[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#15

1001 回覆
21 Like 9 Dislike

師傅想問吓點樣先可以剪到瀏海有空氣感,又保持長度 ?
可唔可以推介下有咩電髮髮岩國字臉?
長度,與佢個量感 係分開

係剪既手工 好難同你講到
嚴格剷到好青

中長或,短dd 既上面有電

利申:我都國。。。。
巴打 tg左相比你睇下有無得救
dyson風筒女仔用唔用得過?
上星期四tg左你
想問下有無啲咩打底噴霧推介
當然用得過
過年 無咩點睇,而家即刻睇
你要做咩效果

鬆only,?

鹽水簡單易用
73 side part, 但個陰位落返黎唔蠟哂上去,依隻頭有無名?
Sorry for 1999
半號1.5mm, 1號3mm, 2號6mm ?
同電剷上面既0.8, 1.4, 2有咩分別?
笠咗套後,刀口要點較?
全開 全關即係點?
thanks!
我想問點可以令閪毛順滑D?
應該用邊隻洗閪毛水 & treatment?
直接圖似會好d

因為好個人

所以佢無個名統稱
而且主要靠styling 或有電過去處理

風格唔同

另一款真係gel 曬上去 有幾條落返黎 用手蚊

成個頭下半青位,fade 然後wetlook,向曬後,蚊幾條落黎果d

所以太多種風格 同埋都係因為styling

唔同型號都有唔同既標準
如果0.8-2個款 佢第一個套係3
咁佢應該係3之前 即係2mm

半號 一號果d 常見係barber 果d fade 既效果度

外國好多yter 都係教 無論自剷或fade 既理論

假設 3mm 全開 推出黎接近5~6 睇髮量髮質

有人會問點解唔直接6 因為有開有半開有關

可以用黎執頭骨或色唔靚既地方

常見最普通 係個底一開始用6 全開 起條線先

然後就唔用套 半關 劃條線 再慢慢執上去

文字解釋有限,上yt 睇

而且有好多款同唔同理論,最緊要搵款岩自己既或想要
天生鬈?

因為靠洗護係解決唔到

正常專業用既牌子都ok

如果真係天生鬈既話,果d,就要靠chemical
類似依類,勉強google 到好似叫soft part?
鹽水唔係好傷頭髮? 用得多會禿頭
想請問酸性縮毛矯正係咩黎架
可以改善髮質?
我做左Paimore 大半年 而家都冇咗
依家個頭好毛燥同乾
本身頭髮又同易斷
諗緊做b5/ats/縮毛矯正
有冇啲咩建議?
呢d 郁一郁就會唔同位

吹頭造型前要做得足同好
由其係root,位

都算普遍同常見

soft part 其實都係格硬安落去架啫。。。

1.本身佢髮質點睇都係soft 野

2. 軟貼幼直既感覺都會係soft

3. 佢有返咁上下長度

4. 重點係近root 既styling

btw 成張相既構圖 同埋色tone 同埋model,本身都係正既

但就要考慮會唔會同你諗既最終效果有出入
香港就好鐘意加加減減又拖d 日本既字眼但又好似新說法咁講出黎既

縮毛

即係 同你平時做既野係一樣

天生鬈,然後做chemical

日本既說法係咁

酸性縮毛
可以講緊好多方面

包裹性treatment (巴西等等
咁treatment 類係酸性野 而且佢都係會直既

chemical (上直下鬈電 或者成日講paimore(paimore 只係藥水黎架啫)

將一把原本係天生鬈既頭髮 經過影響頭髮入面既鍵 改變頭髮既原有形態
即係平時既拉直或電鬈

b5
係treatment 係保養品類

而且就咁用膏狀藥水將d 短既頭髮做少少軟化
都可以叫係縮毛

所以 好多種講法或做法

但講到底 都係將條鬈毛 整返直
想問下啲陰俾人剪碎咗可以點算
繼續留長佢 留留下係咪會自己齊返?(絲)
頭髮左右兩邊好蓬 應該undercut鏟青 定係perm down
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞