德國高階眼鏡鏡片-Optovision

848 回覆
3 Like 44 Dislike
因為本身用緊Hoya 1.6 (日本配,超平)
所以上左g8 1.67 對我黎講已經係2個世界....

睇完你呢個post 下次會考慮下蔡司
但其實帶左全視線好多年...唔知慣唔慣...

本身個架係膠架
唔係好突出
所以都叫做滿意
戴緊Zeiss Superb 1.6變色,係幾清但咪又係支那造
同系列好似得174先係日本造
Surface 係指....唔識
居然仲未有A貨流出
會唔會有啲「廠貨」「復刻技術」嘅zeiss
平成點?
聽就聽過之前眼鏡post啲巴打講係其他地方hoya唔值錢
爆多啲技術嘢嚟聽聽
鏡片生產嘅技術點樣MIC過程抄襲唔到?
有咩重要QC?良率?
係呀, 所以點解 1.74 個價會扯高左
想要made in japan 科水啦

如果想日本做又要平, 都好簡單, 買張機票飛去日本配 Zeiss, 價錢平過香港又全系列 made in japan

想 made in germany 都得呀, 傳說 Zeiss 有條line好似得 "溥x" 有

聽聞話係你個人飛去德國 Zeiss 總公司做的, fully custom made, 20萬港紙左右

好貴咩 唔貴呀
唔好話其他地方, 連係日本 hoya 都唔值錢

好多眼鏡鋪擺出嚟
銷量 no#1 姐, 唔代表 quality no#1

toyota 都賣得多過 bentley 架
小心Hoya cut你acc
快d 呀唔該, 本身都好似成個月無開 hoya 單, 個sales 都炸鳩我地鋪頭形, 但係又要睇我地面色, 諗落都好笑

再講....佢知鳩我係邊個先算啦
十分同意你!!
有個成日上黎R 生意嘅視光師之前係咁推呢個牌子
唔識佢, 不過垃圾人咪推垃圾鏡囉

我就1定唔會推, 之前試過交客, 難到仆街....

連帶鋪頭個聲譽都受損

如果佢係視光師就仲低屌, 我識親嘅視光師都係首推 Zeiss
1萬yen 連框...
上到連登傾計就唔洗收收埋埋喇,你講緊邊個同埋講緊邊隻牌子
屌你老母臭閪你都識咁講開乜撚野post
⋯⋯香港銷量no1
唔明啊?
同一個廚師,旦唔同來源嘅食材,就算相同嘅調味份量,出嚟嘅味道都可以唔一樣
即係冇現貨要send去廠由頭造呢個度數既鏡出黎
你配鏡地方唔會放到咁多單焦鏡,而佢地send訂單去lab, lab就係放呢個地區既單焦鏡地方,我地通常有現貨最高去到400度散光(所有index)你過呢個range就要特別send番去廠訂造,少人買既鏡例如174變色都係要訂造, 由一舊膠磨番出你需要既度數出黎,所以叫”surface” 。
有啲人指定要呢個大大地框但佢對眼鬥撚晒雞或射撚晒喱,咁個「焦點」要就佢搞到塊鏡唔夠cover個框型,又唔肯move pd(兩隻瞳孔既距離)等等等,一律send order去廠訂造俾你($$$)(等下啦你)
淨係佢兜hard coat 水幾耐肯換一次已經好大分別
上coat之前已經有塵唔緊要,唔check照出貨先至喂屌咪撚嘥大家時間啦一來一回又冇左一個星期
仲有你啲鏡造完出都要check下度數axis 啱唔啱/差幾多至得,你點fine tune部機同肯唔肯造又係另一個問題。
有時啲野係睇你有幾執著要做到最好
大陸人咁鐘意「放下·自在」冇人篤撚住會點?
所以行內冇人信大陸既surface lens
隔離既泡菜唔好笑住,你地都唔好得幾多

之前講過progressive 先係大茶飯
而single vision既finish lens,量產大,技術含量其實唔係真係咁高,俾你做到類似既products出黎但掛個大陸品牌你都係唔會sell得高價(商譽問題)
你睇菜C淨係Low index single vision都可以貴你咁多就知個朵係好重要。
講咩呀你, 好多人中意買大陸鏡喎

"平呀麻, 大家都係果個度數點會睇野唔清呀, 你想劏我呀"

訂Progressive佢地好嚴肅咁問我地啲廠係邊
同佢地講放心啦冇強國呀
侷地就話放心晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞