[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#15

1001 回覆
21 Like 9 Dislike
想問下如果留長髮想紮manbun
依家正值尷尬期
應該去搵髮型師修剪下 等佢各個位既比例一致
定係唔洗搵髮型師 等個頭慢慢長就得?
最近個頭好痕,主要係個後尾枕,出街就成個頭都好痕,我每日都有Keep住洗頭
想知係咪脫髮先兆已經有用防脫髮洗頭水,可以點做
間唔中洗完頭個洗手盆有成4~5條頭長頭髮捆左係去水位,請問算唔算嚴重
兩樣都得 因為紮

咁點都係剪下會好d

但前題要佢識

其實留長有個方法 係可以令佢無咁凸 同厚

用削刀係某d 厚位或骨位做d 減重或極高層次既野

對留長黎講都爭好遠 長住靚 而且可以好襟好耐
轉 paimore (lazulite綠色

情況應該有好轉
同埋洗完頭要吹乾個頭 平時有無
依家又未夠長紮
Gel又唔知gel咩髮型好

或可以買lebel 隻rootsupli 睇下情況有無好d

畢竟都係曬傷左

或買d for滋潤頭皮既野
(但我會覺得rootsupli 會好d
咁一定要剪會好d
但係咁樣會唔會延長個尷尬期
Sry 禁錯不推文
唔緊

唔會
所以我答你都係要搵個真係識剪既

用削刀 係可以完全唔影響長度

去做到一個去量 同厚重感覺

仲要係 勁有效
只要追住頭骨大凸既地方

而且剪少少面層次
足以令你靚住咁留
去量係For尷尬期唔洗紮 但又好D造型?
如果想做你講既效果
去到Salon點樣同Stylist講?
射射樓豬
留長最常見係

厚,重 一大舊 無層次線條

因為留長就會有呢個問題

用削刀 可以做到最大既layer 角度 同埋完全唔會郁到要留既長度

隨意控制個範圍 (靈活針對厚既地方去做薄)

只要,解決到呢個問題 又唔會郁到你個長度,就已經輕鬆留
或者有冇得搵巴打剪
想問如果染深灰紫 漂完想keep耐啲應該係用鎖色定去黃洗頭水 唔該哂~
其實我唔太識吹頭,通常吹兩吹就算以前個髮型師都話我頭髮好難乾
我之後會嘗試吹乾D架喇
溝好左染髮劑係咪應該放低10分鐘先?次次染出黎效果都比想像中深...要洗一排頭先出番隻想要既色
圓臉既女仔除左負離子電直有咩髮型可以令到塊臉睇落冇咁圓
巴打有冇試過做男仕Highlight
鎖色係keep 色(類似鹼性低d 咁樣既原理

去黃就係想fateout 時唔好咁金黃

我覺得頭髮自然fate out 係靚d 同無咁雜
而且翻手再搞會易d 又靚d

我會簡鎖色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞