都好難
有冇睇一念無明?
有冇睇一念無明?

我真係好想知係咪會復發
有個中學同學拍咗拖都係咁 咁上下會有少少返發
但好似係初步好容易用其他方法去分散注意力令到冇發病
佢好似係抑鬱症

另一個朋友好似係焦慮症
冇返咗學成年 話一諗野就會諗太多
有次問佢將來諗住點樣就好似好大壓力
好似又想番發咁

但我硬係覺得係心態問題
我覺得如果唔係家族性遺傳嘅話其實真係自己問題 唔識用方法去面對問題

不過運動真心有用
佢哋兩個都有做運動
而且情緒真係好咗好多

至少我以前(做運動一日要瞓成十幾個鐘
至少我以前唔做運動一日要訓十幾個鐘
而家瞓七八個鐘就夠
經常自責, 後悔講錯野/做錯, 繼而勁唔開心,
自己一個會自言自語, 甚至大叫

哩 d人係咪夠哂資格入院

唔係有自殺危機先要架咩

問題就得。

Thanks sis
你會同醫生講哂你既情況?會唔會瞞d咁
Sorry呀我知我好多間野

有時佢問我有冇想死有我會話冇免得佢要我入返去,我只會瞞依啲

唔該曬絲打 唉屌都唔知講唔講哂好
絲打
有咩係到同成班巴打傾啦
一定有人陪你
你玩結他係自己玩定真係去學?
經常自責, 後悔講錯野/做錯, 繼而勁唔開心,
自己一個會自言自語, 甚至大叫

哩 d人係咪夠哂資格入院

唔係有自殺危機先要架咩

問題就得。

Thanks sis
你會同醫生講哂你既情況?會唔會瞞d咁
Sorry呀我知我好多間野

有時佢問我有冇想死有我會話冇免得佢要我入返去,我只會瞞依啲

唔該曬絲打 唉屌都唔知講唔講哂好

入去主要係安全考慮
會唔會傷害他人or自己
會唔會影響社會安寧
如果唔想入去既答呢兩種問題要注意下
btw如果真係好唔掂既入去唔係最差既事
比做傻事好
上網睇過一段片
片中主角打比當曰bully佢的果個人, 事隔好多年, 佢好認真同果個人講番自己當時的感受, 同埋問佢點解。欺凌者表示已經沒有太大印象, 相信應該係just for fun, 無太大惡意。而當下的佢地已經係成熟的大人, 談吐處事已經大大不同, 欺凌者亦即時深切道歉。雖然欺凌一事已成過去, 不能改變, 但片中主角終於釋懷, 放下了過去。
呢件事入面睇到, 其實被欺凌者/病人, 需要的也許並不是治療和安慰, 而是一份勇氣去面對自己的過去。而呢份的勇氣, 旁人雖然可以鼓勵到你, 但最後一步靠的始終是自己。
而對於自殺的人, 自殺的勇氣往往是大於生存的本能。我亦曾經站在過天台的邊緣, 但我跳不下去, 我有點害怕, 但同時亦覺得 "我仲未玩夠", 有太多的事情我還未有試過, 跳傘, 衝浪, 等等。還死掂死, 倒不如玩哂先再死。但正因為這個過程會令你學習面對自己, 漸漸便會搵到留下的原因。

有勇氣自殺, 代表著有更大勇氣生存。
你, 可以救到自己。

面對你的過去吧
甘你幾時再入番去
其實係入面每日既生活係點
有咩做
五點九起身刷牙你講左
之後成日點過?

7:00食藥食早餐
8:30食零食
8:45做早操
9:00澡涼/上ot
跟住hea到12點食飯
12:30左右訓晏教訓到1點30左右
跟住又hea到2:30
最開心既時間探病,2:30到4:30
hea到6點食飯
6:45出露台個廳清潔
7:00睇錦繡未央睇到7:30
7點45左右食藥
8點入房
8:00至9:30探房
之後訓教

如有錯漏請補充

9點半就要訓

其實可以同其他院友傾計最多傾到10點
如果呀主係看夜冇人敢傾

咁如果係例如0900-1200或者1630-1800呢啲hea既時間
同院友傾計得唔得?
定係佢會驚你地影響到其他人病情唔俾講野?
如果去私家睇唔知收費幾多,我想比人知,如果係睇cp唔知會唔會又會留底,影響到工作
如果去私家睇唔知收費幾多,我想比人知,如果係睇cp唔知會唔會又會留底,影響到工作

你驚貴不如睇政府,其實政府唔差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞