[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#15

1001 回覆
21 Like 9 Dislike
好難講到幫你剪果個人明

因為都係明就明 唔明就唔明

係追住所有頭骨既重位去剪 拉平成個髮型個重量平均感覺
由厚重 drop 落黎 變到 輕同平既感覺

平既意思(係後面 唔會有舊野凸出黎既感覺

好多野剪 但完全郁唔到長度

由其頭骨大既人

嚴重大的話我會用削刀
如果你有你用開而無事既 我建議你用返你之前既

但如果你而家有既頭髮入面有d 經歷過兩三次到既

你一次過搽 應該第二三次既頭髮有機會出問題

都係果句 第一次 第二次係好大機會無問題
(純粹溫馨提示

我用大牌子多。。唔知算係平貴
paimore shiseido 黑人頭新出 果類part1

shiseido 對天生鬈黎講 ,唔錯

但有隻新藥水 韓國 唔洗check 而且係cmc 底黎
漂過都電得彈 (漂到已經斷或盡既當然唔得

Lacoha
如天生鬈嚴重會溝dd 較強dd 既part 1放20~30min
護理無咩大作用
要夾拉

男短?

識夾都可以變正常順既形

唔會係死直

電前

電既方式同
電後 濕同乾狀態

火山水 但近期無再見過 用過

噴少d 或者簡d 輕d 既

黑人頭牌子果個都soft dd 既
我呢d,係電出黎架。
唔係夾

吹乾gel 野就可以

我係模擬夾果個原理去排同卷

你如果自己夾,要用隻好細隻既直鉗
最特別係夾既過程 我有一邊係就左個頭骨

保留左大部分係全直 就係佢梳向果邊

會無咁厚 比返d 地方頭髮降落
客氣 黑人頭果個的確幾soft,你本身用緊咩牌子

又可以參考下
salon果到叫我做果酸 有用?
無 treatment

就算treatment 類做到直果類

巴西 都好唔關事下 如男短

我以上既方法襟同靚好多
唔係好明個方法
自己可以整定要去SALON整?
有無曲髮夾介紹下
淨係想夾下個尾
thanks!
你自己明 咁自己整都得架
咩都可以自己整架。。。。

爭在靚唔靚 同係咪果回事

同埋會有風險或後尾執手尾既麻煩。。。

正常髮型既野緊係交比salon 整。。
Hairbeauron

長用 必備

唔係就babyliss (純粹多款式 長中細,超短

直夾就gp
去salon點同佢講?
頭髮洗完吹乾就覺得笠
梳頭會有少少灰色類似髮泥嘅嘢黐住梳
平時冇用任何髮泥wax等用品
冇用護髮素
不停轉洗頭水都冇幫助
髮頂顯得好塌
可以點搞?
問題係佢識唔識咁整

就算有好多人比曬相 個師傅都未必明

或者你可以搵你相熟或信得過既師傅

因為呢樣野 未必個個識

只係我之前去上堂學完,我諗諗下男仔用呢個排位 可以做到一種自然既效果

就算一齊上過既朋友 都未必會諗到。。。。

所以我都答你唔到你搵果個識唔識
咁即係話,平常掂到頭髮既多數都係洗頭水?

你係咪返 三行呀 大塵裝修油漆果類既工作?

轉過咩類型既洗頭水

平均轉完係大概咩情形
上過人工既黑色

多數用漂既方式

唔想全漂 可以加退色膏+dd漂

或 用極淺既啡色高雙氧奶,試下就咁推可以去到幾淺

做過黑色果段頭髮 之後都會唔同色

但有用正漂既就會明顯見到有色

但漂左佢日後都會有色差 同新生髮

常見做法 而均勻

成頭漂完,髮尾既部分應該漂完出黎橙橙地

新生髮會金或無咁橙

之後係新生髮比較淺既部分上返隻橙橙地同髮尾差唔多(但要色薄既牌子或好輕微既色素

等佢地上色前個對比無咁大 日後fateout 或再處理無咁煩
無錯 只用洗頭水
返office
用過Botanist/位元堂/海鹽洗頭水
啱啱新轉洗頭水頭兩三日d頭髮好爽
用多幾日打回原形
每兩三日輪住用都係唔得
OK THX
lazulite 綠色

試完再講我聽 持續用返護髮素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞