[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#15

1001 回覆
21 Like 9 Dislike
係會既

而且 你除左呢個方法之外 另一種就係似過膠果d 包裹性treatment (巴西或kk

有d 未爛到盡頭 直療係work d既

爛到盡頭既話 剪走佢好過
頭髮好難乾?

似係洗頭水本身有問題再引致你痕

Head& 蘇打d frd?(超市
唔關事

呢個做法係怕亞摩尼亞揮發得勁

同埋擺5分鐘

正常都唔洗擺

係條方問題

洗一排係因為fate out 淺色左 並唔算係一隻色

可能你直接上既淺色你更鐘意
一定唔係會直 令到佢唔圓

直貼 仲覺喎。。。

睇成個髮型同感覺再睇點執
有興趣有冇圖可以睇下
因為有脫髮問題,去咗做頭皮護理+生髮(davines),係查d野係頭皮焗機半個鐘,清洗之後用生髮精華。
髮型師話要清潔好頭皮後,等毛囊通返再收吸生髮精華,另外話暫時唔好游水+唔好帶帽,帶帽焗住頭皮會易滋生細菌。
想問平時帶帽係咪都會易滋生細菌?定係純粹我做緊treatment毛囊打開咗先會有咁情況?

自己係屋企用緊davines嘅energizing superactive,但好似無乜效果咁,有冇其他建議?
我頭先去查先知無乜人用我呢隻洗頭水
換左半年左右,上個禮拜前開始痕
岩岩漂完一頭灰藍毛冇耐,但疫情關係我唔想隔太多日唔洗頭,依加洗左2次退左3分1左右既色。
1. 想買d 補色/鎖色/去黃髮品用下(最好保濕少少我頭皮好乾下),有冇推介邊隻上色d/keep 耐d / 可以令我洗密d 個頭又唔會fade out 得太快?
2. 想問下有冇抗熱髮尾油推介?我朝早起身個頭亂晒要夾完先出得門口,目前屋企冇一款髮尾油係抗到熱。
🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
頭髮好易出油,平時出街要一日洗兩次頭。
點先冇咁易出油?轉過幾次洗頭水都冇效果,依家用緊(clear淨)
咁岩整果幾次都無影低 因為佢地係拎相比我搞
你係salon,做既生髮tf?
呂都有人講有類似你果個問題 btw 想好d 轉d 專業牌子 又唔算貴
無錯
1.如果你係頭皮比較乾又想護到色
我會建議係低鹼野 未必一定標明係col save

排先後次序 先(最有chemical feel 對敏感或過乾既唔建議
補色,去黃 ,鎖色,低鹼

同埋最麻煩係,一般人判斷自己頭皮係乾
往往都係判斷得唔好或者純粹係痕或其他問題而以為係 但其實係要用一隻標準既洗頭水 再決定 然後試多一次 先知道係咩類型。。。。

2.我都幾討厭 用油做打底 然後用熱工具

除左 標明純保養成份既油(類似氨基酸油等

一概都唔用作打底或護髮之用

髮尾油多數係最後 臨完結前作最後使用

市面一般大部分都唔係純保養成份既油
而且有部分主要都係styling 做主要

如果你用黎打底夾 既保養唔到頭髮,甚至會變得更受損

油同水唔frd 熱同油都係唔frd(係保養黎講

所以如果你係抗熱之用 我會建議膏狀 乳狀野多
濕髮時搽 吹乾 然後夾 臨尾完成前 輕輕上dd 髮尾油 咁就最好啦

ats 抗熱 lebel紅色身水份 等 通用好用性價比高而且無咩styling feel
Lazulite
綠色
配lebel rootsupli 做護髮素

我都係油多人 用完好好
唔該晒,好詳盡
我都係用我個頭痕唔痕黎做standard, 咁我即係用錯方法
同埋真係唔知原來油同熱係唔fd,我仲日日搽完先夾
仲想問一問ats 同lebel 個樣係點有有相做參考?
想知道個樣出去搵下邊到有,買黎用下
所謂既油同熱唔frd 係指保養上
頭髮搽左油 然後高溫

其實同炸野個feel 無咩分別

而且亦有機會搽唔勻

你話吹頭都還可以 不過都唔太好 因為油質既野 同乳同膏 如果抗熱黎講後者真係會好d

陣間返去影你

唔記得影 聽日影你
想問下自己夾C/J curl,塊面兩邊嗰堆頭髮
明明夾嗰陣係向塊面彎,但鬆開個夾或者用手指R兩R,個彎就會向咗前⋯
如果落雨或潮濕出門唔夠半個鐘重會向埋外 好似浪費時間夾咗=冇夾咁,勁煩,點解會咁同可以點解決
呢個真係唔知

因為我用果d 係刀片野

但一般要磨野我都係搵賣果個問

知問知點解有啲髮尾會變咗咁?
係咪冇解決方法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞