入過4次精神科病房,你問我答

866 回覆
40 Like 3 Dislike

冇。

之前做宿舍個陣有個仔成日都入去,出返黎無耐無入返去,睇佢好enjoy係病房......

痴線

不過可能對於自閉症既人黎講個度反而更令佢地安心

又啱既,起碼有同路人同佢傾下計

入面啲真係好識開解人,但係唔明點解佢地會有病

能醫不自醫

住左3星期醫院,未確診咩病,但我覺得係思覺失調,
以為自己要成佛打救世人

會唔會係妄想症?
以為自己要成佛打救世人

會唔會係妄想症?

唔知,我之前開左個POST,就係我病發果段時間開,
以為自己睇到平行宇宙,就開始研究科學同佛教,
最後仲以為自己成佛

可能真係妄想症
btw,啲醫生廢
以為自己要成佛打救世人

會唔會係妄想症?

最後仲以為自己成佛

睇落同中出羊子差唔多啫
作為一個精神病者fd,實在頂唔順佢太多次嘅病發,每次都要安慰佢,就佢,幫佢(有時仲要比佢鬧返轉頭
雖然明佢係有病要體諒,但係一直都係咁,本人都好大壓力
佢俾人就得多又養左個公主病出黎,宜家對住佢真係好辛苦
幫左佢咁多年,忍耐左咁多年,我都已經頂唔順啦!
絲打真係要好好珍惜身邊肯幫你嘅朋友!
以為自己要成佛打救世人

會唔會係妄想症?

最後仲以為自己成佛

睇落同中出羊子差唔多啫

我FD當年思覺失調,

佢話聽到D雀仔同佢講野,又問我覺唔覺耶穌好偉大(佢冇信教)
以為自己要成佛打救世人

會唔會係妄想症?

最後仲以為自己成佛

睇落同中出羊子差唔多啫

我FD當年思覺失調,

我都冇信教,但果排突然信左佛教,又聽到"神"同我講野(幻聽)
總之好唔正常咁

反來佢幻想左個唔存在既小學同學出黎,然後返左間中學度(畢業左差唔多7,8年),搞到要call白車
以為自己要成佛打救世人

會唔會係妄想症?

最後仲以為自己成佛

睇落同中出羊子差唔多啫

我FD當年思覺失調,

我都冇信教,但果排突然信左佛教,又聽到"神"同我講野(幻聽)
總之好唔正常咁

後來佢幻想左個唔存在既小學同學出黎,然後返左間中學度(畢業左差唔多7,8年),搞到要call白車
咁多人俾人欺凌過呀
我都試過俾人玩咗兩年
俾人踩書包呀 塞垃圾入櫃桶呀 打呀咁
最後唔知點解有一日有勇氣追撚住一條友嚟打
之後俾人記過
之後中三轉撚咗校就無嘢啦

學校啲老師乜都唔會理 唔會幫你
佢地只係唔想拿屎上身
真係好撚仆街

有排都好憎個班同學
不過早排係街撞到個帶頭搞鳩我嘅人
件事十年八年前都嚟緊

巴打我好明
佢地真係好撚無聊
少少野笑足你幾年一見面就拎黎講
嗰陣我整親腳冇得上pe堂又笑
之後夜晚我係我媽面前大喊話唔想返學
其實我覺得我好早就有抑鬱係遲左睇醫生
同老師投訴係唔會理,就算理話完啲同學就只會變本加厲,話你係報串狗
所以我嗰陣都好憎返學
成日係度諗我到底做錯左啲咩點解要咁對我
btw,我知我學校既人有上連登
係呀我話緊你地呀
嗰次係我投訴你地。係你地搞到我今時今日咁。

可能男女唔同 個時我俾人玩到吐口水同玩尿
諗返都覺得誇張 點解自己可以忍咁耐先爆
真係膽小如鼠 好無尊嚴
個排都有諗過殺撚咗佢哋
其他同學真係扮睇唔到架咋
個陣都有個會同我傾下計
不過次次出事佢都係詐唔知咁

將心比己 如果我自己無經歷過依啲嘢
我遇到依啲情況都未必敢出手幫人
唉 邊個唔驚自己俾人打埋一份
騎劫左樓主個post
樓主可以FB拍片,彈結他?
淨係聲帶都好

冇。

之前做宿舍個陣有個仔成日都入去,出返黎無耐無入返去,睇佢好enjoy係病房......

痴線

能醫不自醫

可能係入面大家知大家咩事
不過一出返去跟唔到個節奏就
以為自己要成佛打救世人

會唔會係妄想症?

最後仲以為自己成佛

睇落同中出羊子差唔多啫

我FD當年思覺失調,

總之好唔正常咁

反來佢幻想左個唔存在既小學同學出黎,然後返左間中學度(畢業左差唔多7,8年),搞到要call白車

佢都好嚴重喎,我係以為自己成佛,要拋棄"五蘊"(身體感覺),
跟住手腳抽根CALL白車,最後又係醫院打人,送左入精神病院

佢入左去,我地個個星期買埋野食去探佢,佢好開心(出邊d野好食d)

出返黎之後,幾個月之後,另一個fd同我講佢有d唔妥,叫我得閒陪下佢,

第二日我出去同佢食飯,過多日就收到電話,佢跳左落樓,走左
騎劫左樓主個post
樓主可以FB拍片,彈結他?
淨係聲帶都好

不了

痴線

能醫不自醫

又啱

痴線

能醫不自醫

又啱

呢個社會唔病都逼到病,唉
以為自己要成佛打救世人

會唔會係妄想症?

最後仲以為自己成佛

睇落同中出羊子差唔多啫

我FD當年思覺失調,

總之好唔正常咁

佢都好嚴重喎,我係以為自己成佛,要拋棄"五蘊"(身體感覺),
跟住手腳抽根CALL白車,最後又係醫院打人,送左入精神病院

佢入左去,我地個個星期買埋野食去探佢,佢好開心(出邊d野好食d)

出返黎之後,幾個月之後,另一個fd同我講佢有d唔妥,叫我得閒陪下佢,

第二日我出去同佢食飯,過多日就收到電話,佢跳左落樓,走左

RIP..有呢D病真係手尾好長,要小心自己精神健康,後果可以好嚴重..

佢成日俾好大壓力自己,想上位,幾多歲前搵到幾錢,自尊心又強,怕人睇唔起自己

以前中學一齊狂打機,佢後來對打機冇晒興趣,

我自己覺得佢就係冇晒地方搵到成功感,最後鑽牛角尖,行錯路
樓主同我拍拖ok?
樓主同我拍拖ok?

你確定?
btw,不了
點解會痴左孖根
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞