[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#15

1001 回覆
21 Like 9 Dislike
移民前想學多個技能
有咩好機構好課程去學小小基本野?
Thanks
你大約幾時會走

睇返時間

不過課程黎講

香港,真係無咩好

如果短黎講 真係直接去速剪見工

既有落手實戰既經驗
而且最快最有效
因為平常都有d 係咩都唔識就走去上佢個 幾日堂

雖然剪出黎就一定爭d

但起碼落手遇到既問題 我都可以答到你

概念既野 靠圖靠文字或我拍片send 比你 講你聽點解決都可以既

近期我都聽講有d 類似興趣班都你呢類情況

可以去搵下
預計年尾
依家上緊個IT post dip course
六月完
同埋本身有份正職
所以難去速剪見工
始終最後呢幾個月都仲想盡量賺多兩錢帶去旁身
點解香港冇日本個啲瀏海放題 一個月任剪前蔭個啲
咁你要上網搵下

因為我知近期有d 髮型師係咁樣開班既

類似興趣班,for多個技能咁
thanks a lot 🙏
咁係 chemical,電損

呢d 情形 只可以靠等佢自己好

或者你可以買 root supli 果個treatment 可以搽頭皮既試試

或者d 偏方 好多年前d 人 電損 有人話敷牛奶

但因為我好少發生呢類野 加上本身我唔係用落藥水時方式。。 所以無咩試過用呢d 偏方
係啊 留左成年既頭髮一嘢剪到膊頭

岩先洗完頭逗住佢向內吹係好啲
希望佢快啲長翻
我之前都睇過日本有咁做

我本身都好鐘意剪陰

但我想問
咩價錢你覺得合理

其實一個月 最盡都係剪兩次?
單次收費黎講 50~100 又有d 無謂同有人覺得貴

有時我剪開果d 客 陪朋友黎 我見佢長,都free 幫佢剪 舉手之勞

如果我自己個人黎講

因為佢係一個舉手之勞 又好難可以直接當收費咁收

但如果你想靚 我又覺得真係再重新洗頭先剪個陰會比較好

而且真係有d 陰,唔洗係剪唔到

假設佢唔洗 剪好個陰 但你見到佢無夾頭

我又會好想幫佢夾返靚

咁同一個正常既洗吹set 又差唔多

但你洗吹set 單次當你平極都180

有好多人都可能會覺得貴

我都有諗過

然後就 ... 無然後
佢過唔曬膊果個長度,係一定要吹,同埋惡搞

比個小建議你

逗黎吹,或吹頭時 輕輕打側個頭

唔好比吹完既頭髮 直接落膊

同埋到吹個尾果隻屈既時侯 教返細風細熱溫柔吹
$50-100我都覺得ok
我諗啲人淨係剪陰都會好似去速剪咁洗完頭先黎掛
巴打而家個陰唔知點解變到一條條一束束咁,睇落好塔
想問有乜解決方法,已經轉左好多隻洗頭水
如果去電左個陰有冇得諗
Revlon 2號 Hair spray
Hold力如何?
Thanks 樓主
想問下如果頭髮前陰剪完都向上翹起應該點搞,利申天生頭髮有啲自然捲
所以 好難 香港
有用呀 佢都係塔底

我仲有唔同類型 陰向既片
Ok 因為我本身無話太喜歡特別硬

而且我都唔係好噴
如天生鬈 係要特登分出黎剪短dd 用以cover

咁就會無咁向外翹 通常最常見前頭骨位比較凸既人

或者你試下用風咀吹頭時刻意由上而下
巴打 有冇多啲 man bun 既 ref...
第一頁個張個人覺得麻麻地
巴打有冇tg or ig?
其實紮起曬 係影個feel

所以好多man,bun,既都係直接比相同我傾d 細位

我自己無咩影 但我都有幾個客係剪開呢類

爭在係 佢點紮或者d 細位 (旁邊有無咩短dd,跌返落黎咁

之前有影過 其實係白紙底或好光猛既影,真係無咩特別 所以我後尾無影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞