正式開post做回應,特別係關於葉希臨嘅部分

1001 回覆
21 Like 1287 Dislike
大家喺網上都見到以前我同葉小姐啲對話出嚟,呢啲就係報警之前嘅對話,但係咁樣係就係唔係代表咗教會冇對我進行過任何迫害,我講嘅所有嘢都係假呢?

我唔知大家仲記唔記得我之前係有講過,自從發生咗報警呢一件事之後,博恩浸信會嘅人全部突然之間消失曬,當中亦都包括葉希臨,若果一間教會真係以關心人作為目的,會唔會係報完警之後嘅一瞬間全部人突然消失曬? 然後就由嗰一刻開始,我喺往後嘅日子從來都聯絡唔到佢哋任何一個,所以我希望網上嘅網民除咗可以提供, 喺報警之前我同佢嘅對話, 亦都希望你哋可以提供喺報警之後我同佢嘅對話, 清晰咁去交代時間線

其實初初都係因為自從佢哋幫我報完警之後,全部博恩浸信會嘅人都好似人間消失一樣,而且唔係消失咗一兩日而係消失直到永遠, 喺我初初俾人停學期間,博恩浸信會嘅人係不停去搵我嘅朋友,試圖去令我嘅朋友唔相信佢哋會做呢一啲嘢.

以結果咁啱佢哋搵我朋友嘅時候,我直接喺我朋友嘅隔離聽到曬佢哋所講嘅電話,之後我個朋友亦都有其出嚟去幫我喺高登做證, 咁佢就係叫做大撚賢者,

我轉貼返佢所講嘅內容:

大撚賢者發言(1)

我同樓主真人其實係friend

間教會我就由細返到大,不過我就一直都唔信教, 所以就好小返。而樓主件事我一直都看在眼內, 但係因為屋企人既關係所以只係任由事態發展而不作任何參與。

而直到今次竟然搞到咁大獲, 我作為一個旁聽者都睇唔過眼。老實講我覺得如果只係單純圍內喂喂威, 我都覺得無咩所謂, 畢竟樓主佢係處理人事關係上確實有不足之處;但先唔講作為一個社工一個基督徒samantha leung咁做岩唔岩, 正所謂一人做事一人當, 禍不及妻兒, 咁撚樣搞到人無學返, 比警察騷擾, 上埋屋企, 就真係好撚過份

其實樓主講得無錯, 教會班人真係周圍搵人講, 包括埋我, 問我樓主講過d咩, 叫我唔好信仲要我將樓主講過既野都同返佢地講。佢地唔知我一直有同樓主聯絡, 所以淨係講d無模稜兩何既野, 話佢依家情緒好唔穩定, 要我小心d

再講, 樓主真人現實周不時有搵我傾下, 見到佢真係比今次件事搞到一身蟻, 所以一見佢依家開post我都忍唔住留言

現實中既我幫唔到佢d咩, 只可以咁樣留下言希望大家正視件事
大撚賢者發言(2)

1.點解會仲搞樓主
因為正如樓主前面所講 佢同其他青少年 特別係細個班都幾Friend 佢既事影響左好多青少年對教會既睇法 而事件入面既傳道正正係負責青少年事務 而傳道人既太太 即係個位社工 就認為樓主嚴重影響自己丈夫的事業 於是就做出報警等行為意圖報復 (我知聽落好假好荒謬 我自己第一次聽都覺得 唔會下話 但事實正正係咁)

2.點解可以搞到無實習
當你係個警察 依家有個耶撚社工報警 話打左比樓主幾次無人聽 根據自己專業判斷認為樓主情緒不穩 有自殺可能性 仲話擔心佢有危險 講埋樓主屋企同實習地址比你叫你去察下 你會唔會去察

當你係實習個邊 依家正常上班時間 突然間有警察上門話入面有個員工有自殺傾向 你會唔會覺得為左安全起見叫佢員工停實習 你會唔會因為擔心一個疑似精神病患者會影響聲譽而叫樓主睇心理醫生

當你係學校個邊 無拿拿實習個邊同你講 有個學生因為懷疑自殺而搞到警察上門 依家仲要睇心理醫生 你會點睇呢個學生

https://soundcloud.com/user-724927085/whatsapp-audio2016

打左格仔果D係樓主個名,我廢事出
另外兩個名都係因為呢件事離開教會既朋友

之前咪話條女搵過我既
呢個就係我反問佢究竟做乜撚既時候講既野
佢就從來無答過,只係自己係到打飛機講D模稜兩可既野
仲話想約出我黎傾

條女唔知我原來我知件事就講埋曬D廢話
我仆你個街依家你地搞到我個朋友學都無得返
竟然仲可以講到自己比左最好既野出黎,對人好好

仲好意思話人淨係聽人講唔聽你講,信曬樓主
呀大佬呀咁你覺得人地個個唔係真理
咁你咪講個真理黎聽下囉
乜野都唔講淨係話自己唔反駁
咁人地依家真係比你搞到停學
先唔講你背後有咩咁高尚既理由
搞到人咁係咪起碼整返句道歉唔好意思先
咩都無淨係話人針對你
真係比佢吹鳩漲

同埋自從發生咗我呢一件事之後,其實教會嘅年青人都有目共睹

嗰一班人係見證住我呢幾年喺嗰間教會嘅生活,亦都見證著呢件事嘅開始同埋總結,而我嘅朋友亦都喺群組入面鬧過佢哋之後就離開咗

我相信大家對我嘅人品人格係有極大嘅質疑,我亦都無可否認自己私底下嘅性格係好差,我私底下同朋友講嘢係相當之囂張自大自以為是,而我亦都因為呢一樣嘢需要咁多位道歉,其實除咗關於葉希臨嘅部分,我仲會慢慢去回應埋其他嘅部分, 希望大家可以合理同埋理性咁去分析,唔好因為我個人嘅品德問題而影響咗大家去分析呢件事
仲未捨得收皮?
你等仆街啦
你點證明你被退學係因為教會而唔係你成績有問題?你同葉小姐嘅對話講過你可能有書讀,證明你嘅成績係被退學嘅邊緣
你點證明你被退學係因為教會而唔係你成績有問題?你同葉小姐嘅對話講過你可能冇書讀,證明你嘅成績係被退學嘅邊緣
收皮 佢地唔搵係咪唔搵你 同個痴線佬講咁多做乜
報警阻你死已經係對你仁至義盡
俾著我係葉希臨/教會啲人 晨早就唔覆你呢啲垃圾痴線佬
收皮啦 搞靚妹
收皮 佢地唔搵你咪唔搵你囉 同個痴線佬講咁多做乜
報警阻你死已經係對你仁至義盡
俾著我係葉希臨/教會啲人 晨早就唔覆你呢啲垃圾痴線佬
好難再信你 係咁
你同希臨既對話仲唔夠咩?
又番炒舊野,屌
咁撚柒仲學人溝女
煽動到網民就話自己公關技巧好好
你同很想去玩玩有咩分別
你點證明你完全係因為教會報警話你自殺先無書讀?明明未報警前已經話就嚟無書讀

同埋點證明Samantha同希臨係為咗玩你先報警,你點解釋你留埋哂d扮自殺msg然後失蹤?咁人地信以為真報警有咩錯?

你解釋唔到以上兩點,你貼幾多朋友撐你嘅msg都係無意義,佢地只係好似兩登仔咁俾你呃咗炒車而已。
公關技巧
你地教會內部既事冇人有興趣知,而家你呃哂全世界黎攻擊人,你呢D仆街應該死刑,仲賤撚過D耶撚
你點證明你完全係因為教會報警話你自殺先無書讀?明明未報警前已經話就嚟無書讀

同埋點證明Samantha同希臨係為咗玩你先報警,你點解釋你留埋哂d扮自殺msg然後失蹤?咁人地信以為真報警有咩錯?

你解釋唔到以上兩點,你貼幾多朋友撐你嘅msg都係無意義,佢地只係好似兩登仔咁俾你呃咗炒車而已。

呃人既關心咁撚賤
夜啦收皮啦
講真我自己都係教會人士
一個正常既教會入面係會有好多內部矛盾
而當一個教會全部矛頭都指向你既時候
你個人有幾把炮 大家知咩料啦
點解一個人可以厚顏無恥到咁?
解釋下你周圍同人講你胡亂溝女同疑似衰十一既事ok? 真心想知
毒撚樣扮有自信真係好嘔心
回應一下關於我成績嗰一部分,有證據指正話我係不嬲都要畀人踢出校,但係其實我係俾人停學之前嘅嗰一日(816),我係收到老師畀我嘅whatsapp,老師佢哋開完會之後佢哋都係覺得可以畀我繼續實習, 所以若果冇畀人報警話想自殺呢件事嘅話,其實我係可以繼續留喺度實習

同埋關於我學習成績嘅詳情,香港01一直都有為我作出詳盡嘅報導
https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/82115/-%E7%A7%81%E9%99%A2%E6%B6%89%E6%AD%A7%E8%A6%96-%E8%A2%AB%E5%B1%88%E8%87%AA%E6%AE%BA%E5%BE%8C-%E9%81%AD%E6%B8%AF%E5%AE%89%E9%86%AB%E9%99%A2%E8%B8%A2%E5%87%BA%E6%A0%A1-%E5%AD%B8%E8%AD%B7%E5%90%91%E5%B9%B3%E6%A9%9F%E6%9C%83%E6%8A%95%E8%A8%B4

古仔直認自己因第2次實習時成績反覆,校方曾檢視其學術表現,當時的負責導師曾於2016年8月16日,以Whatsapp通知古仔,校方經討論後,認為校方應繼續觀察其學業成績,並無要求停學或休學。

不過,到翌日,古仔如常返回醫院實習期間,警員突然登門尋找古仔,稱有人報案指他企圖自殺,證實其安全後離開,古仔不虞有詐到荃灣警署了解情況,惟當晚即收到護士學校校長何惠清來電,稱:「我哋知你呢排好攰,你好好抖下啦。」並勒令要古仔停學。而警察經調查後,相信事件並無可疑,將案件列作誤會。

古仔擔心學業受影響,立即向HKU SPACE駐校社工求助,進行精神評估後,確認自己沒有精神異常和自殺傾向,於是把評估報告交予院方,希望可以盡快復學。惟院方決定要古仔休學,並要求他簽署一份聲明,承諾若再有實習評估不合格將被退學,否則不得復課。

古仔為保學業無奈簽署,而校方於今年1月初安排古仔復學,參與第3次實習,惟古仔發現其他同學毋需簽署有關聲明書,導師吳嘉麗亦不斷向古仔說「生命係好寶貴」、「人生有好多方向」、「唔一定要做護士」等說話,又向院內全職護士散播古仔「換床單要半個鐘」等工作不滯的傳言。古仔不以為然,以為努力工作可以刻服困境,豈料實習不足7日,於院方評估前,古仔即被院方以實習表現欠佳為由勒令退學,並退回約1500元實習學費。

同埋香港01記者係我授權書嘅情況之下,去確定過相關嘅成績問題.
因為畢竟一個媒體,去報到一篇新聞嘅時候其實佢哋背後係有真憑實據去做支持佢哋先至會報出嚟,若然入面有任何失實嘅地方,相信港安醫院都一早會透過法律行動去幫助自己澄清, 到嗰陣時無論係我還是係香港01, 都承擔唔起失實言論呢個責任, 所以我都希望大家可以透過一篇客觀嘅新聞報道,可以畀大家去了解其實入面係確實有疑似歧視嘅地方出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞