[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#15

1001 回覆
21 Like 9 Dislike

由其泡泡

如果你自染係買返salon,料 都還好
而家有d 牌子 可以搽埋

如果你有呢個習慣

你搽之前可以dup,低頭 等d 頭髮 垂落然後穿一穿
Thank you巴打
有問題再請教你
Carbon男主角個髮型點吹
想問吓巴打 如果灰色底(唔係太淺嘅灰)直接上粉紅色(pastel pink),出到嚟係咪都係粉紅色?定會變紫色
thanks
完全唔明點解有人搵呢條柒頭剪髮,唔係叫你電就染,喺連登鳩up吓,就拉足幾年客
圖 會方便我d
如果灰底 深色底

正常黎講上唔到粉色
我都有幾多剩剪既客人

都無咩問題。。。 因為我都唔太介意剩係剪

但如果要有變化,而香港又唔係好多人會願意留長或自己好識得點打理,所以先要靠chemical,幫手

好坦白講 我係鐘意剪髮多過chemical 。

雖然我每次都會問有咩野想搞

只係因為想知道個客人心目中有無d 咩預設

而從來都無一定話要整.
同埋我答既心機同時間 遠比黎既人數
我亦唔介意係剩答
你係幼髮質 粗髮質?直鬈?

用排骨刷吹會比較好

同埋佢有d 造型類似有d 濕濕 地咁

你都會想有d 濕濕地咁?
屋企人用過順直 話有d 笠
電咗髮超過一個月 搽護髮素嗰陣想均勻啲 點知搽完發現斷/甩咗四五條頭髮喺手 係咪代表嗰頭好傷?可以做啲咩補救?
拿,咁講

如果你以前係直或幼細軟飯

其實每日代謝自然甩到 3~40零條到

如果鬈左 係有機會藏左係入面 然後經你隻手 搽護髮素時 順返 出左黎

不過如問題持續或有嚴重 可嘗試轉洗護
最幼最軟嗰隻
有乾乾哋嘅建議?
有 鹽水打底吹起

輕輕用排骨梳吹會靚d 同近似d

用tigi 既髮泥(貪佢好搽又唔算硬 但又唔多濕 而且軟身易控制
.ats 有隻髮泥都ok
呢類頭叫咩名 youtube可以點搵
我搵到啦。。。

https://youtu.be/sf270Xh5Yyk

而兩旁會有少少跌落黎既其實 自己可以蚊少少落黎 唔難既。
或者有剪開個師傅都可以問問點處理
都持續咗一段時間 應該換用咩?
lazulite 綠色 試試
之前染頭髮染到甩頭髮 依家無甩但頭髮比較乾旱 有漂過髮(1.2次) 上color幾次 亦有拉直過頭髮 但未斷過髮 頭髮有幾隻色 漂過既金 啡 同埋新生出黎既黑 仲染唔染得 想染番均衡啲色係咪只可以染番深色 想漂
Ching 有冇tg
如果漂得,又想做淺

簡返d 偏暖色

不過最終都要睇漂完出黎可以點做

我諗你其中一節既啡係有次無理d,新生黑色 直接上琴返d 漂

或者漂完真係有好唔勻。
係你想上既隻之前,上一浸 同 最深色果節既tone

turn 返差唔多先再上色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞